Iza zidova

Radovi na Narodnom pozorištu će trajati još bar nekoliko nedelja, do kada će se okončati, nadamo se, pretposlednja faza u izgradnji ovog kulturnog centra.

 

Zidanje starog dela objekta koji se vraća u originalno stanje stiglo je do drugog nivoa. Paralelno se izliva beton u delovima gde će biti smešten lift i kružno stepenište a u toku je i postavljanje armature za stepenište koje će da vodi do balske dvorane.  Nakon izlivanja temelja, prizemlja i prvog sprata, u narednih nekoliko nedelja će biti izlivena i međuspratna ploča na drugom spratu.

 

Radovi na spajanju starog i novog dela se sprovode na celoj povšrini pozorišta od Korzoa sa jedne strane do trga Slobode sa druge.

Balska dvorana

 

Najveće promene će se desiti u balskoj dvorani koja je 80-tih godina 20. veka pretvorena u tzv. “Malu salu” odnosno crnu kutiju. Ovaj najreprezentativniji prostor starog dela pozorišta treba da dobije namenu višefunkcionalne sale. Balska dvorana se rekonstruiše na osnovu originalne projektne dokumentacije, elemenata sačuvanih na licu mesta i analogije sa sličnim prostorima iz druge polovine 19. veka. Monumentalnost ovom prostoru treba da daju pilastri sa korintskim kapitelima, veliki prozori što gledaju na trg, pod izveden u intarziji i plafon sa dekorativnim gipsanim rozetama.

 

Pročitajte: Enterijer Narodnog pozorišta

Trenutni izgled balske dvorane

Budući izgled

Zid prema Trgu Slobode

 

Centralni ulaz u pozorište

 

Izgled centralnog stepeništa pre restauracije

 

Polaganje armature za dva stepnišna dela koja vode prema balskoj dvorani

 

Lift

 

 

 KOMENTARI

 1. aha kaže:

  A Cineplexx ? 

 2. wanted kaže:

  Odlicno  🙂

 3. EagleX kaže:

  Sad tek kontam da ta velika stepenista nece moci da imaju ta 3 velika prozora kao izvor svetlosti (posto se taj zid oslanja na novi deo koji je mnogo visi), verovatno ce morati da stave neki stakleni krov preko tog dela, to bi moglo jako lepo da bude reseno i da nosi potpuno svojstven dozivljaj, poput Oktagona u Zagrebu. 🙂

  Posto sam i ja bio na gradilistu, imam potrebu da kazem moje utiske.
  Pojedine stvari su me odusevile kao sto je brzina radova, velicina objekta, pogledi sa njega.
  Ako se to uradi do kraja bar 80% kvalitetno kao sto je to zamisljeno, grad Subotica ce dobiti kulturnu instituciju kakvu mogu mnogo veci gradovi samo da sanjaju.
   

 4. ja kaže:

  Dobro je, radi se… izgledalo je da ce biti novi “Skadar na Bojani”

 5. ridick kaže:

  🙂 🙂 🙂

 6. JEDAN JEDINI kaže:

  aha:

  A Cineplexx ? 

  Odlicno pitanje!!! i mene interesuje sta ce i dali ce nesto biti od cineplexa u pozoristu!?!?


 7. djomla kaže:

  JEDAN JEDINI:

  aha:

  A Cineplexx ? 

   

  Odlicno pitanje!!! i mene interesuje sta ce i dali ce nesto biti od cineplexa u pozoristu!?!?

  Od Cineplexxa u pozoristu se odustalo. Mada bi bar jedna moderna bioskopska sala lepo legla u ceo koncept.

  EagleX dobro si primetio za te prozore. Izgradnja objekta iz će u određenoj meri izmeniti zaštićeni deo. 

  Pitao si danas za enterijer pozorište u delu oko ulaznih vrata, stepeništa itd… vidiš da je relativno jednostavan. Balska dvorana bi trebala da bude najlepši deo pozorišta.

 8. Ana kaže:

  Super!!!
  Radi se 🙂 

 9. stormwatch kaže:

  Samo nek se gradi, bice to svetsko pozoriste bas u inat primitivcima koji su protiv njega.

 10. ridick kaže:

  novi gradonacelnik   pokusava da   popravi   to sto  su predhoni   rusili , bravo

 11. Usputachni kaže:

  Hehe… cekam dan kad ce biti zavrseno, pa predaja objekta, tehnicki prijem, garantni rok…… a onda beskonacna sanacija svega i svacega i uzimanje vise para nego sto je izgradnja kostala. Ako ste imali iskustva sa nasom gradjevinom onda ce vam biti sve jasno! Nazalost jedan moler ne moze da zamaskira shto gomila drugih “majstora” ume da “izmajstorise”.
  HOCU NAPOKON NESTO DA SE NAPRAVI A DA NE MORAS POPRAVLJATI ODMA POSLE PREDAJE KLJUCEVA! I TO BAR 10 GODINA!
  UTOPIJA??? 

 12. Aleksa kaže:

  Poštovani djomla

  Ako dozvolite,ja bih nešto napomenuo u vezi tzv Balske dvorane. Naime,za vreme okupacije bioskopske predstave su se održavale u velikoj sali pozorišta, a preko leta je bio postavljen bioskop u dvorištu.

  Nakon oslobođenja, bioskop se seli u tzv Balsku dvoranu, pod nazivom bioskop Mala sala. Ulaz je bio sa Korza,kroz hodnik koji je kasnije postao bife Beograd. Bio je to divan bioskop,lepa čekaonica koja je gledala na Korzo, zidovi obloženi tepatama od tekstila. Kasnije, bioskop dobija naziv Zvezda, pa se negde šezdesetih godina seli u prostorije bivšeg KUD Ivan Goran Kovačić,gde bi se i sada nalazio da ga nisu rasturili. Tek nakon toga se tu stvara Komorni studio Narodnog pozorišta, zidovi se farbaju u crno,na plafon se postavlja metalna konstrukcija za reflektore.

  Tako nestaje jedan divan bioskop,gde smo prvi put nakon rata gledali vesterne i tukli se u redu za karte. Nakon Ristićeve selidbe u bioskop Jadran, ovaj prostor ostaje i dalje  pozorište.

 13. djomla kaže:

  Poštovani Aleksa,

  Lepa zapažanja i lepe uspomene. Mlađi se Balske dvorane sećaju kao poslednje dvorane u kojoj je odigrana predstava. Velika većina sada već tridesetogodišnjaka nikada nije kročila u Veliku dvoranu, a ovi još mlađi što sada pohađaju srednju školu i ove godine slave punoletstvo najverovatnije ne pamte ni odlazak u samu zgradu.

  Čitave generacije su odrasle mimo nje i to je tragedija koja se ne može izmeriti nijednim instrumentom. Vi gajite neka osećana prema toj Balskoj dvorani, a kakva osećanja gaji neki osamnaestogodišnjak? On vidi slike nekadašnje dvorane, vidi slike gradilišta, projekte, buduće izglede i pročita poneko sećanje starijih, ali sve to nije ništa, nije dovoljno. Zato mladi potpuno drugačije i gledaju na ceo problem Narodnog pozorišta, a kako vreme bude odmicalo razlike će biti sve veće.

OSTAVITE KOMENTAR