Inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora

Fondacija Tijana Jurić pokušaće da prikupljanjem potpisa građana Srbije kroz građansku inicijativu, podseti državu da usvoji njen predlog za uvođenje kazne doživotnog zatvora.

godine-zveri-fondacija-tijana-juric

Tako će u periodu od 23. do 29. oktobra u preko 40 gradova u Srbiji biti organizovani štandovi za prikupljanje potpisa.

Potpisi svih onih građana koji se budu izjasnili za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, biće nakon toga predati Skupštini Srbije. Biće to drugi susret predstavnika Fondacije Tijana Jurić i republičkog parlamenta. Prvi susret bio je 3. maja kada je osnivač Fondacije, Igor Jurić, predao predlog za izmenu Krivičnog zakonika predsednici Skupštine Srbije, Maji Gojković.

– Mislili smo da neće biti potrebe da dvaput ukazujemo kolika potreba postoji da uvedemo jednu takvu sankciju i da zaštitimo decu. I ovom peticijom pokazaćemo koliko smo uporni u nastojanju da obezbedimo bezbednije uslove za život i odrastanje sve dece u Srbiji. Kada smo predali predlog za izmenu zakona, mi smo zapravo pokrenuli inicijativu, volju naroda, a sada, kada smo stigli do prikupljanja potpisa, taj isti narod, pre svega roditelji i budući roditelji, imaju priliku da podrže predlog koji bi doneo veliku promenu. Svi treba da shvatimo da smo mi ta snaga i da onda kada ima prostora da odlučujemo, to svoje pravo treba i da iskoristimo. Pozivam sve punoletne građane da dođu do naših štandova i da učine veliku stvar za bezbednost dece, kaže Igor Jurić.

Potpisi će se prikupljati u 40 gradova u Srbiji, u periodu od 12 do 18h a u Subotici u centru grada i na Prozivci.

Zašto kazna doživotnog zatvora?

Predlog Fondacije Tijana Jurić podrazumeva uvođenje novog člana u Krivični zakonik kojim bi za najteže oblike teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene, trebalo da se propiše kazna doživotnog zatvora. Cilj je i da se izmenom zakona osuđeni kojima je pravosnažnom presudom izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

Fondacija Tijana Jurić odlučila se na ovaj potez nakon brojnih teških i svirepih ubistava dece u Srbiji.

– Uvođenjem kazne doživotnog zatvora sprečiće se mogućnost da ubice dece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije delo, zaključio je Igor Jurić.

Od ukidanja smrtne kazne u SRJ, 2002. godine, prema dostupnim podacima, na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina pravosnažno je osuđeno 67 lica. Stava smo da je došlo vreme da preispitamo postojeći kazneni sistem i efekte koje on postigao nakon ukidanja smrtne kazne. Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo. Kazna doživotnog zatvora primenjuje se u većini zemalja sveta. Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo. Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene.

Pozivamo građane Srbije da svojim potpisom ulože u bolju bezbednost dece ove zemlje, stav je Fondacije Tijana Jurić.

Pročitajte još nekoliko argumenata – Godina zveriKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Da se ja pitam, uveo bih ponovo smrtnu kaznu za ovakve monstrume, gde je 100% dokazano i sigurno da su upravo te osobe izvršile takvo nedelo.
  Šteta je hrane, vode i vazduha koji takvi likovi potroše za vreme svog robijanja, a ne da se još i puste ikada više na slobodu.

 2. jasso kaže:

  Moj se komentar nece svideti mnogima,to jeste velika tragedija sto je na takav nacin izgubio dete i krivac treba da se kazni sto strozije,ali cemu toliko eksponiranje u javnosti,niko ne bi ni znao za gospodina Igora,da se toliko ne eksponira,sve je to u redu i to potpisivanje i inicijativa,ali GDE JE BIO DOK SE TO NIJE DESILO NJEMU I PRIJA JE U SRBIJI BILO UBIJENO JOS DECE,ova njgova inicijativa bi bila jos vrednija da je to pokrenuo prija ovog uzasnog dogadjaja,a ne sada da na osnovu smrti svog deteta stice neku pozornost i popularnost,to nije u redu…

 3. Bradati Anonimus kaže:

  Ovakve inicijative treba da pokreću ustanove i pojedinci od ugleda a ne neki prevarant i džeparoš koji na grozan način eksploatiše smrt deteta. Koliko znam postoji zakon o zloupotrebi dečjeg identiteta. Ne znam da li to isto važi i kada neko nije više živ.

 4. Alan kaže:

  @ jasso
  Postavio bih pitanje gde je bio doticni Juric kada je ubijeno njegovo maloletno dete. Kako stoje stvari oko roditelske brige i obaveze prema maloletnom detetu, kao i obrazlozenje o mestu i vremenu ubistva devojcice.

 5. Vlada kaže:

  @jaso, bradati i alan,
  vase rezonovanje je zabrinjavajuce! Ne bih objasnjavao…

 6. Alan kaže:

  @ Vlada
  Lepo bi ipak bilo kada bi nam izvoleo objasnjavati : odakle maloletna devojcica u sred noci sama po seoskim dzadama i gde su bili njeni roditelji u to vreme, i sta su u to vreme oni radili? U svakoj pravnoj drzavi postoje obaveze roditelja/staratelja prema maloletnom detetu i zapostavljanje takvih odgovornosti predstavlja krivicno delo. Ponavljam – U pravnoj drzavi. U pravnoj drzavi ne donose zakone peticijama gradjana, nego preko zakonodavnih skupstinskih tela. Toliko o slucaju Juric.

 7. brižna mama kaže:

  Interesantno je da jedan drugi lokalni subotički sajt ne dozvoljava da se o gosn Juriću pišu negativni komentari jer ih neće objaviti pa ispada da se o gosn Juriću sme samo sve najlepše reći. Ako neko dovede u pitanje njegove moralne kvalitete u pogledu toga da se okoristio sa smrću svoga vlastitoga deteta to kod nekih ljudi jednostavno ne ide u glavu im. Svaka čast ovome sajtu koji objavljuje i negativne komentare o gosn Juriću mada sam zapazila da su i odavde izbrisane sve vesti na temu fondacije Tijane i svi komentari o gosn Juriću ali ipak dok i ovo ne bude izbrisano neki će možda da se osveste i da im se širom otvore oči da razmisle koliko para se ovde obrće i da li se neke pare možda i peru na ovaj način a bez mnogo moralisanja. Postoji i ta izreka: ” o pokojniku sve najlepše” samo što nije gosn Jurić pokojnik već njegova ćerka pa ne vidim zašto se onda o gosn Juriću mora pisati samo sve najlepše ?

OSTAVITE KOMENTAR