Junakinje filmskog festivala

Uticaj epidemije virusa korona na festivalima uvek se pominje kada se govori o organizacionim teškoćama, o nemogućnosti putovanja i dolaska gostiju, ali izgleda da je prisustvo virusa mnogo uticalo i na ljudske emocije. Posebno kod onih najosetljivijih, kao što su umetnici.

To se poklopilo i sa činjenicom da je početak 28. Festivala evropskog filma obeležilo nekoliko značajnih žena koje se nisu ustručavale da o svemu tome i otvoreno govore i ponovnim filmskim susretima daju dodatnu toplinu. Lepo je bilo videti kako zajedno, oslonjene jedna na drugu na scenu Letnje pozornice izlaze Mira Banjac i Milena Zupančić.

Ada Solomon

– Njena gluma je pokrila čitav jugoslovenski umetnički prostor. Za nju možemo da kažemo da je apolutno jugoslovenska glumica. I da spada u sami vrh glumačke elite, jer ona je nosila po šest, sedam i do 10 Sterijinih nagrada u Novom Sadu. Ostavila je iza sebe veliki put i danas možemo da kažemo da je došla naša velika glumica, naša glumica, Milena Zupančić – rekla je Mira Banjac o prvom dobitniku specijalnog priznanja za doprinos regionalnoj kinematografiji.

– Meni je velika čast dobiti ovu nagradu, bila sam jako začuđena kada sam čula, jer čovek misli da je možda već zaboravljen, i ustanovila sam da nisam pala u potpuni zaborav, iako sada već dugo, 30 godina jako malo radim, od kad smo se ovako tužno podelili. Jako sam srećna jer trenutno radim u Beogradu u pozorištu i opet smo tu svi na okupu. Volim taj posao i volim taj poziv i kada me pozovu i kada mi se dopada, onda to uradim – rekla je Milena Zupančić. Najnagrađivanija glumica Sterijinog pozroja i Filmskih svečanosti u Nišu, 13 godina ambasador Unicefa, Milena Zupančić kaže da joj je gluma omogućila da doživi mnogo života:

– Da iskusite ono što ne možete, ne smete, ne usudite se, što nije primereno, možete sve da uradite, možete sve da kažete bez zadrške. I kada kao nekim čudom nađem put do svojih likova, ponovo u sebi otkrivam svetove za koje nisam ni znala da postoje. Film, kao i pozorište, pored mog privatnog života daje mi iskustvo koje mi je potrebno.

Sa velikim uvažavanjem i radošću na Paliću je dočekana i producentkinja Ada Solomon iz Rumunije, dvostruka dobitnica „Zlatnog medveda” na Berlinskom festivalu, zamenica predsednika Evropske filmske akademije, u čijoj biografiji stoji da je producirala više od 60 filmova, među njima i filmove Radu Žudea, Kristijana Nemeskua, Ivane Mladenović.

Nil Jang, selektor programa „Paralele i sudari”, uručio je Adi Solomon „Andergraund spirit” za rad na polju nezavisnog filma. Dobitnica je duhovito primetila:

– Ja sam kao Pepeljuga, kod kuće sam „andergraund”, a u celom svetu princeza na balu. Ovo je velika čast i ponosna sam da sam kao Rumunka i Evropljanka dobila ovo priznanje i da i mi iz ovog dela sveta dajemo doprinos evropskoj kinematografiji.

Svoju nagradu Solomonova je posvetila kako je rekla svakoj osobi koja je kupila kartu i došla da gleda film.

Ni u susretu sa novinarima Ada Solomon nije krila da je nose emocije.

– Poslednjih godinu i po dana bio je period kada promišljate o svojoj prošlosti, delima, svojim vrednostima. I shvatila sam da kao osoba ne znam kako da živim sama i srećna sam što imam ovu profesiju koja mi omogućava da živim i radim u porodici, u zajednici. Mislim da je za ovaj period najvažnija reč – zajednica – kaže Solomonova.

Upravo iskustvo iz prethodnog perioda učinilo je da više ceni neposredni lični kontakt zbog čega je odlučila da dođe na Palić, umesto u Kan. Sa javnošću je podelila i ovo: producent treba da bude i diplomata, i psiholog, a povremeno i majka.

– Zato je lakše ako je producent žena jer njihov ego nije tako visok kao ponekad muški. Povremeno treba da budete od svega po malo, radoznao i pun razumevanja. Ali kao što sam rekla, računam na sve to jer ništa ne mogu da uradim sama. Potrebna mi je pomoć drugih, potrebni su mi reditelji, i svi članovi tima, od glumaca do tehničara. Za mene je to dar. To je deo mojih emocija i moje snage”, rekla jeAda Solomon.


PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 5 =