Izgubljeni dečak našao porodicu

Desetogodišnji Šekrija iz Avganistana, do pre tri dana, mislio je da više neće videti svoju porodicu kada se izgubio u Subotici, odakle su ilegalno želeli da uđu u Mađarsku.

Kada su mu u Centru za azilante u Banji Koviljači, gde je bio smešten, rekli da mu stižu roditelji, nije prestajao da se smeje i raduje. Samo je ponavljao „hvala“ i „super“.
foto-s.pajic_f

Ne zna kako se desilo da ostane sam na klupi, ali kad se tog jutra probudio u palićkom parku shvatio je da su roditelji otišli. Preplašenog i uznemirenog, sa rancem i dva ćebeta, pronašla ga je policija koja mu je preko subotičkog Centra za socijalni rad ubrzo obezbedila smeštaj u objektu „Kolevka“, a potom je prebačen u Zavod za decu i omladinu „Vasa Stajić“ u Beogradu.

 
Mali Avganistanac je sa ocem Alijem Ahmetom Jusufijem (37), majkom Sehrijom (35) i sestrom Hanijom (15) krenuo za boljim životom, mirom i slobodom. Želja im je bila da se domognu Nemačke ili Švedske, gde imaju rodbinu.

foto-s.pajic

Ponovo na okupu: Porodica Jusufi

 

– Prošli smo Albaniju, Grčku, Makedoniju, i svugde je bilo problema. Bilo je otimanja novca i mobilnih telefona, ali domogli smo se Subotice – priča otac Ali.
Uspeli su ilegalno da pređu granicu, ali ih je ubrzo uhvatila policija.

 
– Tek tada smo shvatili da sin nije sa nama. Mađarska policija bila je gruba, nisu hteli da nam omoguće da telefoniramo iako smo im objasnili da smo izgubili dete. U zatvoru smo proveli 18 dana. Tada su nam javili da je sin pronađen i da će nas vratiti u Srbiju – kaže Ali.

 
U akciju povratka za Srbiju uključile su se nevladine organizacije i UNHCR, a dete je prebačeno u Centar za azilante u Banji Koviljači.
Presrećni zbog ponovnog okupljanja, članovi porodice Jusufi ne odustaju od svog sna o boljem životu.

 
– Idemo opet da pokušamo. U Švedskoj imamo tetku i valjda ćemo nekako stići do nje. Srbiji hvala, ali mi želimo u Švedsku – iskren je Ali dok kreće niz stepenište i maše ljudima iz Centra za azil.

 

Na putu ka obećanom Zapadu

 
Članovi porodice Jusufi zadovoljstvo što su ponovo zajedno su iskazivali neprekidnim osmehom, jer njihov farsi jezik malo ko zna. Šekrija je naučio da broji do deset na srpskom. Dosadašnje nedaće nisu ih obeshrabrile da krenu dalje. Rešeni da stignu do cilja, juče su se već spakovali i krenuli ka obećanom zapadu.

 

 

BLICKOMENTARI

  1. Usputachni kaže:

    Ne sumnjam da ce te uspeti u svojoj nameri ali samo se nadam da ce madjarska policija odraditi svoj posao da vam poremete planove. Ima vas vala dosta( i previse ako nekog pitate) na vasoj zeljenoj krajnjoj destinaciji.

  2. gabriela kaže:

    ne razumem….decak se probudio u parku na paliću gde je i ostavljen a oni su u mađarskoj primetili da ga nema ??!!
    baš brinu u deci…. 🙁

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: