Još jedan lokalni brend polako umire

"Subotička mlekara", koja posluje pod kontrolom "Danube Foods grupe", objavila je nekonsolidovane poslovne rezultate za proteklu godinu koje karakteriše veliki pad profitabilnosti ove kompanije.

Slika

"Subotička" je ostvarila poslovni prihod od 3,3 milijarde dinara što je 1,9% slabije u odnosu na 2009. godinu dok je prodaja zabeležila i veći pad koji je iznosio 5,2%. Poslovni dobitak je bio slabiji 19,2% i iznosio je 391,5 miliona dinara dok je neto dobit, usled visokih ostalih i finansijskih rashoda, bila manja čak za 84% i iznosila je 41,9 miliona dinara.

Kada je u pitanju zaduživanje, subotička kompanija nije zabeležila prevelike promene. Dugoročne obaveze su ostale relativno niske, spustivši se 10,7% na 286,1 milion dinara dok su kratkoročne obaveze neznatno porasle na 775,3 miliona dinara.

Izvor: eKapijaKOMENTARI

 1. smtp kaže:

  Dokle vise? Sve same negativne vesti iz privrede Subotice… Kako je moguce da se u ovo vreme razvijaju neke opstine a ne nasa? Pogledajte Indjiju, Kragujevac, Nis… oni se ne zale i ne krive za sve svetsku krizu. Nama smo krivi mi sami…

 2. djomla kaže:

  Kada su tokom 90′ sa lica zemlje nestala velika preduzeca koja su zaposljavala po par hiljada radnika, onda su se kao osnov privrede Subotice javila manja tipa Mlekara, Fidelinka, Vojput, Fresh itd. znaci firme koje su zaposljavalje par stotina radnika i gajile oderdjene brendove, medjutim evo sada i ta preduzeca polako nestaju i prakticno se privreda zasniva na firme koje zaposljavaju do 100 zaposlenih.

  Ne zna kako se zove ovaj proces ali cu ga ja slobodnom voljom nazvati deindustrijalizacija ili manufakturizacija industrije. Tada se vrsi razgradanja i stvaranje velikog broja mali preduzetnika umesto jednog velikog. Na zalost mali su lak plen ukoliko se pojavi veliki, a taj veliki ni ne mora da ima fabriku u Srbiji, moze da izvozi u Srbiju.

 3. kiflica kaže:

  Mozda ako bi Danube malo postovao svoje kupce.
  Ja licno bojkotujem sve njihove proizvode (Imlek, Suboticka mlekara…) zato sto – ako niste primetili – ne prodaju 1l jogurta, vec 1kg jogurta sto je znacajnije manje. To isto vazi za skoro sve mlecne proizvode. Ambalaza je ostala identicna, ali su veoma elegantno provukli da vise nije u litrazi i mililitrazi vec gramazi.
  Osim toga, dosta proizvoda se razvodnjava do neprepoznatljivosti, a to sam primetila tek kad je nastala mlecna kriza pa sam bila primorana da uzmem uvozno mleko – ne secam se kada sam poslednji put videla kajmak na mleku i osetila ukus pravog mleka. Dok se ne poprave (ako ikad) ne pada mi na pamet da uzimam ista od njih.

 4. Gost kaže:

  Za razvodnjavanje mleka sam i ja primetio. Valjda je to zbog mlecne masti ili ko zna cega, ali mi manje prija od nekadasnjeg, od pre dve ili tri godine.

 5. kiflica kaže:

  Stvar je u tome sto POTPUNO izvuku mlecnu mast da bi je koristili za druge, prilicno skuplje specijalizovane proizvode, jer imaju veci profit od njih. Na zalost to ih(nas) je dovelo u situaciju da vise ne mozemo od brendova Danube grupe da kupimo nista sto ima ukus mleka.
  Jogurt sam isto pocela da kupujem samo od malih privatnih proizvodjaca posto ima ukus pravog jogurta, i dobijem 1l a ne 1kg (to je skoro pa jedna casa vise)
  Nemam nista protiv da platim cenu kostanja, ali ocekujem da dobijem ono sto trazim a ne na mala vrata da me kradu

 6. Madagaskar kaže:

  @kiflica – Radi očuvanja zdravlja potrebno je da pijete mleko sa manjim procentom masnoće! Pitam se kako to ne znate s obzirom da je to postala stvar opšte kulture i uči se još u osnovnoj školi! Dakle kada kupujete mleko obratite pažnju na procenat masnoće, mislim da Subotička mlekara ima ono od 3.2% pa do 0.5%. Najzdravije je ono sa najmanjim procentom a ono sa većim procentom je ukusnije ali sa rizikom da vam se masne naslage natalože na krvne sudove (arterioskleroza). Inače nemam ništa sa Subotičkom mlekarom i daleko od toga da ih branim, a čudim se da su toliko lošije poslovali kada su svo mleko koje proizvedu mogli prodati. Dakle radi se sigurno o javašluku i smanjenju proizvodnje. Ja im ne mogu nikada oprostiti što su prestali da proizvode ovčije kiselo mleko!

OSTAVITE KOMENTAR