Kada će Subotica da potroši više od pola milijarde za gradnju pozorišta?

Iako je zaokružena finansijska konstrukcija za osmu fazu, subotička lokalna samouprava još uvek nije završila tender ni za sedmu fazu radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Novac obezbeđen za dve faze, skoro 600 miliona dinara, a već tri meseca se „ne stiču zakonski uslovi“ da se taj novac potroši – piše portal Magločistač.

Pokrajinska vlada je 4. aprila prihvatila informaciju da je u prošloj godini u jednakim iznosima iz pokrajinskog i republičkog budžeta bilo obezbeđeno 223 miliona dinara.

Lokalna samouprava je oktobra prošle godine pokrenula javnu nabavku za sedmu fazu, ali ju je krajem decembra obustavila jer je jedina ponuda daleko premašila projektovanu vrednost.

Javna nabavka je procenjena na 191,6 miliona dinara bez PDV-a, a grupa ponuđača koju čine SMB gradnja, Cim-gas i Rotel ponudila je cenu od skoro 250 miliona dinara.

Tada je navedeno da će postupak javne nabavke ponovo biti sproveden „kada se steknu zakonski uslovi“. Od tada je prošlo više od tri meseca.

Dok se čeka „sticanje zakonskih uslova“ za sedmu, Pokrajinska vlada najavljuje da se finansiranje naredne, osme faze nastavlja u 2018. godini.

Vrednost radova, koji će u ovoj fazi biti izvedeni, planirana je u iznosu od 370,7 miliona dinara – 166,9 miliona dinara dodelilo je Ministarstvo kulture i informisanja, 166,9 miliona dinara obezbeđeno je u pokrajinskom budžetu za 2018. godinu i 37,7 miliona dinara biće obezbeđeno u budžetu Grada Subotice.

Brojke se razlikuju od onoga što je projektovano gradskim budžetom – tamo je projektovano 311,2 miliona, od čega je 259,6 transfer s viših nivoa vlasti (pokrajine i republike), dok je iz lokalnih izvora predviđeno 51,6 miliona.

Podsećamo da se projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta sprovodi više od deset godina, te da je u nekoliko navarata obustavljan zbog problema nedostatka novca.

Sada novca ima, više od pola milijarde, ali fale – zakonski uslovi. Šta god to bilo.

 

(Magločistač)KOMENTARI

 1. Atila kaže:

  Verovatno ‘veliki šef’ .njegov kum.savetnik iz beograda i jos po neko,jos nisu uspeli da se dogovore oko procenata za svoj dzep….’Gospodo’ subotičani Vas mole da se ubrzo dogovorite kako bi se radovi nastavilii

 2. XXX kaže:

  Strašno šta se radi…

 3. Ime kaže:

  Ipak je reč o kulturi, pojmu koji je SNS buzdovanima previše apstraktan.No, gde god su novci, snaći će se već oni. Potpuno je svejedno da li će to biti po principu ĐESAMTUJA ili GDESAMTUJA.

 4. hokejas kaže:

  https://www.youtube.com/watch?v=dX8NxWShXZ0
  nislije se bude!!!
  a ti subotico spavaj,dremaj

 5. S&S kaže:

  Kažete novac se ne troši. Kako da se ne troši, grkljanočupač gradi kuću sa bazenom i visokom ogradom.

 6. Burdus kaže:

  Dom vojske? Smrdi na mokracu.

 7. Dietrich Gyula kaže:

  kod fudbala – nogometa cika PUSKÁS je govorio mali novci, MALI fudbal, ako se
  obrcu velike pare VELIKI fudbal je u pitanju. Ja sa 72 godine ovo ne mogu PREO-
  RENUTI na kulturu, ne modu PROKUZSITI kako to prenesem na nase pozoriste.
  Kod SRPSKOG SORA i sa leve, kao i desne strane vidim velike ciglje koje ugradje
  ne, nisam prebrojao ali izgleda fifti-fifti je na ovoj strani. Da ne bude zabune mislim
  na ciglje iz vremena Marije-Terezije. Kao i trece inventar koji je navodno prenesen u
  bivsu firmu Mladost – csipkegyár, dali ga jos ima po inventaru. Mene interesuju pre
  svega fotelje iz prva cetiri reda i to sa partera bivseg rusenog pozorista. RAZMISLJAM

 8. Megille kaže:

  @ S&S : ‘ grkljanočupač gradi kuću sa bazenom i visokom ogradom.’ Sa visokom ogradom ,poput ‘turske kasabe’ ?…i još kažu da nemaju ‘ništa’ sa Turcima…

 9. Megille kaže:

  ‘ Javna nabavka je procenjena na 191,6 miliona dinara bez PDV-a, a grupa ponuđača koju čine SMB gradnja, Cim-gas i Rotel ponudila je cenu od skoro 250 miliona dinara.’ Znakovito je da na zgradi Subotičkog pozorišta nikakav događaj se ne može odigrati bez ‘ Cimgasa ‘ i baće Kern Imreta I Kern Čabe .Naime ime Kern Imreta o vezi Subotičkog pozorišta datira još iz vremana kada je bio zaposlenik Opštine Subotica na mestu Predsednika izvšnog odbora grada Subotica , Sada je isti Kern Imre u Beoradu u Ministarstvu saobračaja i infrastrukture. Interesantno da Kernovi nikada nisu u sukobu interesa bez obzira da imaju privatnu firmu ‘ Cimgas’ kao ni to ne bode oči nikome da je Kern Imretova supruga Kern Šolja Maria ‘ustoličena’ u Su Gas kao direktorica. Treba procesuirati i ispitati kako so Braća Kern privatizovali bivšu firmu ‘ Bačkaprodukt ‘ gde im je danas sedište ‘Cimgas’ kao i to kako je Šolja Maria danas Kern Šolja Maria dobila stan kao tamo negde 1996 godine u Subotičkom neselje ‘Prozivka’ -ulica Lovre Bračuljevića kada je bila stručna saradnica u Opštini Subotica za vreme kada je Kern Imre bio predsednik Izvršnog odbora Grada Subotica gde su se delili i stanovi pojedincima…

OSTAVITE KOMENTAR

27 + = 33

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: