Izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske dobile kuće u Subotici

Pre skoro dve i po decenije, bežeći pred ratnim vihorom iz rodnog Sanskog Mosta u BiH, i noseći samo ono najosnovnije, petočlana porodica Novković došla je u Suboticu. Primila ih je najpre rodbina, a onda su se selili i plaćali kiriju, jer uprkos radu i trudu da decu izvedu na put, nisu mogli da steknu krov nad glavom.

Tačka na to stavljena je u petak. Novkovići su jedna od 21 izbegličke porodice iz Subotice kojima su u petak u Velikoj većnici Gradske kuće dodeljeni ugovori o kupovini seoske kuće sa okućnicom.

– Kao da je juče bilo. I dalje se živo sećam oktobra 1995, kada smo, posle mesec dana bežanja, došli u Suboticu. Nov grad, ni nalik na bosanske, drugačiji ljudi, sve je za nas bilo strano – seća se Mirjana. – Najpre smo bili kod rodbine, a onda smo otišli u podstanare i četiri puta menjali kuću. Mnogo je porodica sličnih nama, koje su morale da napuste svoja ognjišta, da ostave sve što su godinama sticale i gradile. Uhlebljenje tih devedesetih većina nas je potražila u našoj Srbiji, uz nadu da će se jednog dana možda vratiti na svoje imanje i nastaviti normalan život. Kako to nije bilo izvodiljivo, želja da imaju svoj krov nad glavom bila je ogromna, ali većini neostvarljiva. Iako su se borili i radili, nemoguće je bilo da se reši stambeno pitanje. Međutim, posle više od dve i po decenije podstanarstva, konačno smo dočekali da imamo svoj dom i da ne razmišljamo o tome gde ćemo sledeći Božić ili Vaskrs dočekati, hoće li se kuća ili stan koji je iznajmljen prodati.

Mirjanina priča iz duše liči pričama ostalih koji su došli iz Knina, Pakraca, Goražda, Trebinja… Borba za goli život nije dala prostora da sviju gnezdo u bačkoj ravnici. Zbog toga im je pomoć Komesarijata za izbeglice i Grada Subotice dragocena. Ne samo što su dobili krov nad glavom, nego im je na neki način potvrda da ih je grad u kome žive 25 godina konačno prihvatio.

– Zbrinjavamo porodice naših sugrađana koji su u ratnom vihoru ostali bez domova – ističe gradonačelnik Bogdan Laban, podsećajući na to da je u Povereništvu za izbeglice i migracije Subotice registrovano 13.600 izbeglih i prognanih. – Svesni smo toga da je teško u potpunosti nadoknaditi njihov gubitak, pogotovo što su, nažalost, mnogi, u decenijama iza nas, izbegavali da rešavaju njihove probleme. Sa našim partnerima se trudimo da to ispravimo. U februaru 2018, prilikom dodele ugovora o kupovini prvih 30 kuća, obećali smo da ćemo nastaviti razgovor sa partnerima o načinu kako da se zadovolje potrebe onih koji se tada nisu našli među tih 30 korisnika.

NOVAC IZ DONATORSKOG FONDA

Kuće su kupljene u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Ukupna vrednost kupljenih kuća je 231.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator EU. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. croat kaže:

  2050 godina jos pedeset “izbeglickih” porodica koja su navodno izgubili domove u Hrvatskoj i BIH (ustvari il nisu imali nista il su prodali za dobre pare na kraju) dobijaju kuce.
  U svakom slucaju mozemo da slavimo 100 godina nasilnog menjanja strukture stanovnistva u Vojvodini.

 2. Istina... kaže:

  @croat

  Zbog tebe i tebi sličnih zauvek sam otišao iz Subotice (u kojoj sam rođen, živeo i radio), Vojvodine, Srbije i Večne Đubroslavije (nažalost, to je jedini adekvatan izraz i to će potvrditi svi koji nisu ispranog mozga). Vidiš, “pametnjakoviću”, poznajem desetine izbeglica svih nacija, veroispovesti i rasa koji su ostali bez ičega, ali su sačuvali živote. Ti i tvoji drugovi i drugarice širite netrpeljivost i mržnju, na teritoriji Srbije prema Srbima. Isto to tvoji rade u Hrvatskoj prema Hrvatima itd. Vama mir nije opcija, vama su potrebne konstantne podele, sukobi i ratovi a njih nema bez potenciranja razlika čak i kada ih nema.

 3. Veruj samo očima kaže:

  croat
  Lepo si se potpiso. To su tvoji sunarodnjaci samo pravoslavne veroispovesti ili mešani brakovi.

 4. yu kaže:

  Istina…
  Yugoslavija je bila najbolja država na svetu. A ti izvoli i dodvoravaj se švabima koji su nas dva puta hteli istrebiti.

 5. Istina... kaže:

  @yu

  Pitaj istoriju i potomke zrtava te “najbolje drzave na svetu” pa onda sudi. Ako je bila tako “dobra”, cak “najbolja”, sto je propala? Logicno je da najbolje opstaje, da propada lose. Ali isprani mozgovi ne razmisljaju logicno. Zameram joj samo jedno, sistemski progon nadarenih, iznadprosecnih. Zato je ta vasa “najbolja drzava na svetu” “opstala” i danas belezi “sjajne” rezultate, “nikada bolje u istoriji”. I to je surova, gorka istina.

 6. matori kaže:

  Jugoslavija nikad nije bila prirodna zajednica,nego veštačka masonska tvorevina(Seton Watson).Sam naziv je izmislio kralj Aleksandar Karađorđević i taj termin u istoriji nikad ranije nije postojao.Tito je to sve samo ogrnuo komunističkom demagogijom(“duvanjem u dupe” sirotinji) kojoj je dao iluziju dobrog života bez rada.Sad kad je tu laž istorija razobličila,ostali su gladni jugonostalgičari da polako krepavaju….

OSTAVITE KOMENTAR