Inicijativa SVM za decentralizaciju: Suboticu podeliti na četiri opštine

Jene Maglai, predsednik subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, najavio je juče da će letos biti razmatrani detalji u vezi s formiranjem gradskih opština na teritoriji Subotice, te da će odbornici njegove stranke ovu inicijativu – da se grad podeli na četiri opštine – pokrenuti u Skupštini grada već u septembru.

 

 

Maglai je podsetio da su mnoge stranke u predizbornoj kampanji 2012. godine bazirale program na formiranju gradskih opština, ali da od tada niko ništa nije konkretno uradio.

 

– Ovo pitanje su mnogi zlupotrebljavali kako bi došli do jeftinih političkih poena. Mi smo sada odluči da u septembru u Skupštini grada pokrenemo tu inicijativu jer je ovo goruće pitanje za prigradska naselja iz kojih mladi odlaze u alarmantnom broju, a ekonomska situacija je sve gora. Nastojaćemo da izbegnemo politizaciju i zato predlažemo da gradonačelnik ili Gradsko veće formiraju stručnu radnu grupu koja bi se bavila svim aspektima – rekao je Maglai.

 

U SVM smatraju da bi ubuduće trebalo da postoje opština Subotica, koja bi obuhvatila sve gradske mesne zajednice, a nove jedinice lokalne samouprave bile bi Palić s mesnim zajednicama Palić, Hajdukovo, Bački vinogradi, Šupljak i Radanovac, zatim Bajmok s istoimenom MZ i Mišićevom, Tavankutom i Đurđinom, kao i Čantavir kojem bi se pridodali Višnjevac, Bačko Dušanovo, Bikovo i Stari i Novi Žednik.

 

– Ovakvu mogućnost dozvoljava i Ustav Srbije, pa ne vidimo razlog da se ne izvrši decentralizacija. Cilj nam je da u ovim opštinama svoja predstavništva imaju Poreska uprava, Policijska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje, PIO fond, Fond za zdravstveno osiguranje, da imaju svoje planove razvoja, komunalnu policiju, ali i da ubiraju prihode od turističkih poreza. Verujem da ćemo imati podršku drugih političkih faktora u gradu. Ovo ne bi iziskivalo dodatna sredstva, već bi se koristio novac koji već imamo u budžetu, a sigurno bi građanima prigradskih naselja bilo lakše u finansijskom smislu – kaže Čaba Ladocki, član SVM.

 

Dragan Šolaja, BlicKOMENTARI

 1. Grumpy kaže:

  Ha, ha, ha, ha… Svaka vaška obaška!!!

 2. zeljko kaže:

  znaci sadasnja birokratija i jos puta 4
  mozda bolje da naprave 10 opstina pa zaposle u uredima sve gradjane i smanje nezaposlenost na nulu 

 3. autonom kaže:

  prvo neka isti gospodin nalozi kolegama u PANON tv da se isplate radnicima  plate koje konstantno kasne a ne da traze seme za podelu subotice………

 4. voyager kaže:

  Mnogo je price bilo na ovu temu, ai su one bile postavljene na osnove zvane nacionalizam (sa odr3djenom dozom soviniznma). Potrebno je samo izanalizirati u tekstu predlozene teritorije. Opaka je to bolest koja razara tkivo sa zoslutnim posledicama i kraje. Ako neko vec predlaze ovakvu “decentralizaciju”, da bi pokazao da su iza toga namere resavanja pomenutih problema, onda je potrebno predloziti da se prvo donesu ozbiljni kriterijumi “kada neka teritorija moze da postane opstina”, pa ako te kriterijume zadovolji makar i sam Radanovac, neka bude opstina. Ovako kako se sada predlaze u gornjem tekstu je prica stara ravno 95 godina, ali je jednako opasna. Isto ovo sam govorio desetak godina u Skupstini opstine Subotica. Lep pozdrav i neka vam je sretno u Evropi kao gradjani treceg reda. Da sam mladji odabrao bih opciju koja nema nikakve veze sa Evropom.

OSTAVITE KOMENTAR