Istorijsko veče: Uticaj dinastije Habzburg na oblikovanje kulture i svakodnevice južnopanonske regije

Sinoć se u Bioskopu Abazija održalo Istorijsko veče pod nazivom Uticaj dinastije Habzburg na oblikovanje kulture i svakodnevice južnopanonske regije.  Predavači su pokušali da na više primera objasne šta su mitovi i stereotipi a šta činjenice o ovom istorijskom periodu. Istorija je nešto što stalno mora da se prispituje, pa je tako i ovaj razgovor bio prilog tome, da se u mirnom tonu i kroz diskusiju produbi znanje. Sinoć je u Abaziji bilo reči i o subotičkim gradskim kućama, Laudonovom maču, materijalnoj i duhovnoj zaostavštini K und K monarhije u našem gradu i drugo.

Događaj je organizovan u sklopu projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Gosti Istorijske večeri su bili dr Zoltan Mesaroš, istoričar, Mirko Grlica, istoričar i Dejan Mrkić, društveni komentator i hroničar.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).KOMENTARI

 1. Walker kaže:

  Jaoj kako nisam videla da ce biti, interesantno je sigurno bilo…

 2. Guest kaže:

  Odlicno vece sa pregrst zanimljivih teorija i podataka!

 3. Subotičanin kaže:

  Ponovo objavljujete šta je bilo. Gde se može pročitati šta će biti?

 4. amacak kaže:

  ovakve stvari treba snimiti i postaviti na youtube. koliko je to teško u današnje vreme?

 5. avet kaže:

  “Subotičanin
  20. 06. 2019. u 15:00
  Ponovo objavljujete šta je bilo. Gde se može pročitati šta će biti?”

  K und K monarhija je između ostalog ostavila za sobom osim negativnih, puno više pozitivnih rezultata.
  Šta će biti, niko ne zna sa sigurnošću, ali baš i nije nezamislivo da ćemo jednog dana u budućnosti imati predavanje na temu:
  “Uticaj nekih članova nekih crnogorskih plemena i ostalih novopridošlih na oblikovanje i razvoj subotičke kulture i razvoj ( čitaj propast) severnobačke regije.

 6. M kaže:

  Pored članova crnogorskih plemena i ostalih novopridošlih, treba biti iskren, pa reći da su grad i regiju u propadanje uveli upravo starosedeoci od davnina naseljeni ovde. Nažalost.

OSTAVITE KOMENTAR