Izložba Tibora Lazara u Savremenoj galeriji u Subotici

U Savremenoj galeriji u Subotici otvorena je izložba Tibora Lazara. Slike, kolaži i instalacije predstavljaju paralele i sudare prošlosti i sadašnjosti Vojvodine, viđene okom ovog umetnika.

Palata Ferenca Rajhla u Subotici, remek delo u stilu mađarske secesije nastalo početkom 20. veka, izložbeni je prostor Savremene galerije u kome je priređena izložba Tibora Lazara pod nazivom „Vitamin, protein, kokain“. Izrazima savremene umetnosti, mladi umetnik ukazuje na paralele prošlog i sadašnjeg, zbog čega ističe da su njegova dela predstavljena publici na najboljem mestu, koje je deo njegovog umetničkog sna i nadahnuća.

„Dok sam, još kao student, posećivao izložbe koje su priređivane u ovoj zgradi, u galeriji koja se tada zvala „Likovni susret“, divio sam se ovoj palati. Još tada se u meni rodila želja da jednom, „kad porastem“, ovde mogu da priredim izložbi i prikažem svoje radove. Sada mi se ta želja ispunila. Zadovoljan sam i srećan. Ali, ako me pitate da li sam sada spreman za ovo, moj odgovor je da nisam jer se, jednostavno, svojim delima ne možete „takmičiti“ sa ovom zgradom“, kaže Tibor Lazar, autor izložbe „Vitamin, protein, kokain“.

Mladi umetnik rodom iz Bečeja, koji je magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, postdiplomske studije u Švajcarskoj, a sada je profesor na Odeljenju za likovnu umetnost Gimnazije za talentovane učenike sa domom „Boljai“ u Senti, u svojim slikama, kolažima i instalacijama prepliće prošlost i sadašnjost Vojvodine.

„On ta dva sveta, svet ulice i ulične umetnosti, spaja sa svetom sa kraja 19. veka, gde sudare i paralele možemo videti na ovoj izložbi“, kaže Tamara Kucor, kustoskinja izložbe.

U svom umetničkom istraživanju, Tibor Lazar bavi se arhitekturom sa prekretnice 19. i 20 veka i duhom tog vremena koji je ostavio veliki trag na identitet Vojvodine, pri čemu u novom duhu predstavlja ono što je nekada krasilo građanske domove. Ta dela dostupna su publici u Savremenoj galeriji u Subotici, na izložbi čije je otvaranje obogaćeno ambijentalnom muzikom i performansom glumaca Narodnog pozorišta.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

58 + = 61

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: