Истраживачки центар за пословну економију и логистику

Економски факултет Универзитета у Новом Саду у петак је отворио Истраживачко-развојни центар – Пословна економија и логистика у Суботици, где је седиште тог факултета а већ јуче је Новом Саду, у Улици Илије Огњановића 5, свечано отворио и организациони део те, у Војводини пионирске, институције и у Новом Саду. В. д. директора Центра је проф. др Саша Бошњак, редовни професор ЕФ-а, а по речима декана тог факултета проф. др Ненада Вуњака, замишљено је да преко тог истраживачко-развојног центра раде стратешке програме развоја општина у Војводини. Суоснивач ИРЦ-а је ПК Суботице, а очекује се и прикључивање РПК Новог Сада (оснивачи Центра су: 80 одсто ЕФ, а 20 процената коморе).

 

– Искључиво се усмеравамо на Војводину јер овде немамо такав облик истраживања, такође ћемо радити и привредне консолидације – каже за „Дневник” декан Вуњак. – Намера је да радимо научноистраживачке пројекте, међурегионалне, прекограничне и да на тај начин покушамо, посебно код консолидација, да помогнемо привреди и институцијама у Војводини да се реинвестирају итд. Сматрамо да имамо капацитета у нашим професорима, те простора да ангажујемо и друге стручњаке за тимски рад. Замишљено је да 30 одсто добити остане ИРЦ-у, а да 70 одсто од уговореног посла припада тиму који га ради. Увек бисмо имали тзв. летеће тимове: ако је, рецимо, пројекат из технологије, нормално је да ћемо, осим наших, ангажовати професоре с Технолошког факултета, за фармацију, биће ту професори с Медицинског… Гледаћемо, наравно, да што више истраживача ангажујемо с нашег универзитета, што не значи да ће за оне с других универзитета врата бити затворена.

 

– Логистика је преко потребна привреди, а постоји и идеја да се Институт за логостику из Цеља прикључи. Економија мора да се пробуди и мислимо да је то једино могуће урадити овако и мислимо да ћемо већ након неколико месеци имати озбиљне прве резултате. Спремни смо за сарадњу с Владом Војводине: ми да радимо те студије, логистику, а нека они размишљају о томе где улагати и како даље… Вероватно ћемо ми овде боље оценити где улагати у Војводини него да неко долази са стране да би нам то рекао.

 

Имамо визију развоја

 

– Основна идеја и мисија ИРЦ-а, који ће практично водити рачуна о развоју Војводине, јесте да покушамо да уравнотежимо регионални економски развој на целој територији Војводине, сарађујемо с локалним самоуправама, с инвестиционим предузећима, институцијама и институтима на регионалном и покрајинском нивоу. Ми имамо визију да и привредни субјекти и локалне самоуправе, јавна предузећа, ако за то имају потребу или препознају интерес, заједно с нама развијају неке нове пројекте.

 

Директор Бошњак додаје да за овај центар нема малих и великих пројеката па су по логистичку помоћ овде сви добродошли. Рецимо, ако неко има жељу и визију да направи бизнис-план а не зна како, може да дође у ИРЦ да му помогну и у том сегменту.

 

В. Чекић, DnevnikKOMENTARI

 1. h_d kaže:

   

  “Zamišljeno je da 30 odsto dobiti ostane IRC-u, a da 70 odsto od ugovorenog posla pripada timu koji ga radi.”

  Već sam onomad spominjao kako je motiv ovakvog vida “preduzetništva” punjenje sopstvenih džepova korišćenjem javne infrastrukture i pozivanjem na  autoritet institucija u kojima su uhlebljeni.

  Koje je ovo pilićarstvo, mjk mu božju 😉

   

OSTAVITE KOMENTAR