Izborna pitanja Mađarske

Poslanik mađarske vladajuće stranke Fides Janoš Lazar, nakon usaglašavanja u poslaničkoj grupi, podneo je parlamentu nacrt izmena izbornog zakona u Mađarskoj i izjavio da je namera da novi izborni zakon u susednoj državi bude usvojen do novembra, piše Mađar so.

 

Očekuje se da će najviše rasprava izazvati predviđena odredba o registraciji birača. Janoš Lazar je juče ponovio stav Fides-a, prema kojem ukoliko mađarska država želi da obezbedi glasačko pravo prekograničnih birača, kao i zaposlenih u inostranstvu, da je u tom slučaju prinuđena da uvede njihovo registrovanje. Lazar, koji je i državni sekretar u kabinetu mađarskog premijera, naveo je da se očekuje da bi registrovanje u birački spisak započelo septembra 2013. godine i završilo se 15 dana uoči narednih izbora u Mađarskoj, a da će zainteresovani za upis u birački spisak moći da se prijave pismom, lično, ili putem interneta. Na dan glasanja, oni koji žive u Mađarskoj bi glasali lično, a prekogranični državljani putem pisma, dok bi registrovanje u birački spisak prijavljenima omogućilo učešće na parlamentarnim, lokalnim i izborima za Evropski parlament 2014. u Mađarskoj.

 

Planirane izmene mađarskog izbornog zakonodavstva tiču se, uz ostalo, i verovatnog ukidanja perioda izborne tišine i određivanja 30-dnevne izborne kampanje.

 

Bivši premijer Mađarske Ferenc Đurčanj, koji je osnovao stranku Demokratska koalicija, krajem prošle nedelje, demonstrirajući protiv najavljenih izmena, pozvao je opozicione stranke Mađarsku socijalističku partiju i LMP (Politika može biti drugačija) da zajednički bojkotuju predstojeću parlamentarnu raspravu o zakonu o izbornom postupku.

 

Mađar soKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR