Jesenji festival jevrejske kulture u Subotici

Koncerti klasične muzike i klazmer ansambla, nastup kantora iz mađarske, pozorišna predstava, predavanja, izložbe, samo su jedan deo bogatog programa ovogodišnjeg Jesenjeg festivala jevrejske kulture u Subotici. Festival se ove godine održava nešto kasnije, tačnije od 23. do 31. oktobra.

Obnovljena Subotička Sinagoga biće i ove godine u fokusu Jesenjeg festivala jevrejske kulture. Tradicionalni festival, koji se održava peti put, otvoriće koncert klasične muzike 23.oktobra, zatim sledi veče posvećeno Eugenu Verberu, pa koncert klezmer benda iz Bratislave, i tako dalje sve do 29. oktobra, kada će po peti u subotičkoj sinagogi u glavnoj ulozi biti kantori iz Mađarske.

“Subotičanima je poznat po imenu Gergelj Nogradi, glavni kantor koji dovodi svoje prijatelje. Ove godine su na programu zanimljive melodije, da ne otkrivam puno. Recimo „Violinista na krovu“ će biti oko polovine programa”, saopštila je Branka Banjanin, koordinator Jesenjeg festivala jevrejske kulture .

Ovogodišnji festival traje do 31. oktobra, a zatvara ga predstava “Adresat nepoznat” u režiji Stefana Sablića, sa Markom Janketićem i Stefanom Trifunovićem u glavnim ulogama. Predsednik Jevrejske opštine Subotica, Jošua Štajnfeld, smatra da će i ove godine publici uspeti da predstave jedan deo bogate kulture i tradicije jevrejskog naroda.

“Moram vam reći da to uopšte nije lak projekat. Za njega su zaslužni Branka i Robert Kovač, zato što oni praktično čim se završi ovaj festival počinju da razmišljaju već o sledećem. To je stvarno jedan komplikovan posao”, izjavio je Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

Ulaz na sva dešavanja ovogodišnjeg Festivala je besplatan, ali u Jevrejskoj opštini ističu da se za koncerte i pomenutu predstavu moraju preuzeti ulaznice. To svi zainteresovani mogu uraditi od srede, 16. do petka, 19. oktobra na glavnom ulazu subotičke sinagoge, pre podne od 10 do 12 i posle podne od 16 do 18 časova.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR