Iskliznuće kolektivne svesti

Na obeležavanju 70 godina od holokausta u Subotici, u Gradskoj kući je održano  nekoliko predavanja istoričara koji su istraživali arhivsku građu iz tog perioda.

 

Subotički istoričar Zoltan Devavari istraživao je arhivsku građu vezanu za Jevreje u Subotici u periodu od 1941. do 1944. godine. Prema njegovim rečima, u subotičkom arhivu postoji oko 4.500 do 5.000 dokumenata vezanih za period drugog svetskog rata koji nisu ni 70 godina kasnije detaljno istraženi. On smatra da istraživanje holokausta ne treba da obuhvata samo period od 1941. godine i početak rata u Jugoslaviji, nego od 1920. godine, pa do 1948 – 49. godine.

 

Govoreći o periodu od 1941. do 1944. godine, Devavari je ocenio da je u tom periodu Subotica doživela jednu od najvećih tragedija u istoriji, čije posledice oseća i danas.

suboticki jevreji

Maja 1944. godine počelo je prikupljanje subotičkih Jevreja, kako iz grada, tako i iz okoline, i njih oko 4.000 je 16. juna iste godine, u nekoliko transporta, prebačeno u koncentracione logore Aušvic, gde najveći broj njih i izgubio život, odnosno Štrashof iz koje se jedan deo njih uspeo vratiti, odnosno preživeti Holokaust. Predsednik Jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš je ocenio da je deportaciji oko 4.000 subotičkih Jevreja pre sedamdeset godina prethodilo “iskliznuće kolektivne svesti” i “pogrešno poimanje dobra i zla”.

 

Obeležavanju godišnjice holokausta u Subotici prisustvovali su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predstavnici konzulata Mađarske i Hrvatske, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

 

YUECOKOMENTARI

 1. Damjanić kaže:

  “On smatra da istraživanje holokausta ne treba da obuhvata samo period od 1941. godine i početak rata u Jugoslaviji, nego od 1920. godine, pa do 1948 – 49. godine.”

   

   

  Ovakve stvari sam očekivao kao i uvek. Stalna tendencija razblaživanja tih događaja i zamućivanja činjenica ko je u stvari žrtva a ko dželat.

  U Mađarskoj se upravo vodi debata između jevrejske zajednice, naučne javnosti i antisemitski nastrojenog establišmenta. Vlast otkriva spomenik koji sugeriše da su svi žrtve Hitlerove Nemačke. Naravno, Jevreji to ne mogu da prihavate.

OSTAVITE KOMENTAR