Javno – privatno partnerstvo za Apoteku Subotica

Subotička Skupština dala je mandat lokalnoj samoupravi da pokrene postupak realizacija javno-privatnog partnerstva s elementima koncesije za Apoteku Subotica. Predstavnici vlasti kažu da su na to bili prinuđeni zbog dugova gradske apoteke, koji iznose oko 200 miliona dinara, dok opozicija postavlja pitanje kako je preduzeće koje je poslovalo s profitom dovedeno na taj nivo.

Izjednačavanje privatnih i državnih apoteka u pogledu izdavanja lekova na recept i centralizovane javne nabavke za državne apoteke neki su od argumenata vlasti za nagomilane dugove i pokretanje postupka izbora privatnog partnera u nameri da se spasi Apoteka Subotica. Kako je rečeno, eventualni privatni partner preuzeo bi na sebe dugove, ali i obavezu da zadrži sve radnike, njihov nivo zarada, kao i postojeću mrežu apoteka na nivou grada.

“Mislim da je krajnje vreme da ovako nešto uradimo. Nemojte zaboraviti da je Grad Subotica jemac za dugove Apoteke. Mi smo već i u pismenoj i u usmenoj formi kontaktirani od raznih dobavljača kako ćemo i na koji način naći rešenje da isplatimo ove dugove “, rekao je član Gradskog veća Nemanja Simović.

Opozicija nije podržala ovakav predlog i postavlja pitanje kako je gradska apoteka sa poslovanja s profitom dovedena na ovaj nivo.

“Privatnika interesuje jedino tržište i interesuju objekti i lokacije. Neće ga interesovati zaposleni, i neće ga interesovati ostale stvari, a Grad Subotica ima strateški interes da ima apotekarsku ustanovu u slučaju bilo kakvih ozbiljnih epidemija”, kaže Jene Maglai iz Pokreta za građansku Suboticu.

Ime eventualnog privatnog partnera za Apoteku Subotica, prema najavama, biće poznato u narednih mesec i po dana.

 

RTVKOMENTARI

 1. Glagool kaže:

  Lol

 2. SD kaže:

  Ajmo sad dalje,Su trans,Cistoca itd.,al po mogucnosti da se jave ozbiljne strane kompanije,usluga gradjanima bi bila bolja.

 3. Pharmacia kaže:

  Posedovati apoteku je otprilike isto kao posedovati masinu za stampanje novca. Danas prvi puta u zivotu cujem i saznajem da je negde neka apoteka na gubitku i da je propala.

 4. Blindman kaže:

  @SD
  Ha-ha, pa zar još uvek ima takvih koji veruju u Deda Mraza?????????
  Moram da se smejem, a najradije bih plakao.
  Nije tu u pitanju kvalitet usluga.

 5. Bradati anonimus kaže:

  Ovo je kriminal. Ovako važna stvar ostaće potpuno na milost i nemilost privatniku. Ova vlast je najnesposobnija u istoriji Subotice.

 6. Dosta mi je svega kaže:

  Niko nije ima hrabrosti da ovu pljacku obrazlozi,tu je stao Covek bez obraza ,koji je nevesto pokusao da nas ubedi da je to ispravna stvar,koji je uzgred zaduzen za sport.Strasno u ovoj tuznoj zemlji sve moze da prodje.Subotice gotova si definitivno.

 7. Automatix kaže:

  Kada bi neko odgovorne ljude za Suboticku apoteku pustio da udju u seosku kovacnicu, oni bi za cas posla uspeli da pokvare nakovanj.

 8. Sofronije kaže:

  Ko hoće opet da se bogati na našim leđima ??? Mislim da će padom ove vlasti morati da se sprovode ozbiljne istražne radnje !

 9. Istina... kaže:

  Lekovi su biznis i onezdravljivanje.

 10. ludak kaže:

  Prodali su Komercijalnu banku slovencima, najvecu banku u Srbiji za smesne pare a pazi da nece prodati apoteke.
  Ta NLB slovenacka banka i dan danas jos nije isplatila staru deviznu stednju. Mi smo banana drzava. Mi nismo ni drzava, mi smo kulturno umetnicko drusto. Toliko se pitamo u vezi strateskih stvari. Dodje MMF i kaze prodavaj banku, to je uslov da dobijete novi kredit. I onda ovi majmuni ajmo da prodamo i to jos ako moze za saku pirinca.

 11. pajo kaže:

  Da li Sam razumeo Ivanisevica da javne apoteke kupuju tenderom lekove skuplje nego private bez tendera?Da li je on izjavio da tenderi nevaljaju i unistavaju drzavnu imovinu ?

 12. laki kaže:

  @Pharmacia

  Potpuno si u pravu. Nezapamćen je slučaj da je neka apoteka propala. Ovaj sunovrat je osmišljen od nekog ko ima dil sa farmaceutskom mafijom (kod nas oličena u BENU apotekama).

  Ne znam da li ste čuli za slučaj od pre godinu-dve kad je na kuću vlasnika nekadašnjih apoteka Medifarm, koja je imala ubedljivo najpovoljnije cene u maloprodaji, bačena eksplozivna naprava kako bi ga prisilili da prestane da se bavi apotekarskim poslom, jer je to je štetilo poslu nekog velikog farmaceuta pod zaštitom države. Potom su i Goodwill apoteke ubrzo prodate i danas su BENU apoteke…

  Srpska mafijaška posla, a zaštite od zvaničnih organa VUČIĆEVE države nema nigde, ni u tragovima.

 13. Oki kaže:

  Šta se sad svi prave da se ne zna kako se to desilo.
  Tako je i Pionir prodat, radnici su godinu ili dve imali najbolje plate naširoko delilo im se pakom i kapom, i onda odjednom prc.
  Prodaje se Pionir, ista stvar je već viđena višestruko samo se mi pravimo iznenađeni svaki put kao i za sneg u januaru.

 14. Subyorker kaže:

  Ja ne držim nikome stranu, ali ovo su stvari koje ne pogađaju nas obične ljude..ja ako sam blizu neke apoteke sigurno neću gledati čija je uleteću i tražiću Ventolin…nas obične ljude pogađa skok cena hleba, mesa pogotovo cigara i alkohola. Ako ćemo iskreno.

 15. Punisher kaže:

  Ovi ce pokrasti bukvalno sve iz Subotice!
  Sve u zatvor, dozivotno!
  Kako moze apoteka da bude u gubitku?
  Ko je kriv za to?! Imena hocemo!

 16. ČINJENICA kaže:

  Ajde de što onaj Perica nema predstavu težine 200 kg. drpnutog bakra, olova…čega već bilo, ali da odbornici nisu svesni (te mondot nekem?) iznosa navodnog duga od preko 1,5 milion evra malo je teže, ako ne i nemoguće pojmiti. Da li je minus u kasi posledica lošeg poslovanja ili je, pak, neki drugi antrag u pitanju (možda kakav gladan “mačor”?), istražne radnje bi očas posla razrešile dilemu. Taj “film” i njemu slične ne verujem da ćemo skoro gledati. A, opet…?

 17. ludak kaže:

  apoteka ispod gradske kuce ima ubedljivo najbolji promet u subotici od svih apoteka. Naravno da je to cilj ovog javnoprivatnog partnerstva. Pa samo od te apoteke, sve ostale mogu da zive a ne da rade u minusu. Svesno se islo da se pojave dugovi, da bi se prodala apotekarska ustanova

 18. Arsenije Čarnojević kaže:

  Istraga, tužba, zatvor

OSTAVITE KOMENTAR