Jevrejskoj opštini u Subotici vraćeno poljoprivredno zemljište i poslovni prostori

Jevrejskoj opštini u Subotici je do sada vraćeno više od 979 hektara poljoprivrednog zemljišta i 12 poslovnih prostora, izjavio je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbija.

https://gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2020/07/panorama-subotica-3.jpg

Kako je objavila Agencija za restituciju imovina je vraćena u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Prema Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, iz 2016. Godine, koje nemaju živih zakonskih naslednika jevrejske opštine stekle su pravo da potražuju imovinu ovih žrtava.

-Subotička Jevrejska opština iskoristila je pravo i do sada je dobila blizu 980 hektara poljoprivrednog zemljišta. U međuvremenu su se pojavili naslednici koji su, na osnovu istog Zakona, stekli pravo da potražuju imovinu. Kada je njima vraćena zemlja na koju su imali pravo, ostalo je oko 400 hektara poljoprivrednog zemljišta kojim raspolaže Jevrejska opština – rekao je za medije Robert Sabadoš.

Osim toga, Subotičkoj jevrejskoj opštini vraćeni su i pojedini poslovni prostori u Štrosmajerovoj i Rudić ulici, koje se nalaze u centru Subotice.

– Kada govorimo u poslovnim prostorima u Rudić ulici, nije čitava površina vraćena Jevrejskoj opštini, već se oni koriste sa ostalim vlasnicima. Svi poslovni prostori se sada izdaju. Imovina, odnosno prihodi od imovine, koriste se za namene koje su nabrojane u Zakonu, za rad i funkcionisanje Jevrejske opštine, počevši od verskog, kulturnog do socijalnog sadržaja – objasnio je Sabadoš.

Jevrejska zajednica u Subotici je do početka Drugog svetskog rata okupljala oko 6.000 Jevreja. Nažalost, skoro svi su deportovani u logore iz kojih se vratilo malo više od 1.000 ljudi. Danas jevrejsku zajednicu u ovom gradu čini oko 250 Jevreja.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. Jozefina kaže:

  Toliko malo a skoro citav centar grada je njihov. A o njivama da nepricamo.
  Znam da je bilo strasno za njih za vreme rata ali ovo sto citamo i cujemo znaci oni su bili vecinski stanovnici subotice.

 2. Vlada kaže:

  Znamo svi ko ima super deal sa Jevrejskom opštinom i ko će da pripoji još jedan objekat u Engelsovoj.

 3. Palotay kaže:

  A Palestina?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 65 = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: