Inicijativa za podizanje vetrozaštitnih pojaseva

Povodom vremenskih nepogoda koje su proteklih dana paralisale saobraćaj na pojedinim putnim deonicama u Vojvodini i snežnih smetova u kojima je satima i danima stotine građana bilo zarobljeno, a njihova bezbednost i zdravlje ugroženi, narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić poslao je Vladi Republike Srbije Inicijativu za donošenje Republičkog plana za podizanje i razvoj vetrozaštitnih pojaseva, kako bi se slične situacije u budućnosti sprečile.

zeleni srbije

Zeleni Srbije žele da skrenu pažnju javnosti da, iako količina snežnih padavina nije bila neuobičajena za ovo doba godine, jak vetar je nanoseći sneg sa okolnih polja prouzrokovao visoke nanose na putevima u Vojvodini, što je prvenstveno posledica neadekvatne zaštite putnih pravaca.

 

U prošlosti su se putevi štitili gustim drvoredima koji su imali više zaštitnih funkcija: zaštita od snega u zimskim mesecima, u letnjim zaštita od sunca i visokih temperatura, a istovremeno i zaštita ratarskih useva od prašine, štetnih gasova, a naselja i od buke. Vetrozaštitni pojas pre svega sprečava eroziju, kojom se odnosi humus i tako slabi plodnost zemljišta.

 

Nažalost, u proteklih nekoliko decenija sadnja zaštitnih drvoreda je zaboravljena praksa, ne retko se događalo da se i postojeći drvoredi seku zbog ogreva ili zbog bolesti stabala, a nije se vodilo računa o potrebi obnavljanja posečenih drvoreda.

 

Vojvodina je i dalje najmanje pošumljena regija Evrope sa svega 7 odsto površine pod šumama, dok standardi predviđaju minimalnu pošumljenost od 14 odsto (toliki je prosek u ostatku Evrope).

 

I trenutna situacija na putevima po Vojvodini, posebno po Banatu, pokazuje da bi u narednim godinama najvažnija stvar trebalo da bude pošumljavanje vetrozaštitnih pojaseva, koji su devastirani nebrigom u prošlim decenijama.

 

Prema procenama stručnjaka i njihovim upozorenjima iz prethodnih nekoliko godina Vojvodini nedostaje 130.000 hektara šuma, jer je ona trenutno, pored Engleske, najmanje pošumljena regija u Evropi. Za podizanje drvoreda potrebno je koristiti bujnije i prema bolestima i štetočinama otpornije sorte, a naša je preporuka da se koriste brzorastuće energetske biljke koje se mogu koristiti i kao biomasa u energetske svrhe. Ovim bi osim zaštitne i ekološke funkcije, ovi drvoredi imali i veliki ekonomski značaj.

 

Zeleni Srbije podsećaju da se izgradnja i održavanje putne infrastrukture u Srbiji mora realizovati u skladu sa standardima očuvanja zaštite životne sredine. Briga o prirodi je uvek istovremeno i briga o čoveku.KOMENTARI

 1. Mc kaže:

  Puna podrska!

 2. pravdoljub kaže:

  Zelim da se prikljucim u akciju na bilo koji nacin..

 3. Nataly kaže:

  Zašto uvek mora da se desi nešto loše da bismo uradili nešto dobro?? No, možda je i ova zima ima pozitivan uticaj da se država pozabavi pitanjem vetrozaštitnih pojaseva, a svi mi očuvanjem i zaštitom životne sredine.

 4. Kertvaros kaže:

  Ako neko zeli da sadi aleje i drvorede pored saobracajnih komunikacija, onda mora da malo pozuri. Propisi koji vaze za EU drzave nalazu da se nove sadnice drvoreda smeju zasaditi na minimum od 7,5 metara od ivice puta, a gustina sadnje ne sme biti manja od 4,5 metara. Za starije drvorede sadjene pre ove regulative kao i za zemlje koje su kasnije odnosno nakon sadnje drvoreda pristupile u clanstvo EU narecena regulativa ne vazi i postojeci drvoredi se ne moraju ukloniti. To vazi na svim putevima sa dozvoljenom brzinom kretanja za motorna vozila  od 80/100 Kmh. Licno sam veliki ljubitelj aleja i drvoreda, medjutim kao solidan poznavalac Balkana i njegovog mentaliteta postavljam naivno pitanje – Pod pretpostavkom da se zaista sa lepih reci predje na konkretna dela i zasadi na kilometre drvoreda, ko ce se o njima starati i dovoditi ih u red,  brinuti se za njihovo odrzavanje, negovati ih u smislu biolosko-sumarskih postulata, kresati grane i paziti da ne postanu prepreka za saobracaj i opasnost za ljudske zivote. Onaj ko nije u stanju da zatvori udarnu rupu na cesti najverovatnije nije ni u stanju da vodi brigu o drvoredu.

