Izložba posvećena istoricizmu u Bačkoj u Gradskom muzeju

Povodom svetskog dana kulturnog nasleđa, Gradski muzej Subotica upriličio je večeras izložbu posvećenu istoricizmu u Bačkoj. Iako je poznata po secesiji, zapravo je istoricizam taj koji je odredio graditeljski profil Subotice.

U vreme kada industrijska revolucija kreira potpuno novi svet, umetnost se okreće istoriji, i tako nastaju neorenesansa, neogotika, neorokoko. Jednom rečju istoricizam, koji u Suboticu stiže nakon što je od strane austrougarske imperatorke Marije Terezije proglašena slobodnim kraljevskim gradom, a pred pun zamah razvoju koji stiže s prvom parnom lokomotivom. Svoj puni sjaj doživljava u sakralnoj umetnosti, ali fragmente istoricizma u Subotici čine i portreti poznatih Subotičana, predmeti iz njihovih spavaćih i dnevnih soba, ali i cela jedna apoteka.

Izvor: RTV

„Ovaj period je bio slabije obrađen i prikazivan, tako da nam je stalo do toga da ga, kao prvo obradimo, a onda i prikažemo“, ističe istoričarka umetnosti Olga Kovačev Ninkov.

Izložba je postavljena u sklopu prekograničnog projekta koji Gradski muzej sprovodi sa kolegama iz Baje u Mađarskoj, a koji je omogućio mladim modelarima da se iskažu u kreiranju i izradi modnih detalja tog perioda, dok su restauratori svoj zanat iskazali u obnavljanju vrednih predmeta.

Izvor: RTV

„Jako je važan taj period za ceo grad i uglavnom na ovom delu izložbe smo prikazali takva umetnička dela koja nisu u vlasništvu gradskog muzeja“, naglašava restauratorka Žužana Korhec Pap.

Iako poznata po secesiji, Subotica i u arhitekturi ima vredna ostvarenja iz istoricizma, kao što su zgrade Gimnazije, Hemijsko tehnološke škole, ali i kuće nekadašnjeg gradonačelnika Karolja Biroa.

 

RTVKOMENTARI

  1. Ex Novinar kaže:

    Još da ste nas podsetili na radno vreme Muzeja i do kada je izložba otvorena, informacija bi zanatski bila odrađena krektno…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 81 = 86

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: