Jaja u prodavnicama više se ne nalaze u frižiderima

Ako vas put nanese u LIDL, a na spisku za nabavku vam se nalaze i jaja, ne tražite ih više u frižideru pored mleka i putera. Sada se nalaze na policama sa drugim proizvodima.

Već neko vreme na snazi je pravilnik Ministarstva poljoprivrede u kome se kaže da sva jaja treba da stoje na temperaturi iznad pet stepeni Celzijusa.

Jaja u prodavnicama više se ne nalaze u frižiderima, već u takozvanom ambientalnom prostoru, gde se nalaze i sve druge namirnice.

“Jaja koja se izlažu u ambientalnom režimu, odnosno van rashladnih vitrina u našim prodavnicama, u potpunosti su bezbedna i kvalitetna. Izmenjeni Pravilnik o kvalitetu jaja stupio je na snagu 1. januara ove godine i on zapravo podrazumeva samo najnižu temperaturu na kojoj se jaja mogu skladišti i ona je pet stepeni Celzijusa”, kaže Milica Popović iz jednog beogradskog supermarketa.

Prema važećem Pravilniku o kvalitetu jaja, ona su bezbedna 28 dana od dana proizvodnje.

Kupci to mogu videti na pakovanju, što je uvek obeleženo sa ‘upotrebljivo do'”, navodi Popović.KOMENTARI

 1. PeroT kaže:

  Na zapadu je to vec tako decenijama…

 2. Anonimni kaže:

  Jaja u frizideru drze amerikanci i to zato sto ih peru i tako skidaju zastitni sloj . Mi u evropi ne peremo jaja pa nema potrebe sa su u frizideru. Doduse ja ih drzim u frizideru jer mi je tako zgodno

 3. Indijanac kaže:

  I Indijanci su Amerikanci.
  Evo ja isto mogu potvrditi da svoja jaja nikada ne drzim u frizideru, ponekad ih operem, ali nisam primetio ni ja, a ni moja zena da se sa njih neki zastitni sloj ljusti.
  A da ih drzim u frizideru, ne bi valjalo, zena bi sigurno vristala, jer ona jako ne voli hladno.

 4. Šojić kaže:

  To se menja kako vetar duva,cas ovako cas onako. Budalastine

 5. Afet kaže:

  Sta je bilo sa onim likom sto odbijo da nosi masku pa je radio tamo jel dobijo otkaz ili sta cuo samda je puko lik

OSTAVITE KOMENTAR