 5. Stipane,siti se... kaže:

  AJDE DA SE SITIMO !? NEDAVNO SMO CITALI O LOKALNIM EFEKTIMA POSUMLJAVANJA I UTROSENIM SREDSTVIMA ! CITALI SMO I KOLIKO JE UKRADENO M3,BAGREMOVOG DRVETA ! A PORED PUTEVA,U ZONI ZEMLJISTA KOJE PRIPADA DRZAVI (zeljeznice i putevi) POSTOJE VESTACKE PREPREKE,JOS IZ DOBA AUSTROUGARSKE.ZA AKCIJU SAM,ALI NE STIHIJSKU,A JOS MANJE POLITICKU,PREDIZBORNU !

 6. emanuel kaže:

  Tresla se gora … rodi se vetrozaštitni pojas …
  i kolko će ovo biti aktuelno? dok ne udari prvo sunce! i posle će svi do zime da zaborave na ovo … pa da nismo BANANA od države .. ovo ne bi bila inicijativa Zelenih, nego sastavni deo programa države za pošumljavanje i održavanje zaštitnog pojasa.
   

 7. qiqiqiii kaže:

  pre par godina su sađene sadnice za vetrozaštitni pojas do Ljutova.provozajte se i poglrdajte koliko su sadnica uništili "UZORNI" zemljoradnici….više nego cunami!nije uređen ni putni pojas.na 500 m pre ulaska u selo zasađeni su platani.NIJEDAN nije preživeo totalni herbicid!i niko nije reagovao…..

 8. shtrokavi kaže:

  Podržavam ! Samo da nas ne napadnu mongoli 

 9. Atila kaže:

  U zapadnim zemljama(Nemacka, Austrija) vec odavno postoji. Na auto putu nema sanse da stane saobracaj zbog kise ili snega. To znam iz iskustva.

 10. &% kaže:

  ..zato , sto pare uvek neko ukrade, prvo "razmisljaju" ,gde , kako, koliko…i u cekanju nestanu pare, isprobano davno .. ono cuveno : "cutri i radi",.. i precutno uvek neko mazne lovu,kao i za pune druge projekte…

 11. Vera kaže:

  Svako drvo koje bude zasadnjeno ce biti poseceno zarad ogreva ili zarad prosirenja parcele. (Pa i po onom kijametu gde su ljudi ostavili automobile i spasavali goli zivot, bilo je onih koji su se probili i ukrali tockove). Videla sam u Hvrvatskoj zastitu napravljenu od plastike … Nije 'zeleno' ali  izgldeda da iz tog razloga opstaje. Nemamo para da postavimo kamere duz auto puta i da mozda tako uhvatimo one koji seku sto nije njihovo, a sadnjom novih sadnica, mislim da tim ljudima samo dajemo novi ogrev.

 12. rocker kaže:

  odlicna akcija za ciscenje budzeta,sta su ovi bivsi i dokazali.A,ako vec i krene akcija,treba ukljuciti i lovacke saveze,jer ako je iko radio po tom pitanju,to su oni,mada vrlo malo.I ozbiljnu cuvarsku sluzbu zbog lopova.Tu ne bi trebalo stedeti,jer bez toga nema ni smisla poceti,Jer i ono malo sto je posadjeno,osusilo se,jer niko nije polivao rasad.

 13. pravdoljub kaže:

   

  qiqiqiii: pre par godina su sađene sadnice za vetrozaštitni pojas do Ljutova.provozajte se i poglrdajte koliko su sadnica uništili "UZORNI" zemljoradnici….više nego cunami!nije uređen ni putni pojas.na 500 m pre ulaska u selo zasađeni su platani.NIJEDAN nije preživeo totalni herbicid!i niko nije reagovao…..

  Bravo! Jedino je uspelo onom coveku sa leve strane puta sto uvek odrzava njivu pod konac, znamo o kome je rec. Ovo ostalo je unisteno totalnim herbicidima i poljocuvari i komunalna Policija nista .

OSTAVITE KOMENTAR