Izložba “Starost” otvorena u Beogradu

Izložba pod nazivom “Starost” otvorena je juče u likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

 

Mlade autorke izloženih slika velikog formata, Jelena Bulajić i Jovanka Stanojević, prepoznate su od strane autorki projekta, čiju realizaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Fond za otvoreno društvo i Centar za promociju nauke.

002

Projekat Starost započet je u aprilu izložbom u Modernoj galeriji u Subotici, a izložba u Beogradu će biti otvorena mesec dana i u sklopu nje će se održavati i mnogobrojna predavanja i drugi zanimljivi sadržaju na temu starosti. Izložbu je otvorio dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica i Toni Karter, dekan Umetničkog koledža u Londonu.

 

“Srbija jeste jedna stara zemlja, ima puno starijih ljudi, pa je bitno pojam starosti staviti na jedno značajnije mesto od onog gde je sada. Na radovima ovih mladih umetnica može da se primeti da starost može da bude izuzetno lepa”- rekao je na otvaranju izložbe, dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica.

 

Toni Karter, dekan Umetničkog koledža u Londonu je inače profesor mladoj autorki Jeleni Bulajić, koji inače ne praktikuje da posećuje otvaranje izložbi svojih studenata. karter je ocenio da u Jeleninom radu na portretima se vidi karakter lica, a ne samo lica.

 

Izložba je osmišljena sa namerom da ukaže na široko rasprostranjeni problem latentne starosne diskriminacije u srpskom društvu. U okviru projekta postavljene su audio instalacije „Oriđinali“ Jelene Bulajić i prikazan je kratak film Marka Jeftića, „Bajne vile”, nagrađenog Gran prijem na 55. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Film prati aktivnosti seksteta osnovanog u okviru Gerontološkog centra na Bežaniji, na inicijativu osamdesetpetogodišnje Marije Meri Galevske.

 

Ovo je treća i poslednja izložba savremene umetnosti u okviru projekta „Starost“. Prva je bila u aprilu u Subotici, potom u Čačku a beogradska je otvorena do kraja meseca. Koautorke koncepta su Kristina Stefanović Živanović i Irena Šimić, koje su članice neprofitne kulturne organizacije „Perionica“, osnovane sa misijom da podržava i promoviše kritičku i društveno svesnu umetničku teoriju i praksu.KOMENTARI

  1. Pametnjaković kaže:

    "Na radovima ovih mladih umetnica može da se primeti da starost može da bude izuzetno lepa."

    Da , da, umetnost je čudo, tamo i starost može da bude izuzetno lepa.

    A u stvarnosti je nekako drugačije, 99 % starih ljudi koje poznajem, tvrde da je starost jako teško stanje i nije im uopšte lepo.

    A Ivaniševića ćemo ponovo pitati za lično mišljenje o lepoti starosti za jedno 25 godina, baš me zanima šta će onda imati da kaže.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: