Javno preduzeće: Građani dužni sami da uklanjaju grafite sa svojih fasada

Dok građani smatraju da je Grad Subotica odgovoran za uklanjanje grafita sa objekata, Grad poručuje da vlasnici imaju obavezu da održavaju čistoću fasada svojih objekata i da sami uklanjaju grafite i razne natpise.

U nadležnosti „Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica je skidanje grafita isključivo sa spomenika i javnih objekata u svojini Grada Subotice.

„O urednom i čistom stanju zajedničkih spoljnih delova zgrade za kolektivno stanovanje i poslovno-stambene zgrade, dužni su da se staraju svi vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade, odnosno zakupci stanova u državnoj svojini“, navodi ovo preduzeće u svom odgovoru za Danas.

Poslove inspekcijskog nadzora obavlja sekretarijat Gradske uprave nadležan za inspekcijsko nadzorne poslove.

„Komunalni inspektor u skladu sa ovlašćenjima, nalaže vlasniku zgrade, odnosno skupštini zgrade da izvede radove na dovođenju spoljnih delova zgrade u uredno i čisto stanje.“

Predviđena kazna za pravno lice ukoliko ne postupi po rešenju komunalnog inspektora je 50.000 dinara.

„Za lica koja ispisuju grafite i druge natpise, crta, lepi plakate, prlja ili na drugi način narušava izgled spoljnjeg dela zgrade predviđena je kazna u iznosu od 5.000 dinara“, navode u Službi za inspekcijsko nadzorne poslove.

 

DanasKOMENTARI

 1. Pera Prvi kaže:

  U antisistemu su glupi građani dužni da o svom trošku (novca, zdravlja, energije, života) održavaju „javno/državno“; trotoare, zemljište, rastinje… a za uzvrat vlasništo nad „njihovom“ parcelom je javno/državno tj. u rukama tzv. nadnaroda. Takođe plaćaju bezbroj nameta bez osnova osim za pljačku. Privatno je laž, monopol je istina. Tekovine prevare „Svačije i ničije“. „Naše“ Njihovo.

  Hajde, maso, gutaj.

 2. joža kaže:

  Organi gonjenja sa policijom treba da otkriju vinovnike ,nakon toga stručna služba opštine treba da izvrši procenu otklanjanje tih natpisa i grafita i treba izreči adekvatne kazne za izvršioce sa vraćanjem oštećenih delova zidova u originalno stanje.

 3. ACITOBUS kaže:

  Znači ispiši grafit – kazna 5,000 hiljada. a nesretnik kome je uništena fasada ako ga ne ukloni – kazna 50,000 hiljada. Bravo, svaka čast, ovo znamo samo mi.

 4. !%/ kaže:

  …proširili ste „organe na ulicama“ tj. imate više uniformisane (komunalne) NEradnike na ulicama,(iz našeg poreza, bez našeg odobravanja za ovu službu) SAMO bi trebali da ZARADE svoje plaće, jer su za to i angažovani,a vi želite ovo uvaliti građanima, koji veze nemaju sa istim..lepo bogami .. to vam sigurno zdrav razum diktira iz preškolovanih mozogova ili ste to videli u nekom filmu..?

 5. Sofi kaže:

  Jeste, sve ste u pravu, a argumenti su vam da cete nas kazniti ako se ne slazemo da ste u pravu. A onda cete nam oprostiti sto ste nas tukli.

 6. DUSAN kaže:

  Uzged receno, komunalna milicija ima radno vreme do 18 sati, posle vise nemas kome da se obratis ako ti je galama u zgradi, neko ti parkirao auto ispred garaze itd.
  Cekaj jutro da se manekeni pojave na radnom mestu.

 7. Snezana kaže:

  Sve je to jako mudro i lepo smisljeno, svaka cast cenjenim misliocima. Neko mi nasara fasadu i ako, ali samo AKO ga strucni organi uhvate plati simbokicnu kaznu, a ja moram o svom trosku da dovedem fasadu u prvobitno stanje i jos i kaznu da platim. A sta je da zgradama koje su zakonom zasticene. Ne smes ekser da ukucas bez dizvole Medjuopstinskog zavoda za zastitu spomenika, po tom logic bi oni treba i da vode racuna o tim zgradama, bez obzira ko tamo stanuje

 8. Onako pitam kaže:

  Pitam se, a šta ako mi na fasadi jednog jutra osvane mural sa poznatim likom i oko njega čuvari i ako i pokušam ukloniti taj grafit hoću li biti možda pretučen od tih čuvara i kome da se onda žalim? Kaznu za neuklanjanje moram i onda da platim?

 9. Srbija je pravna drzava kaže:

  Ja ne vidim u cemu je ovde problem. Neko unisti fasadu kojekavim grafitima, vlasnik obnovi fasadu i dovede sve u red. Racun ispostavi gradonaceliku, jer odrzavanje reda, briga o sigurnosti vlasnistva, cuvanje tudje imovine i sveopste sigurnosti stanovnistva je jedna od njegovih esencijalnih obaveza. Ukoliko je neko ostecen zbog nemara nerada i nesposobnosti gradonacelnika i svih onih njemu podredjenih sluzbi za ciji rad on odgovara, onda on treba da snosi i konsekvencije za to. Kako moralne tako i one finansijske.

 10. Anonimni kaže:

  Ko će onda biti kažnjen za grafit na zgradi JP , koji, eto, neko smatra lepotom i TO ne sme da se dira, jer, bože moj…Da li ste vi normalni? Znamo da niste. Imate selektivnu pravdu i shodno svojim intelektualnim nemogućnostima, merite svet oko sebe.

 11. Anonimni kaže:

  Uf, uf, nikako da se ne uklone grafiti srpskih junaka, jer će na kraju onaj koji brine o čistoći zgrade platiti kaznu, a ne onaj koji je našarao.

 12. Deks kaže:

  Komunalna milicija nema nocnu smenu,jer ima malo ljudi,a malo je ljudi jer je plata smesna.A grad nema interesa da poboljsa sluzbu.

 13. bac Vranje kaže:

  a sta se smatra grafitom?? Jer i onaj crtez na zgradi JKP Parkinga?? Znaci vlast moze i njima je dozvoljeno bez sankcija unistavati i sarati po privatnoj i drzavnoj svojinu,a ti gradjane trpi i placaj !!! Bandit do bandita!!!

  • ................................................. kaže:

   Kako Vi možete nazivati ljude banditima?

 14. hugo grocijus kaže:

  bravo, najzad jedinstvena saglasnost u lajkovima i dislajkovima

 15. Tramp kaže:

  Svaka steta naneta gradu i građanima treba da se naplati od zaposlenih u gradskoj upravi zajedno sa gradonačelnikom.Kad to bude tako , onda će i nestati problemi.Pravosudni organi , kada rese ko je počinilac onda će on obeštetiti zaposlene u upravi i gradonacelnika zajedno sa njima.Ovo bi trebao da bude redosled,i uspeh u rešavanju ovakvih i sličnih problema bi bio dugoročno rešen.

 16. Vladimir kaže:

  Sprejevi sa farbom se trebaju kupovati samo uz ličnu kartu (punoletna lica). Unošenje preko granice zabraniti za lica koja za to nemaju dozvolu. Svako ko kupi sprej treba da bude bude zaveden koju boju je kupio. Kažnjavati rigorozno svakog ko švrlja. Problem rešen!

  • Hektor kaže:

   Koju glupost si izvalio, da ne treba i serijski broj i proizvođaca spreja sto su prodali prodavci da evidentiraju. Imaju oni dovoljno posla, pa ti sprejevi se i u samousluznim marketima prodaju, sad ce sigurno kasa da stane na 10 minuta da se upisu licni podaci kupca iz licne karte, a ostali iza njega na kasi da dotle bleje kao ovce. Jedino si dobro rekao da treba rigorozno da se kaznjavaju svrljaci.

 17. Deni kaže:

  Ako VI održavate samo SVOJE objekte, onda MI za čuvanje SVOJIH bi trebali imati SVOJU policiju jer VAŠA, NAŠE objekte ne čuva.

  • ................................................. kaže:

   Plati privatno obezbeđenje

 18. Td kaže:

  Prvo,odrzavanje spoljasnosti zgrade(ako pricamo o objektu koji je napravljen od strane drzave pa prodat privatnom licu) nije u nadleznosti stanara vec mesne zajednice,koja je u ingerenciji opstine-grada…Drugo,osoba ne moze biti kriva za delovanje drugih pojedinaca…Ukoliko je privatna zgrada mozete crtati sta god vam je volja,to je privatna imovina! Ne bih da navodim clanove zakona,ali izjave ovog tipa od strane drzavnih organa samo pokazuju ko nam vodi zemlju!

 19. Petar G. kaže:

  Vladimir je u komentaru dao najbolji predlog.
  Inače sećam se kao klinac.
  Kada uđeš u farbaru u Matka Vukovića (danas je tamo neka drogerija), i zatražiš da kupiš auto-lak.
  Prodavac te odmeri od glave do pete i pošto si balavander kaže ti da dođeš sa mamom ili tatom, pa ćeš moći da kupiš. Naravno kod kuće nisi smeo ni da pomisliš da pitaš ćaleta. A hteo si samo malo da žvrljneš tu i tamo Azra ili Riblja čorba, što je mnogo benignije od strahota koje se sada ispisuju i crtaju.
  Eee to su bila vremena kada se znao neki red.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: