Izložba fotografija: Festivalski život u Vojvodini

Izložba fotografija ,,Festivalski život u Vojvodini,, mlade autorke Žofie Serda biće postavljena u Savremenoj galeriji, Subotica u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija do 4.jula 2019. godine. Izložba je otvorena juče u Savremenoj galeriji, Subotica.

Izložba autorke  predstavlja dvadesetak fotografija nastalih tokom poseta muzičkim festivalima koji neguju savremenu tradiciju vojvođanskih Mađara kao što su Domboš fest, Etnofest, Malomfestival kao i pozorišni festival Desire. Savremena scena u Vojvodini u kojoj učestvuju vojvođanski Mađari je vrlo raznovrsna i bogata, a autorka neguje zainteresovanost za spontanost, te prenos emocije nastale u trenutku stvaralačkog zanosa. Njene fotografije ne samo da dokumentuju trenutke sa festivala koji se dešavaju u Vojvodini a koji imaju za cilj promociju različitosti i novih vidova umetničkog izraza nego i ostavljaju snažan utisak na posmatrača.

Žofia Serda je fotografkinja i novinarka. Nakon diplomiranja na Univerzitetu, radila je kao novinar u Novom Sadu, na televiziji Mozaik, predavala je mađarski jezik učenicima koji govore srpski jezik na Life Collage-u. Četiri godine je radila u pozorištu Deže Kostolanji u Subotici, najpre kao marketing a nakon toga kao umetnički sekretar. Povremeno piše za  novinske listove Képes Ifjúság, Magyar Szó, Teátrum i Hét nap.  Svojim objektivom dokumentuje trenutke umetničkog stvaranja te prenosi na posmatrača snažnu emociju.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: https://www.visithusrb.comKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR