Kad Majk Portilo dođe u naš kraj

Subotica se ne nalazi u njegovom  „Bredšoovom vodiču evropskih železnica“ iz 1913. godine, zato bi mogli da mu ponudimo ovaj vodič za letovališta i banje u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1924. godine.

vodic kupalista i banja

Ovaj britanski novinar i bivši političar, provodi vreme putujući u ljubičastom sakou sa tom knjižicom ispod miške koja je vodič na turističke destinacije iz 1913. od Petrovgrada do Portugala. Upoređuje sadržaj vodiča od pre 100 godina sa onim što zatiče danas na tim mestima. Sve je to upakovano u jednu lepu tv emisiju u nastavcima gde gledamo Engleza kako uživa u putovanjima, nanovo otkriva staru Evropu i svuda se sladi lokalnim poslasticama ili šta već nađe, a sve je lepše od lepšeg.

portilo

Jednom mora doći do zadnje strane te knjižice a onda ćemo ga zvati da krene našim delom kontinenta vođen PROSPEKTOM iz 1924. godine.

hoteli banje letovalista

hoteli srbija

 

banja palic

Među mondenskim banjama kraljevine, nalazi se i Palić. Mogli bi mu se pohvaliti da smo spoljni izgled našeg izletišta očuvali. Jedino bi morali da ga zamajavamo ako bi se suviše raspitivao za banju. U vodiču piše:

“Leči se: škrofuloza, oboljenja raznih oblika,  otvorene rane, engleska bolest, kožne i  očne bolesti škrofuloznog karaktera, opća slabost, ženske bolesti, reumatizam.“

 

palics

palicki toranj

Palic-30ih

Delegacija-cehoslovackih-Sokola-Palic-1933

palic cenovnik

palic 1964

Šta bi od lokalnih poslastica sa Palićke promenade mogli da mu ponudimo ? Najviše potencijala imaju šećerna vuna i semenke. Može biti da je vunu već video pa bi prednost trebali dati semenkama, koje se u zapadnoj Evropi prodaju samo kao hrana za ptice.

Ni mi ih još sasvim ne doživljavamo kao hranu, više kao “sport za zube”, ako se vidi koliko smo zahtevni kada je u pitanju čistoća i ispravnost drugih stvari koje kupujemo za jelo.

semenke1

Stare dobre semenke sigurno bi zarazile i Majkla Portila, kada bi mu predočili da je prosto običaj da ljuske pljuckaš svuda oko sebe. U bioskopu po podu, na stadionu po leđima onom što sedi ispred tebe…

Ako Englez počne da prodaje finoću u pogledu sanitarnog minimalizma kada je reč o ovim grickalicama, onda ga vodimo pravac pred Bajsko groblje, kad ono prodaju garavo kestenje a prljavim ćebetom ga pokriju da ostane toplo…mmm…yum,yum!

 

Prljavi-Harry

LanskyKOMENTARI

  1. Kertvaros kaže:

    Stara Subotica je bila strogo klasno drustvo. Postojala su dva staleza izmedju kojih je bio duboki i nepremostivi jaz. Razliku medju stalezima su oznacavale semenke (spice) Ljudi su se delili na one koji po ceo dan pljuckaju semenke i one kojima je to bilo nesto najodvratnije na svetu. Sudeci po odeci, fotografija prodavca semenki ispred Jadrana, (arhiv Dietrich) je najverovatnije snimljena negde u drugoj polovini 60-tih godina. Prodavcu ocito dobro ide radnja smestena u povecoj korpi i strateski i merkantilno perfektno plasirana, i njemu sigurno nije trebao nikakav savet agencije za marketing. Problem sa semenkama su imali u prvom redu zaposleni u bioskopu. Naime patos u sali bi se s vremena na vreme dobro natopio starim motornim ili masinskim uljem, to bi se onda ostavilo preko noci da drvo dobro upije, i onda bi ujutro sve to posuli piljevinom koja bi upila visak ulja i zatim sve to lepo metlom pomeli. Problem su bile ljuske od suncokreta i bundeve jer bi po pravilu ostale nakon predstave zalepljene za pod i bilo je vrlo tesko ukloniti ih. Zbog toga je dosta cesto pred ulazom u salu bioskopski personal vrsio prave racije na one koji nose kod sebe suncokret. Svako ko je kod sebe imao semenke, morao je da ih baci u za to postavljenu kantu, i tek onda bi bio (pri)pusten u kino-dvoranu. Za mene licno svi koji su grickali semenke nisu spadali u moje okruzenje. Narocito bi se zgrozio kada bih video neku lepu i doteranu devojku kako se prijatno i ljubazno smesi, a izmedju lepih belih zuba joj vire sivo-zeleno-zuti ostaci semenki. Inace trgovina semekama je bio jedan celogodisnji business. Bilo je i prodavaca kikirikija. Oni su obicno u vecernjim satima isli po kafanama i nudili svoju robu od stola do stola. Pri tome bi diskretno sirili glasine da je kikiriki najbolje sredstvo za potenciju. Prodavci kestena bi se pojavili u jesen, ali po prirodi svojeg posla nisu bili tako mobilni sa svojim pecima kao semenkari sa svojim korpama. Naravno valja jos spomenuti i nezaobilazni kuvani kukuruz u kasno leto .Kada bi gradske ulice pocele biti preplavljene korama od lubenice i cutkama od kuvanog kukuruza, bi je to siguran znak da je sezona kupanja na Palicu zavrsena, da je leto pri kraju i pocetak skolske godine na vidiku.

OSTAVITE KOMENTAR

64 + = 74

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: