Ivan Sarić u Osijeku

Ivanu Sariću (1876. – 1966.), jednom od najvećih Subotičana posvećena je izložba Gradskog muzeja Subotica, koja je otvorena u Muzeju Slavonije u Osijeku. S ponosom je ravnatelj MSO-a Grgur Marko Ivanković u Osijeku pozdravio subotičke kolege, na čelu s autorom izložbe Mirkom Grlicom. Izložba nije plod međuinstitucionalne saradnje, nego saradnje nekolicine „muzelaca“, čega je posljednjih godina sve manje, rekao je Ivanković, reč prepustivši “neumornom istraživaču istorije  Subotice”,  Grlici. Subotica je, kaže Ivanković, grad u Bačkoj čija je sudbina slična Osijekovoj – na margini, “grad na kraju svijeta”.
Mirko Grlica dobro se oseća u Osijeku, istakao je, ponajviše zbog ponovno uspostavljene saradnje. Ovaj se put smo se predstavili “skromnom izložbom” (jer je i sam Sarić bio skroman za života, sav imetak ulažući u svoje, neretko pionirske ideje i projekte) koju čini 30-ak panoa, koji predstavljaju tek deo života Ivana Sarića. U punom izdanju izložba donosi još 15-ak takvih izložaka, a muzej u Subotici ima i Sarićevu letelicu, koju nisu mogli dopremiti u Osijek.
Izložbom su se Subotičani pokušali prisetiti sugrađanina kojega je sredina doživljavala kao čudaka, gledajući ga s distance, istaknuo je Grlica.KOMENTARI

  1. Bojan kaže:

    Bravo za Mirka i Gradski muzej

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: