Jugonostalgičari obeležili 29. novembar u “Mini Jugoslaviji”

Dan nekadašnje Republike Jugoslavije, koji se nekada obeležavao 29. novembra i ove godine tradicionalno je obeležen polaganjem venaca na bistu Josipa Broza Tita u Četvrtoj Mini Jugolaviji u Subotici.

U skladu sa epidemiološkim merama izostao je kulturno – umetnički program i broj učesnika je ove godine znatno manji, ali su jugonostalgičari poručili da je „ovaj dan za njih i dalje veliki dan“.

– Proslavljamo Dan republike 29. novembar i danas jer nismo dozvolili da bez referenduma nestane jedna zemlja, a ujedno na današnji dan smo registrovali ovu Jugoslaviju i nazvali je Mini Jugoslavijom. Dakle, ona još uvek postoji, makar to bilo u našem parku. Istorija ne sme da bude zaboravljena. Socijalizam je bio najbolji sistem na planeti – kaže Blaško Gabrić, osnivač Četvrte Mini Jugoslavije.

Komunisti Subotice poručuju da Dan republike ne obeležavaju samo forme radi.

– Negujemo sve vrednosti nekadašnje Jugoslavije i samo tako i Srbija može da napreduje – poručio je Mikloš Olajoš Nađ, predsednik Komunisti Subotica.

U saradnji „Krov nad glavom“ u Mini Jugoslaviji je organizovan i „Obrok solidarnosti“ namenjen najsiromašnijim građanima. Za više od 30 porodica pripremljeni su obroci.

– Vrednosti koje su se negovale u bivšoj Jugoslaviji su civilizacijske vrednosti i danas su prisutne, dok one zaboravljene pokušavamo da iznesemo i na njima da gradimo društvo – kaže Goran Gabrić, predsednik Udruženja „Četvrta Mini Jugolavija“.

BLICKOMENTARI

 1. Indijanac kaže:

  Mene 29. novembar asocira na svinjokoljske dane, nezvanicni datum koji je bio pocetak za ovaj lep narodni obicaj.
  Secam se samo da je u te praznicne dane jako puno svinja nastradalo, ranom zorom i izlaskom jutarnjeg sunca se po svim krajevima oboda grada culo vristanje izbezumljenih svinja koje su isle na svoj poslednji put.
  A vidim po slici da su i ovde u “Mini Jugoslaviji” na ovalu lepo poređali kobasice, sunke i ostale mesne đakonije.

 2. Toranj kaže:

  Mene asocira na to da nismo išli u školu i onda smo gledali filmove,koje si mogao gledati samo za vreme praznika. Dolazili su gosti i mi se deca radovali poklonima. Više se družilo,slavilo, sve je bilo opuštenije. I ako je na vratima bila neka neprijatno vest, nije se širila panika i plašio narod.

 3. Imri. kaže:

  Blško Gabrić , Mini jugoslavija ,Socijalizam…? Zašto je onda kao mladi omladinac utekao na zapad i to u kapitalizam u Kanadu ?

OSTAVITE KOMENTAR