Izgubljeno 10 000 radnih mesta

Kako dnevni list Danas prenosi, stečajevi su upropastili subotičku privredu, a oni su sprovođeni bez ikakve brige o radnicima. Posledica je 10.000 nezaposlenih, odnosno toliko ugašenih radnih mesta, tvrdi predsednik subotičkog Samostalnog sindikata Milan Popović.

______Slika___________Slika

– To je čitava armija nezaposlenih, i taj statistički podatak je od razvijenog grada Suboticu pretvorio u gotovo siromašni kraj. Lokalna vlast se trudi da privuče investitore i pokrene nove proizvodne kapacitete, ali to je veoma mali broj novih radnih mesta u odnosu na broj onih koji čekaju posao. A radi se o hiljadama koji su kao po pravilu gubili posao nakon privatizacije svojih firmi. Gotovo nijedna privatizacija, uz mali broj izuzetaka, nije donela boljitak firmi. Sve se završavalo otpuštanjem radnika i propašću preduzeća – kaže Popović.

– Iz Azotare je, recimo, otpušteno blizu 550 radnika, iz „Zorke“ 600, koliko i iz „29. novembra“, iz „Integrala“ više od 400, iz „Partizana“ blizu 300, „Bratstvo“ je izgubilo takođe 600 ljudi, „Mladost“, „Željezničar“ i druge tekstilne fabrike otpustile su oko 500, u Agrokombinatu je posao izgubilo 600 radnika, u „Hemosu“ i „Solidu“ po 500, dok je iz „Severa“ posle privatizacije otišlo oko 1.900 zaposlenih. U javnim preduzećima, međutim, niko nije izgubio posao, a u tom sektoru ukupno je zaposleno 1.300 ljudi, i to je trenutno najjača firma – kaže Milan Popović.

Slika

On navodi da je sve to posledica nemara države, koja ne kontroliše način privatizacije firmi, te se one uglavnom kupuju da bi se oprao novac.

– Mnoge od firmi nakon privatizacije završe u stečaju, i to po već utvrđenom scenariju – novi vlasnici uzimaju kredite, stavljajući hipoteke na firme, a novac iznose često u inostranstvo. Agencija za privatizaciju na sve to ne reaguje – kaže Popović.

Prema statističkim podacima, u Subotici na spisku Nacionalne službe za zapošljavanja ima 11.000 lica, dok je pre tri godine nezaposlenih bilo 18.000. Popović napominje da je nerealno da se tokom prethodne tri godine zaposlilo 7.000 ljudi, iako se praktično svake godine dogodi po jedan stečaj i gasi na stotine radnih mesta.

– Zanimljivo je takođe saznati gde se zaposlilo i navedenih 1.000 lica sa spiska NSZ-a za čije je zapošljavanje država obezbedila novac. To je stvaranje lažne nade kod sve siromašnijih građana, za koje država nije u stanju da obezbedi ni dovoljan broj obroka u narodnoj kuhinji – kaže Popović, podsećajući da se u Novom Sadu za oktobar pripremaju radnički protesti, i da je to test za sve radnike da li su svesni situacije u kojoj se nalaze, ali svakako i poruka za državu.

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

55 + = 63

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: