Interaktivne table i projektori za pet osnovnih škola u Subotici

Pet osnovnih škola u Subotici dobilo je interaktivne table i projektore. Ta donacija je deo projekta koji se realizuje u okviru programa podrške evropske unije inkluziji Roma.

Osnovnu školu “Đuro Salaj” u Subotici pohađa ukupno 320 đaka, od kojih su jedna trećina pripadnici romske nacionalnosti. Ova škola je jedna od pet škola u Subotici koja je zahvaljujući programu podrške Evropske Unije u procesu inkluzije Roma, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, dobila interaktivnu tablu i projektor.

“Savremena nastavna sredstva su svakako jedan korak više u pronalaženju boljih i lakših uslova rada. U svakom slučaju grad čini zaista, mnogo je učinio do sada na poboljšanju uslova rada svih učenika, a posebno učenika romske nacionalnosti”, saopštila je Mimica Andrić, direktor OŠ “Đuro Salaj” Subotica.

Pored osnovne škole „Đuro Salaj“, interaktivne table i projektore dobile su i škole „Sečenji Ištvan“ i „Matko Vuković“ u Subotici, osnovne škole u Bajmoku i Čantaviru, ali i Edukativni centar roma, koji kativno učestvuje u realizaciji projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“.

“Ovo je pokazatelj i može da bude i primer za druge lokalne samouprave, da u saradnji sa civilnim sektorom, u saradnji sa zajednicom, aktivno slušamo potrebe zajednice i praktično mi dajemo mogućnost za zajednice da aktivno učestvuju u celom procesu”, kazao je Stevan Nikolić, predsednik Edukativnog centra Roma, Subotica.

Pored donacije u vidu Interaktivnih tabli i projektora, projekat podrazumeva i održavanje nekoliko radionica, ne samo u pomenutim školama, već i u onim mesnim zajednicama na tertoriji Subotice, gde živi veći broj pripadnika romske nacionalnosti.

“Projekat jeste rezultat rada Saveta za unapređenje položaja Roma grada Subotice od 2016.godine, kada smo usvojili Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma u 2017. godini na period do 2021. godine, kada smo formirali mobilni tim, takođe uz pomoć Evropske unije, ali i kada smo dobili podršku od Saveta Evrope u programu „Romacted“, rekao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za socijalnu zaštitu.

Vrednost projekta je 65 hiljada evra, i finansira ga Evropska unija u okviru programa koji za cilj ima osnaživanje lokalnih zajednica u procesu sprovođenja aktivnosti vezane za inkluziju i integraciju Roma u sfere društva, a naročito u obrazovanje.

 

RTVKOMENTARI

  1. Croat kaže:

    Auu , koliko covek da je liberalan da li bi svoju decu poslao u skolu gde trecina dece potice iz porodica gde se skolovanje ne vrednuje i gde decu salju u skole samo zato sto je pomoc vezana sa njom. Treba ih razbacati po Subotici da ih nigde ne bude vise od 10% (uz obezbedjeni prevoz. )

OSTAVITE KOMENTAR