Inicijativni odbor Pokreta levice u Subotici

Inicijativni odbor Pokreta „Levica Srbije“ osnovan je i u Subotici, a program i idelogiju, kao i plan delovanja predstavili su predsednica odbora Đorđija Petrić Savić, kao i član dr Dražen Marić  na konferenciji za medije. Nakon izlaska iz Demokratske stranke, Borislav Stefanović  počeo je sa osnivanjem inicijativnih odbora „Pokreta Levica“ širom Srbije, ističući pre svega zalaganje za državu socijalne pravde i odbacivanje neoliberalne ekonomije koji su sažeti u 24 tačke programa. Levica najavljuje registraciju pokreta u narednih desetak dana, zatim sledi prikupljanje potpisa za osnivanje političke stranke i svakako učešće na predstojećim izborima.

borko
Borislav Stefanović, bivši potpredsednik Demokratske stranke, izašao je iz DS-a, nakon uporne i dosledne, ali neuspešne borbe za njenu promenu, koja je trajala više od godinu dana.

Borko Stefanović je smatrao da je neophodno da DS prizna greške koje je načinila, ne minimizirajući, pri tome, pozitivne rezultate koje je imala. Lično bogaćenje, korupcija, porast nezaposlenosti, loša reforma pravosuđa, loše privatizacije, kao i otuđenost od naroda, greške su s kojima se DS morao suočiti, smatrao je Stefanović.

Stefanović je predlagao da se DS izvini građanima Srbije, a pre svega njenim biračima, kao i da se funkcioneri, koji su doprineli ovakvom stanju, povuku s čeonih pozicija u stranci. Ponudio je Borko Stefanović DS-u i novi program, u kome se zalaže za državu socijalne pravde, jednakosti i solidarnosti, odbacivanje modela neoliberalnog kapitalizma i štednje građana, kao i prestanak favorizovanja vlasnika krupnog kapitala.

Epilog, međutim, nije bio promena DS-a, već smena Borislava Stefanovića s mesta šefa poslaničkog kluba DS-a u Skupštini Republike Srbije, nakon čega je Stefanović i deo članstva DS-a napustio Demokratsku stranku, a oko programa Borka Stefanovića, po gradovima Srbije, počeli su da se osnivaju inicijativni odbori Pokreta „Levica Srbije“.

Srbija je, danas, u dubokoj bedi, nezaposlenosti i siromaštvu, zemlja izraženih socijalnih nejednakosti. Subotica, grad koji je do devedesetih godina imao nultu nezaposlenost, sada je grad iz koga se godišnje iseli nekoliko hiljada mladih i obrazovanih građana, u kojem vlada nezaposlenost, siromaštvo i apatija, grad koji ne nudi nadu ni budućnost.

Pokret „Levica Srbije“ boriće se za nezaposlene, za srednji sloj, za učitelje i nastavnike, inženjere, lekare, medicinsko osoblje, radnike i seljake, mlade i penzionere, osiromašene i obespravljene, žrtve loše tranzicije.

Hoćemo da se i država i grad posvete građanima i njihovim potrebama, da se povećaju socijalna davanja. Borimo se da se oporezuju više oni, koji više imaju. Zalažemo se za prekid pogubne politike štednje građana i uvođenja štednje državnog i partijskog aparata. Zalažemo se za ulaganje u obrazovanje i kulturu, zdravstvo, poljoprivredu i reindustrijalizaciju.

Želimo stvaranje novog opozicionog fronta baziranog na programskim i vrednosnim osnovama.

Krenuli smo u političku borbu protiv ovog režima, za bolji život građana Srbije i Subotice i pozivamo Vas da nam se pridružite.

JER SRBIJA MOŽE BOLjE
JER SUBOTICA MOŽE BOLjE

„Ovo je zemlja za nas,
Ovo je zemlja za sve naše ljude,
Ovo je kuća za nas,
Ovo je kuća za svu našu decu“
Đorđija Petrić-Savić,
predsednica Inicijativnog
odbora Pokreta „Levica Srbije“

Subotica, 22.12.2015. godine

 

Mi se danas posvećujemo borbi za sve neprivilegovane u Srbiji! Mi ćemo se boriti za nezaposlene, za srednji sloj, za nastavnike, za profesore, inžinjene, lekare, činovništvo, medicinsko osoblje, radnike i seljake, mlade, ugrožene i obespravljene, osiromašene i podjarmljene! Borićemo se beskompromisno i neprestano! Borićemo se da Srbija više nikada ne bude zemlja bede i siromaštva!

 

NAŠ PROGRAM – DVADESET ČETIRI TAČKE ZA SRBIJU

1. EKONOMIJA I PRIVREDA, 2. POLJOPRIVREDA, 3. KULTURA, NAUKA I SPORT, 4. SOCIJALNA POLITIKA I POLITIKA PENZIONOG OSIGURANJA, 5. MALA I SREDNJA PREDUZEĆA, 6. ZDRAVSTVO, 7. OBRAZOVANJE, 8. JAVNE SLUŽBE, DRŽAVNE INSTITUCIJE I JAVNA PREDUZEĆA, 9. PORESKA POLITIKA, 10. PRAVOSUĐE, 11. GRAĐEVINARSTVO, KATASTAR I POLITIKA DOZVOLA, 12. VOJSKA I POLICIJA, 13. POLITIČKI SISTEM, LOKALNA SAMOUPRAVA I IZBORNI SISTEM, 14. KREDITNA I POLITIKA PREMA BANKARSKOM SEKTORU, 15. PITANJE AUTONOMIJE VOJVODINE, 16. KOSOVO I METOHIJA, 17. SPOLJNA I REGIONALNA POLITIKA, 18. ODNOS PREMA VERSKIM ZAJEDNICAMA, 19. ODNOS PREMA ANTIFAŠIZMU I ISTORIJSKOM NASLEĐU, 20. ODNOS PREMA LJUDSKIM SLOBODAMA, 21. MLADI, 22. PROBLEMI STARIJIH GRAĐANA, 23. LJUDSKA PRAVA, 24. EKOLOGIJA.

– Odbacivanje neoliberalnog pristupa ekonomiji, pomoći razvoj i napredak malih i srednjih preduzeća, zakonski onemogućiti i praktično zabraniti bilo kakvo buduće stranačko zapošljavanje u javnom sektoru, vratiti penzije na nivo pre smanjivanja, zaštititi prirodne monopole, ne prodavati javna preduzeća koja pozitivno posluju, izjednačiti strane i domaće ulagače, napustiti katastrofalni model prema kome su i kultura i informisanje delatnosti na tržištu, prebaciti sve kredite uzete u švajcarskim francima na evro po kursu i kamati koji je bio na dan uzimanja kredita.
– Zakonima omogućiti i podstaći radničko akcionarstvo i učešće radnika u upravljanju, ukinuti nepotrebne agencije, jačanje inspekcijskih službi i borba protiv sive ekonomije i korupcije, zaustaviti investitorski urbanizam, sistem socijalne zaštite mora biti zasnovan na solidarnosti na bazi društva, a ne samo porodice, svaka žena koja rodi bar četvoro dece ima pravo na prosečnu penziju,  temeljna reformu PIO fonda, osnovati Alimentacioni fond,  efikasnija zaštita žrtava nasilja u porodici.

– Uvesti porodiljsko bolovanje i novčanu naknadu za žene koje se bave poljoprivredom, omogućiti našim poljoprivrednicima zakup državnog zemljišta., zemlju ne prodavati stranim kompanijama, apsolutno smo protiv GMO.

– Favorizovati amaterski sport, zabrana stranačkim funkcionerima učešće u radu upravnih organa sportskih društava, vratiti školski sport i školska takmičenja;
– Povećati zarade zaposlenima u zdravstvu, besplatnu zdravstvenu zaštitu našim građanima, uz izjednačavanje državne i privatne prakse, napraviti palijativne centre u Srbiji, razviti zdravstveni turizam i ukinuti liste čekanja, depolitizovati zdravstvo i uvesti materijalnu odgovornost za propuste u radu, striktna depolitizacija policije i vojske, i podsticanje namenske industrije i adekvatno materijalno vrednovanje rada..
– Obrazovanje treba da stvara humane, zrele i odgovorne ličnosti, kao preduslov sveukupnog društvenog razvoja i dugoročno dovesti i do stvaranja visokostručne radne snage, što uslovljava povećanje privrednog rasta; NAUKA NIJE TROŠAK VEĆ INVESTICIJA! Prosvetnim radnicima vratiti ugled i povećati plate, obavezno srednješkolsko obrazovanje, podržati rad naučnih instituta.

– Progresivno povećanje poreza, usvojiti zakon o proveri porekla imovine za sve nosioce javnih funkcija i krupni kapital, reformu poreske administracije, očistiti pravosuđe od bilo kakvih stranačkih ili političkih uticaja ili članova partija, uvesti obavezne rokove za postupanje tužilaštava i sudova, pooštravanje kaznene politike, proširiti status službenih lica na taksiste, vozače gradskih saobraćajnih preduzeća, zdravstvene radnike i nastavnike;

– Uvesti personalizovani proporcionalni izborni sistem u kome bi partije nacionalnih manjina i dalje imale kao cenzus prirodni prag za ulazak u Narodnu skupštinu Republike Srbije, uvesti direktne izbore za gradonačelnike i predsednike opština u Srbiji, kao i za načelnike policije i tužioce koji svi moraju biti ne stranačke ličnosti, oštra kontrola i monitoring finansiranja političkih stranaka i kampanje u rukama nezavisnog regulatornog tela;

– Zalažemo se za punu, funkcionalnu i debirokratizovanu autonomiju Vojvodine, kao zajednice svih građana i nacija, u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije, kao neotuđivog dela naše zemlje, nećemo priznati nezavisnost Kosova, borba za zaštitu imovine, unapređenje  položaja srpske zajednice na Kosovu i rešavanje problema nestalih lica, boriti se aktivno protiv govora mržnje i produbljivanja neprijateljstva Srba i Albanaca;

– EU ne treba da predstavlja cilj, nego sredstvo kako bismo preskočili jedan civilizacijski prag i kako bismo  učestvovali u stvaranju nove Evrope, „istinski socijalne Evrope“, Srbija ne treba da bude članica NATO, Srbiju treba Ustavom i zakonima definisati kao laičku državu, u kojoj se religijskim organizacijama zabranjuje uplitanje u javne poslove, kao što se i crkvi priznaje potpuna autonomija delovanja u odnosu na državu,  Srbija je ponosna na svoju antifašističku borbu i ideale francuske revolucije – jednakost, sloboda i bratstvo, ali i osuđujemo sve zločine koji su počinjeni;

– Punu slobodu medija i krivično kažnjavanje kabinetskih pritisaka, ukidanja emisija i otpuštanja novinara, formiranje lokalnih i regionalnih javnih servisa i ojačati novinarska udruženja , uz ravnopravnu zastupljenost svih političkih opcija na nacionalnim frekvencijama.

– Dati šansu svim mladima Srbije da ravnopravno dođu do zaposlenja i podsticati preduzetništvo i samozapošljavanje, omogućiti našim starijim sugrađanima dostojanstven život i raditi na što skorijem povećanju penzija, svim građankama i građanima, obezbediti ista prava i slobode koje garantuje Ustav Srbije, zabraniti sve neonacističke, rasističke i fašističke organizacije, ojačati rad nezavisnih i kontrolnih institucija, rigorozne kazne za narušavanje životne sredine i evidenciju svih zagađivača i klizišta uz uvođenje nove tehnologije reciklaže.

 

INICIJATIVNI ODBOR POKRETA LEVICA SRBIJE

Subotica, 22.12.2015.KOMENTARI

 1. antifašista kaže:

  Mislim da Borko nema kadar, ni snagu da ostvari ovo što je u programu napisano ! Jeste lepo, ali je to utopija i neostvarivo u zemlji Srbiji .

 2. Megille kaže:

  Gospodo ,komunizam je utopija i prošlo vreme . Ovo je mlačenje prazne slame.

 3. roki kaže:

  Koji ce mu sve to. Profesor na Ekonomskom fakultetu i sta uopste ulazi u politiku. Neka predaje deci neka uziva u zivotu.

 4. Idi begaj kaže:

  Ne dirajte u EKV.
  Kikiriki političari…

 5. Lenin kaže:

  @stormwatch alias safet
  No comment???

 6. kix kaže:

  Top model ekonomskog faksa u Subotici. Srbija 2015. Smesno i tuzno.

 7. Rastafarijanac kaže:

  Uvek se štrecnem kada čujem reč „levica“. Plašm se da je to neki recidiv „JUL-a“. A babe sa crvenom ružom u kosi i njenih podguznih muva mi je pun kofer…

 8. Mister No kaže:

  @ Rastafarijanac
  Vidim da mnoge ( uključujući Tebe i mene ) reč levica asocira na baba Julu tj. Miru Marković . Da li je to za novu levicu dobro ili nije videće se na izborima . Ja neću glasati za njih ( što ne znači da drugi neće ) ali svakako izlazim na izbore da poništim glasački list , nemam svog favorita na političkoj sceni Srbije. Preporučio bih nekim ljudima sa fotografije da malo amortizuju svoje stavove ako ozbiljno shvataju politiku . Znam da se neki od njih u privatnom životu otvoreno protive nekim stvarima za koje su naveli da ćese zalagati . Gospodo levičari ( nadam se da sam se pravilno izrazio, ne sprdam se ) , želim Vam puno uspeha u daljem radu i sretne predstojeće praznike.

 9. stormwatch kaže:

  Valja napomenuti da levica u Srbiji u ona zla vremena devedesetih nije bila nista drugo nego govnjiva nazikomunjarska extremna desnica.

 10. Zoran kaže:

  Svaka čast, za samo par meseci je svojim predanim radom i požrtvovanjem doprineo da …

OSTAVITE KOMENTAR