Jezička patrola?

Gradski Odbor Nove Stranke smatra da je inicijativa DSS-a o uvođenju "jezičkih patrola" protivna zakonima Srbije i principima demokratije. Ova inicijativa je, kako smatra Nova, opasna jer raspiruje nacionalizam i urušava atmosferu multikulturalnosti i negovanja različitih tradicija u Srbiji, posebno u Vojvodini.

 

madj

Nova Stranka podseća da dosadašnji Statut AP Vojvodine utvrđuje da su u organima i organizacijama AP Vojvodine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa zakonom i pokrajinskom skupštinskom odlukom.

 

Ocenjujemo da je inicijativa DSS-a štetna za odnose nacionalnih manjina u Vojvodini i da može da izazove ozbiljno nezadovoljstvo kod građana koji imaju pravo da se služe svojim maternjim jezikom.

 

Oni koji ne govore jezik sredine u kojoj žive, sami sebe getoiziraju i smanjuju sopstvene životne šanse i mogućnosti. DSS u svojoj "altruističko prosvetiteljsko misiji" otvara oči i skreće pažnju da se osim mađarskog nauči još jedan svetski jezik, srpski. Doduše, mere su su im blage, pa stoga, predvidivo, neće doneti rezultate, osim ako se neko iz njihovih redova ili prijateljskih organizacija ne seti da da predlog, da se uvede obaveza nošenja, recimo plave trake oko nadlaktice svima onima koji ne govore srpski jezik.

 

Smatramo takođe, da je takođe bila nepotrebna inicijativa za uspostavljanje "jezičke patrole" koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koje će obilaziti mesta po Vojvodini i utvrđivati da li se poštuje višejezičnost u nazivu zvaničnih institucija. Takve inicijative samo daju „vetar u leđa“ strankama kao što je DSS, a, uzgred rečeno, DSS bi mogao da proveri znanje srpskog jezika prvenstveno među svojim članovima.

 

GO Nove strankeKOMENTARI

  1. Dorfer kaže:

    Ma ni svioj srpski jezik ne poznaju ni u govoru kamo li u pisanju ,prvo to nek nauče , a ni potom se ne mešaju u jezike drugih nacija naprimer Mađarski.

  2. stormwatch kaže:

    Bilo bi bolje da postoji neka DSS patrola koja bi popisala sve one koji jos uvek simpatisu ili su clanovi doticne stranke koja je rasturala Srbiju u momentima kada je Srbiji bila najpotrebnija jaka vlada…pricam o periodu od 2000. do 2006. Pa da vec jednom lepo odu u tri "§)&)"§&"§&"§&/"§/§"&%§&%"&% svoje §)&")&§)"&"/&"§/&"§ na smetliste istorije.

OSTAVITE KOMENTAR