Izbeglice: Pritisak na Srbe u HR

Koalicija udruženja izbeglica osudila "nasilno i nedolično" ponašanje hrvatskih službenika u konzulatima u Beogradu i Subotici, i policijskim stanicama u HR.

Miodrag-Linta

U saopštenju Koalicije udruženja izbeglica koje je agenciji Beta dostavio njen predsednik Miodrag Linta, ukazuje se da na taj način pomenuti hrvatski službenici sprečavaju izbegle i prognane Srbe da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske i zadrže hrvatske lične karte u narednih pet godina.

 

Koalicija navodi da "hrvatski službenici, suprotno hrvatskom Zakonu o prebivalištu, ne priznaju neke od dokaza za privremeni odlazak izvan Hrvatske, kao što su potvrda o zaposlenju, potvrda o lečenju i izjava o izdržavanju za nezaposlena lica i penzionere".

 

"Takođe, jednom delu izbeglih i prognanih Srba govore da ne mogu da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske i zadrže hrvatske lične karte ako imaju i srpsko prebivalište i srpske lične karte, dok drugom delu govore da to nije uslov", navodi se u saopštenju i ističe da hrvatski zakon o prebivalištu omogućava svakom hrvatskom državljaninu da ima pravo na dva prebivališta i dve lične karte.

 

Koalicija je zatražila da hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić pošalju jasnu poruku službenicima u konzulatima da se "Ustav Hrvatske koji garantuje slobodu kretanja i Zakon o prebivalištu moraju poštovati i da se mora poštovati integritet i dostojanstvo svih građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost".

 

B92KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Hrvatski Drzavljani sa prebivalistem U RH mogu do 12 meseci boravit van RH i duzni su nakon 12 meseci odjaviti prebivaliste ili se javiti Konzulatu(Veleposlanstvu)RH u zemlji u kojoj borave i obrazlozit razlog boravka duzem od 12 meseci a najvise 24 meseca.Ukupno nakon 2 godine boravka izvan RH (vecina izbelica iz RH)prebivaliste se brise a Osobna iskaznica ponistava.

  http://www.zakon.hr/z/557/Zakon-o-prebivali%C5%A1tu

 2. freelancer kaže:

  Miodrag Lint MANIPULIŠE. Ono što je on gore naveo da se "ne poštuje hrvatski zakon" je najblaže rečeno neistina. Naravno, sitnim politikantima, zarad nekih svojih prikrivenih ličnih interesa, ODGOVARA dezinformisanje, ZLOUPOTRBA medija. Još kada se uz celu priču dodaju i "začini" poput "izbegli", "prognani", "nedozvoljavaju" i sl., svakom onom ko zaista nije (niti ima potrebe) upućen u zakone drugih država, ova priča sitnog muljatora deluje strašno. "Jadni" Lint! Eto, nisu mu spremili crveni tepih i orkestar na graničnom prelazu pa je eto malo "popizdio"… SRAM TE BILO, muljatoru!

 3. Pravdoljub kaže:

  Nije Te godine bilo slanine dosta i voz moro stati 🙂 nije mogo da proklize dalje.svaka cast i skidam kapu udima koji su izgubili svoje domove, masu ih licno poznajem. A ova politicka banda!!!!!!!! ma ovaj bi brao i KAJsije i BREskve. e nes rodjo..

 4. Petar.SU kaže:

  E pravdoljube svaka ti dala za kajsije i breskve! 😀

OSTAVITE KOMENTAR