Italijanski kulturni centar na Trgu cara Jovana Nenada

Udruženje „Italijanski trg“ u Subotici otvara, 14. septembra, Italijanski kulturni centar, na adresi Trg cara Jovana Nenada 7, koji je treći u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada. Kulturni centar biće otvoren zahvaljujući inicijativi ambasadora Manco Đuzepea, a zastupnik Udruženja, Karmino Taralo ne krije zadovoljstvo što će u bogatoj subotičkoj multikulturalnoj sredini se naći i stub italijanske kulture!

16577-trg-cara-jovana-nenada

Pet meseci nakon posete ambasadora Italije Manco Đuzepea Subotici, koji je tada sa gradonačelnikom Maglai Jeneom razgovarao o privrednoj i kulturnoj saradnji, registrovano je Udruženje pod nazivom „Trg Italije“, a za desetak dana biće i zvanično otvoren Italijanski kulturni centar, koji će u gradu na severu Bačke negovati italijanski jezik i kulturu Italije.

—Ocenivši da u Subotici posluje više italijanskih preduzeća, a da je sam grad izuzetno kulturno bogat i blizak italijanskom narodu, ambasador Manco Đuzepe je pokrenuo ideju, da pored Beograda i Novog Sada i Subotica dobije ovakav centar. Naišao je na podršku gradske vlasti i obratio mi se kao Italijanu, koji je tu već punih deset godina, da dam svoj doprinos – kaže Karmine Taralo, zastupnik udruženja i već deset godina generalni i izvršni direktor A.D. „Elektroremont“.

2853_1

Udruženje je, kako kaže g. Taralo, apolitično i neprofitno a cilj mu je da dva naroda razmenjuju svoja kulturna dobra.

—Centar je namenjen svima koji vole i žele da bolje upoznaju italijanski jezik i kulturu, tako da će ovde biti održavani kursevi srpsko-italijanskog i italijansko-srpskog jezika, razne muzičke i likovne radionice, kao i sve ono što čini kulturu jednog naroda. Naravno da nam je cilj da ti sadržaji budu pristupačni i uključe što više ljudi.  Kako ovaj centar nastaje uz veliku pomoć Italijanskog kulturnog centra u Beogradu, svi kursevi će biti pod njihovim patronatom – objašnjava Karmine Taralo, dodajući da će možda on sam biti jedan od prvih polaznika kursa srpskog jezika u ovom centru.

Zvanično otvaranje Italijanskog kulturnog centra zakazano je za 14. septembar, a prisustvovaće mu ambasador Italije u Republici Srbiji Đuzepe Manco i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

—Tom prilikom biće predstavljena izložba koja je već viđena u Beogradu, a beleži događaj od pre sto godina, koji svedoči o italijansko-srpskom prijateljstvu i odnosi je na jedan presudan momenat u prvom svetskom ratu, kada je italijanska mornarica pritekla u pomoć srpskim vojnicima. Nakon toga predviđen je i koncert u Velikoj većnici Gradske kuće.

Gospodin Taralo ne krije zadovoljstvo i optimizam zbog činjenice, da se baš u gradu gde on živi već deceniju, otvara italijanski kulturni centar, jer kako kaže, nakon 43 godine radnog staža i poslovanja na četiri kontinenta, mora da istakne da se ne nailazi često na ovako pozitivnu i prijatnu multikulturalnu sredinu kakva je Subotica, koju će obogatiti i italijanskim stubom kulture.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. joska kaže:

  Koja je adresa Trg Cara Jovana 7? Nekadasnji Plato ili nešto drugo?

 2. Teslino kaže:

  Upravo to što je na slici. Preko puta Najstarije kuće, gde je kafić Grifon.

 3. nekoime kaže:

  zanimljivo :]

 4. ima nade kaže:

  Konacno jedna lepa vest!

OSTAVITE KOMENTAR