Kada carinici mogu da vam zaplene automobil kojim putujete?

Carinici su zaplenili neprijavljeni luksuzni sat vredan više od sto hiljada evra, ali su – baš zbog vrednosti sata – zaplenili i automobil u kojem su putnici pokušali da ga prokrijumčare.

https://gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2019/08/horgos.jpg

Kao razlog što se pleni i automobil – porše karera – navedeno je da „vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe“.

Kako u Upravi carina objašnjavaju za N1, automobil može biti oduzet i po osnovu velike vrednosti robe koja se krijumčari, ali i zbog toga što je – namerno prepravljan za potrebe krijumčarenja. Sve je to, ističu, propisano zakonom.

Zaštitne mere oduzimanja prevoznog sredstva, ističu sagovornici N1, propisane su Carinskim zakonom.

„Prevozno sredstvo koje se koristi za prevoz robe koja je predmet prekršaja, propisano je članom 272 , oduzeće se ako vrednost pomenute robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva, kada je vlasnik tog prevoznog sredstva znao ili mogao znati da će se ono koristiti za prevoz robe koja je predmet izvršenja prekršaja“, ističu u Upravi carina.

U istom članu Carinskog zakona navodi se da će se prevozno sredstvo oduzeti bez obzira na vrednost robe koja je predmet prekršaja i na vrednost prevoznog sredstva, ako je vozilo posebno konstruisano, adaptirano, izmenjeno ili na bilo koji drugi način prilagođeno svrsi sakrivanja robe.

„Dakle, prevozno sredstvo može biti oduzeto i na osnovu velike vrednosti robe koja se krijumčari, ali i zbog toga što je namerno prepravljano za potrebe krijumčarenja“, pojašnjavaju u Upravi carina.

Jedan od takvih slučajeva je bio upravo pomenuti slučaj zaplene na prelazu Preševo.

Luksuzni sat „patek filip“, čija je vrednost procenjena na 115.000 evra, nalazio se na ruci makedonskog državljanina koji je upravljao poršeom nemačkih tablica. Za sat, kako se navodi, putnik nije posedovao nikakvu prateću dokumentaciju.

„Kako je propustio da robu prijavi na ulasku u Republiku Srbiju, ručni sat marke ‘patek filip’ čija je vrednost procenjena na iznos od 115.000 evra privremeno je zadržan, a kako vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe, privremeno je oduzet i automobil“, naveli su u Carini.

Sudski postupak vodio se po ubrzanoj proceduri, pošto je reč o stranom državljaninu.

„Prekršajni sud u Preševu je doneo prvostepenu presudu kojom je izrečena novčana kazna od 150.000 dinara i zaštitna mera oduzimanja robe – ručnog sata „patek filip“ i prevoznog sredstva porše 911 karera“, navela je Uprava carina.

Šta će biti s poršeom?

Carinske prekršaje, koje otkriju carinski službenici, dalje procesuiraju prekršajni sudovi po mesnoj nadležnosti.

„Sud je instanca koja pravosnažnom presudom odlučuje o krajnjoj sudbini robe oduzete u prekršaju, kao i o zaštitnim merama“, pojašnjavaju u Upravi carina.

Tako, ukoliko sud pravosnažnom presudom naloži da se roba iz prekršaja trajno oduzme, u zavisnosti od prirode robe sud donosi i odluku o daljem postupanju sa njom.

„Kada je u pitanju roba široke potrošnje, nalaže se prodaja te robe na javnim licitacijama. Isto se dešava i sa vozilima oduzetim u prekršajima iz bilo kog razloga“, pojašnjavaju za portal N1 u Upravi carina.

Objedinjenog podataka koliko je vozila oduzeto zbog toga što je roba u prekršaju vredela više od trećine samog vozila – nema.

Taj podatak moguće je sagledati, pojašnjavaju sagovornici portala N1, samo uvidom u svaku pojedinačnu presudu.

„Zadatak carinske službe je da podnese prekršajnu prijavu i sprovede konačnu odluku suda, odnosno organizuje javnu licitaciju na kojoj će roba za koju je tako naloženo – biti prodata“, ističe Uprava carina.

Javne licitacije organizuje Uprava carina po carinarnicama kada se za prodaju prikupi dovoljna količina robe.KOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Ok ovde nesto ne stima. Ja kad putujem sa laptopom koji je kosta vise od 1000 ne nosim nikakvu dokumentaciju, nisam ga ukrao al nemam vise racun i sta sad mogu da mi ga uzmu? Nekom je takav sat ima istu vrednost kao meni laptop. Covek vozi porsche ja bi ocekivao ako je auto legalno njegov da ima para i za sat.

 2. avet kaže:

  Moje mišljenje je da sat koji se nosi na ruci nije krijumčarena roba, već predmet za ličnu upotrebu.
  Jeste velika vrednost ručnog sata, ali se osobi koja nosi na ruci sat ne može limitirati vrednost sata.
  To je kao da se donese neki zakon da se preko granice može ići samo u kolima vrednosti do recimo 20.000 evra.
  Apsurdno je, nešto je tu u ovoj vesti nedorečeno ili prećutano.
  Drugo bi bilo da je dotična osoba potpuno nov ručni sat u originalnoj ambalaži negde sakrila u nameri da izbegne plaćanje carine i poreza ako ga donosi u Srbiju ili ako je u prolazu kroz Srbiju može da prijavi na ulazu u Srbiju predmet koji unosi sa obavezom da taj isti predmet odjavi na izlasku iz Srbije.

 3. Kolompar Gustika kaže:

  Dobro je da nikad ne idem preko granicu da skupljam gvozdje u madjarsku imam srecu ovde i kod nas ima dosta gvozdja i bakar. moro bi il vadit svaki put zube il ne otvarat usta kad govorim il sakrit zube 7 komad mi je od cisto zlato znam izracunat vrednost ne mala. a carinici bi mi uzeli moj mali spediter i kobilu moju Mici. a mozda bi mi i zube izvadili i oduzeli.

 4. dule kaže:

  @Kolompar Gustika
  Nisu u opasnosti tvoji zubi već mozak. Mogli bi ga zapleniti kao raritet.

 5. amacak kaže:

  „Nisu u opasnosti tvoji zubi već mozak.“

  ne shvataš, čovek se dobro zabavlja trolujući, nije napadno agresivan i uglavnom je duhovit. sve je u redu sa mozgom.

 6. Carina kaže:

  Ako je na ruci nemogu ga uzeti, taj sto je pisao clanak ili je pijan ili je budala.

 7. Ja pa Ja kaže:

  Sve što ima veću vrednost, skupe bunde, skupi nakit, a nekada su se kamere i skuplji fotoaparati prijavljivali na izlasku iz zemlje pa po povrtku, sa deklaracijom o robi niste imali problema!

 8. Zoll kaže:

  Carinici mogu zapleniti sve i svasta. Zavisi od zemlje u koju ulazis ili izlazis.

 9. Indijanac kaže:

  Pa da je taj skupocen sat od 115.000 evra htela ta osoba da prosvercuje preko granice, trebao ga je staviti samo na ruku, a voziti se u nekom Fici ili Stojadinu od 40+ godina, niko ga ni pogledao ne bi.
  Nego on dosao na granicu da se qurci sa Porsche Carrera 911, sram ga bilo. (:

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 7

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: