Izgradja centralnog groblja: nemoguća misija

Već trideset godina postoji ideja da se u Subotici izgradi centralno groblje što bi bilo važno jer ukoliko grad ne nađe neko rešenje, za nekoliko godina jednostavno neće biti mesta za nove grobove. Gradonačelnik Subotice kaže da ideja o centralnom groblju nije ostvariva:

groblje_subotica

 

„Ideja da lokalna samouprava na jednoj parceli od skoro 60 hektara izgradi groblje već je od prvog momenta bila neostvariva. Mislim da bi bilo realno proširiti postojeća groblja. Za to bi bilo i mogućnosti. Postoje propusti u radu JKP Pogrebno, čija je direktorica samo delom u pravu kada govori o mogućnostima. Na mnogim grobljima pokope ne vrši JKP, postoje nerešeni odnosi, vide se manjkavosti na polju održavanja terena: problemi su ogromni. Možda je moja krivica da situaciju proteklih 7-8 meseci nisam rešio, ali jednostavno ne stižem da rešavam sve probleme koji su se nagomilali“ – kaže Jene Maglai.

 

Lokalnoj samoupravi je ponuđeno da otkupi nekadašnji sportski centar koji se nalazi u ulici Fran Supilo što bi za deceniju-dve zaista rešilo problem. „Trenutno pregovaramo, izvršena je procena teritorije, radi se o velikoj sumi, moramo videti da li ima para za sve to, ali ćemo pokušati dobiti taj prostor putem transparentnog procesa. Naravno, moramo se baviti i sa ostalim grobljima: sa Komvalom, koji vrši pogrebe u Čantaviru i okolini, sa grobljem u Bajmoku, gde se ne zna ko vrši sahrane, ali moramo razgovarati i sa crkvom koja je bez dokumentacije napravila groblja” – dodaje gradonačelnik. 

 

Mađar so

 KOMENTARI

 1. Megatron kaže:

  Ima ja resenje. 

  Vidite onu nezavrsenu betonsku konstrukciju u centru grada sto je bilo nekak pozoriste?

  E, tamo napravimo groblje. NA SPRAT !

 2. Suboticanin kaže:

  @Megatron;

  To bivse pozorisre bi trebalo da bude SVM groblje, jer su oni najveci krivci za pozoriste i tadasnji njihov gradonacelnik Kucera (SVM)

 3. dr,no kaže:

   @ Megatron Da SVM ,i Kasa , Kučera i ekipa treba da tamo imaju svoju aleju zaslužnih građana koji su rušili pozorište

 4. vokille kaže:

  Ako se dobro sećam, ima opisa u Andrićevom delu za nobela kako su uzidali neku ženu u most. Možda i mi možemo tako da uzidamo u pozorište ove zaslužne za njegovo rušenje? 
  A za centralno groblje, ima parcela svuda oko grada, tako rade razvijeni gradovi+ izgradite neki krematorijum i vrt sećanja, ne želimo svi da trunemo pod zemljom! Možda i da izmestite ovo groblje pored Studentskog centra i da ne razmatrate pretvaranje retko lepe rekreativne površine (AS Trade ribnjak) u novi zagrobni prostor. 

   

OSTAVITE KOMENTAR