Maloletnici ipak osumnjičeni za pokušaj ubistva

Više javno tužilaštvo prekvalifikovalo je krivično delo razbojništva za koje su osumnjičeni maloletnici koji su pokušali da opljačkaju i pregaze dva Subotičanina u krivično delo teško ubistvo u pokušaju!

 

Portparolka Višeg suda u Subotici Jelena Bogovac Zelić za naš portal kaže da je u “odnosu na maloletna lica izvršena prekvalifikacija krivičnog dela na pokušaj teškog ubistva. Maloletnim učiniocima se ne može izreći viša kazna zatvora od 10 godina” – objašnjava portparolka Višeg suda.

 

Maloletnici koji su bili osumnjičeni za teško razbojništvo u koje spada i nanošenje telesne povrede sa umišljajem prema drugom licu, nakon opsežnije istrage su osumnjičeni za pokušaj ubistva. Mladići stari 14 i 16 godina su pre dva vikenda pokušali da opljačkaju dva Subotičana, maltretirali ih i na kraju pregazili automobilom.

 

Inače, jutros je kod istražnog sudije bio saslušan i Alen Cigler koji je osumnjičen za pljačku menjačnice. Nakon saslušanja, sudija mu je odredio pritvor od mesec dana u koje ulazi i policijsko zadržavanje od 48 časova. Policija još uvek traga za njegovim saučesnikom.

 

Da podsetimo, 17.avgusta 2002 .godine nakon nedelju dana potrage suboticka policija je uhapsila Alena Ciglera koji je tada pobegao iz Okruznog zatvora u Subotici. Cigler je u Požarevcu izdrzavao kaznu, nakon što je kao maloletnik osuđen na 12 i po godina zatvora zbog vise teških krivicnih dela. Te 2002. godine je uhvaćen u blizini granice sa Mađarskom, na periferiji naselja Čikerija, zapadno od Subotice.

 

Cigler je deo kazne kao maloletnik služio i u Kruševcu odakle je uspeo da pobegne.

 KOMENTARI

 1. Hm kaže:

  Ovaj momak je izgubljen slucaj, posto vaspitne mere nisu urodile plodom. Taj ce se kriminalom baviti citav život samo je pitanje u kom obimu.

 2. Mister No kaže:

  U lokalnom glasilu od 23.agusta 2013. između ostalog se navodi da je dotični novinar preko telefona nazvao Centar za socijalni rad i postavio pitanje da li su maloletna osumnjičena lica iz familija koje primaju socijalnu pomoć ? U daljem tekstu se navodi da novinar odgovor na pitanje nije dobio.Po meni je pitanje više nego dobro.Mislim da građani imaju pravo da znaju da li preko poreza hrane maloletne teroriste .Budi Bog sa nama. 😐

 3. komsija kaže:

  Mister No to je jako dobar komentar
  I ja sam vec milion puta se zapitao zasto se licima koja vrse krivicna dela ne ukine socijalna pomoc posto im ocigledno neigra neku ulogu i zasto se neda onima kome je stvarno potrebna. Ima porodica u gradu koji dobijaju i preko 50,000 socijalne pomoci pa se imap bave kriminalom. Dali je normalno da drzava izdvaja pare za takve??? 

 4. stormwatch kaže:

  Molim sajt gradsubotica da ne skrece paznju sa pokusaja ubistva slikom Alena, ovakve stvari idu u odvojene vesti 🙂

 5. freelancer kaže:

  Hm:

  Ovaj momak je izgubljen slucaj, posto vaspitne mere nisu urodile plodom. Taj ce se kriminalom baviti citav život samo je pitanje u kom obimu.

  U slučaju Ciglera, preventivna mera bi bila odredjivanje maksimalne kazne i što duže izolovanje od društvene zajednice. U protivnom, njegov kriminalni put, prema dosadašnjem, bi se verovatno “razvijao” do tačke kada bi neko nedužan platio glavom njegov poremećaj ličnosti i asocijalu. Jasno je da se ovakvi likovi NE MOGU resocijalizovati.

  Isto bi se moglo primeniti i na dva maloletnika, siledžije i razbojnika. Pozitivno je to što je došlo do prekvalifikacije dela od strane tužilaštva. Pitanje za Lanskog: da li u tom (pozitivnom) činu ima udela i reakcija i pritisak javnosti? U jednom današnjem komentaru na tvoj članak sam već naznačio princip delovanja pritiska javnosti. Na primeru naše zemlje, to možda i ne bi imalo efekta u početku, ali dugoročno… Od nečega se mora početi, krenuti, da bi se do nečega stiglo.

 6. Lansky kaže:

  Može biti, ali od tužbe do odlaska u “ladovinu”, mogu da prođu godine. Danas ide vest da je ubijen neki bokser koji je još u martu trebao da počne izdržavanje kazne od 5 godina za pokušaj ubistva. Niko ne zna zašto je bio na slobodi.

 7. stormwatch kaže:

  Mister No:

  U lokalnom glasilu od 23.agusta 2013. između ostalog se navodi da je dotični novinar preko telefona nazvao Centar za socijalni rad i postavio pitanje da li su maloletna osumnjičena lica iz familija koje primaju socijalnu pomoć ? U daljem tekstu se navodi da novinar odgovor na pitanje nije dobio.Po meni je pitanje više nego dobro.Mislim da građani imaju pravo da znaju da li preko poreza hrane maloletne teroriste .Budi Bog sa nama. :-|

  Odgovor se ne dobija samo u slucaju kada se odgovor stranke koja se interesovala o pitanju ZNA. Znaci da pocinioci dobijaju pomoc. Eto, fino im Suboticani placaju da bi ih ubijali.

 8. lale kaže:

  Pišete samo o dva pokušaja, koja su nažalost završila teeškim telesnim povredama i višestrukim prelomima, a ne terete se za devojku koju su takođe vukli autom, verovatno zato što ona ima “lakše” povrede ili neko ne želi da im se i za taj odvojeni slučaj sudi.

 9. Sale kaže:

  Verovali ili ne meni je Alen Cigler pre mnogo mnogo godina kada je bio na pocetku svoje karijere,ukrao motor.

 10. Mister No kaže:

  @ komšija hvala na komplimentu ali samo sam preneo ono što sam pročitao u lokalnim gradskim novinama ( zaobilazim ime jer neću da im pravim reklamu džabe,mada možda već to radim ) od 23.avgusta 2o13.,strana broj 7.Potpisanom novinaru svaka čast što mu je ovakvo pitanje palo na pamet.

 11. JimmyQ kaže:

  Samo da ovo sad sve ne prođe u stilu “rešen slučaj kriminala u Subotici” i javnost se smirila…Nisu ovo jedini počinitelji kojekakvih krminalnih dela u gradu. Govorimo o svakodnevnim napadima na građane, o krađama po kućama i na ulici, o licima koja uporno dobijaju socijalnu pomoć a mogu da rade-makar da se prijave na zavod, ali i to im je teško, o prosjačenju i divljanju po centru grada…Mene je ova vest samo delomično smirila…Ne, nije sve rešeno!

 12. freelancer kaže:

  Raspitivao sam se malo, ovde gde živim, da li su imali problem “sakupljača sekundarnih sirovina” (čitaj: poklopaca šahti, oluka & ostalog), budući da su ovdašnje zemlje veliki “uvoznici” svakojake ciganije sa prostora ex-istočnoevropskih zemalja. Jer, rekao bih da je to vrlo razvijena kriminalna delatnost u našem gradu, koja “ne može” da se reši. Na moje pitanje, jedan stariji Žabar je zabezeknuto odgovorio: “Je si li ti normalan? Pa te lopove ni bog ne bi spasao, a kamoli karabinjeri & ostale policijske formacije!” Interesantno da sud nije ni pominjao. U daljem razgovoru sam shvatio i zašto. Lopine “prevaspitavaju” i pre nego što stignu do suda! A zakonom su uredjena takva rešenja da nikome NE PADA NA PAMET da krade “sekundarne sirovine”, jer u konačnom skoru “vrednost ukradenog – dužina robije” to se jednostavno ne isplati…

OSTAVITE KOMENTAR