Kada ćemo se zaista kupati u Palićom jezeru

Pre dve nedelje konačno je počela izgradnja kanalizacije u naselju Palić u okviru šireg projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš” koji se finansira iz donacijskih sredstava Vlade Republike Nemačke putem KfW Banke, u visini od 6,5 miliona evra.

Ovo je svakako dobra vest. Međutim, gradski zvaničnici često naglašavaju, u šta i mnogi građani veruju, da će izgradnja kanalizacije u naselju Palić za rezultat imati čisto Palićko jezero.

Ovo je, međutim, dezinformacija. Izgradnja kanalizacije u naselju Palić i potisnog voda do prečistača će poboljšati kvalitet vode Ludaškog jezera u koje se do sada izlivala kanalizacija iz naselja Palić, ali to nema nikakve veze sa Palićkim jezerom.

Naime, otkako je pre par godina Zoološki vrt povezan na kanalizaciju i otpadne vode iz njega ne idu više u Palićko jezero i otkako je veliki deo Vikend naselja priključen na kanalizaciju, u jezeru se više, po merenjima Zavoda za javno zdravlja, ne beleži mikrobiološko zagađenje, odnosno zagađenje fekalijama.

Nije, dakle, Palićko jezero zagađeno fekalijama nego se u njega prekomerno izlivaju azotna i fosforna jedinjenja koja uzrokuju bujanje modrozelenih algi zbog kojih je voda jezera 5. kategorije, odnosno nepodesna za kupanje. 

Tri su izvora fosfornih i azotnih jedinjenja: prvi i najveći je gradski prečistač koji, da li usled neodgovarajućeg projekta ili lošeg upravljanja ispušta u jezero ova jedinjenja u znatno većim količinama od preporučenih za ovakve tipove jezera.

Drugi izvor azotnih i fosfornih jedinjenja je veštačko đubrivo koje se sliva u jezero sa okolnih njiva. Dobro je što se iz sredstava donacija finansira formiranje zaštitnog pojasa oko jezera. Nije, međutim, za pohvalu što se taj projekat tako sporo realizuje.

I, konačno, treći uzrok je, višedecenijski sediment, odnosno mulj. Pitanje je koliko ima nataloženih hemijski jedinjenja u njemu i koliko su ona aktivna. Takođe, ne pridaje se značaj ni činjenici da mulj jezero čini znatno plićim što dovodi do poremećaja u ekosistemu.

Osnovni preduslov za čisto Palićko jezero je, dakle, povećanje efikasnosti i stabilizacija rada uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i formiranje zaštitnog pojasa oko jezera. Svedoci smo, međutim, da od 2013. nijedna institucija ne radi ozbiljno na ovim problemima. A dok se ovi problemi ne reše jezero će i dalje biti opterećeno hemijskim jedinjenjima koja dovode do bujanja modrozelenih algi koje su osnovni zagađivač jezera.

I u jezeru kupanja neće biti.

 

Informativna služba GrO DSKOMENTARI

 1. Lale kaže:

  Kupacemo se kad neko normalan dodje na vlast u ovom gradu, i nece mu biti na prvom mestu licni interes i pare, nego ce da radi za gradjane i za grad…. Do tad nista!

 2. weng chun kaže:

  Niko od 1975 nije nista ni radio na palicu.
  Sad se bar radi nesto.staze.akva park…
  Septicke jame postoje i dalje nije sve reseno .
  Ljufi se inace kupaju u jezeru …

 3. Tarabic kaže:

  Voleo bi da neko od nadleznih ode i pogleda taj nazovimo precistac i dal je u funkciji celo postrojenje….. Kako funkcionise kada su obilne padavine…
  Kad covek prodje pored izgleda kao neka napustena fabrika, korov na sve strane, onaj prilaz sacuvaj boze kao kuga da vlada….
  Vidi se da u JKP ViK nesto nije sasvim ok…

 4. Ševa kaže:

  Nikad se nećemo kupati jer je mađarska vlada potkupila i prošlu a i sadašnju vlast. Svi u Morahalom kad smo glupi pa ne mozemo ni jezero očistiti.

 5. Borivoje kaže:

  Pa da vama “dragi” naši nisu bile busne kese već smo se odavno mogli kupati

 6. Petar kaže:

  Onda ispada dobro što ste vi, dok ste bili na vlasti, pokupovali onolike placeve kraj jezera. I promenili im namenu od obradivog, u građevinsko zemljište. Zato se zahvaljujući vama manje obrađuje zemlja oko obale i manje azotnih jedinjenja stiže u jezero.
  Hvala vam DSovci što ste od skromnih funkcionerskih plata, dok ste bili na vlasti, kupili te placeve oko jezera i izgradili sebi vikendice i vile. Vi ste istinski borci za spas jezera Palić !

 7. Plavi Radion kaže:

  Sve dok se ne prekine sa “gajenjem” modrozelenih algi, a voda iz precistaca bude pocela ulaziti u jezero bez organskih materija, nece biti kvalitetne ili barem podnosljive vode za kupanje u jezeru. Naprvimo jednu paralelu zivotnog standarda pre nekih 70 ili 50 godina i danasnjeg standarda. Danas se koristi enormno vise vestackog djubriva nego pre par decenija. Tome nam valja dodati cinjenicu da ogroman broj domacinstava, za razliku od ranije, ima kupatila. To samo po sebi nije lose. Ono sto je sa tim u vezi, je novonastali problem sa svim tim sapunima, samponima, gelovima i sto-sta drugog koje se masovno koristi za licnu higijenu. Ako tome dodamo i veliki broj masina za pranje vesa kojih pre 70 godina nije skoro uopste bilo, a ako i jeste bile su sasvim drugacije sa potpuno drugacijim sistemom pranja. Enormne kolicine deterdzenata, svi na bazi fosfata, su takodje veliko opterecenje. Isto vazi i za masine za pranje posudja. Pre par decenija za odrzavanje cistoce u kuci je bilo dovoljno imati kantu vode i krpu, eventualno se koristilo malo sirceta i sapunske luzine. Pitanje je da li Subotica moze, i da li su nadlezni voljni da isfinansiriju jedan kvalitetni high tech precistac koji bi mnogo pomogao za odrzavanje ekoloske ravnoteze u jezeru. U svakom slucaju gradjani moraju biti svesni da cisto jezero nece doneti “Dobra vila”, nego ce ih proces revitalizacije jezera dobro lupiti po dzepu.

 8. Salamander kaže:

  Građane i ovu zemlju su već dosta lupali po džepu za raznorazne projekte revitalizacije jezera ali sva ta sredstva su završila u nečijim džepovima i stranačkim “klubovima”. Nema ovde napretka sve dok se javni budžet koristi uz pomoć raznih lažnih” projekata prazni u džepove pojedinaca koji su blizu vatre. Na žalost još se ni jedna opcija koja bi odradila nešto pošteno nije pojavila pa će i naredni izbori biti biranje manjeg zla.

 9. vkm kaže:

  Ako se tako jasno znaju pravi uzroci i pravi zagađivači, onda nije teško sve i popraviti. Nešto što je tako debelo i dugoročno zapušteno, naravno da zahteva puno rada i akcije.

 10. Bot b kaže:

  Vi bojkotujete izbore,Zoran Zivkovic i Sergej nek se izjasnjavaju o razlicitim problematikama posto ce oni postati parlamentarni a vi idete u istoriju

 11. Strašno kaže:

  Nema od jezera ništa!!!!!

 12. Josipa kaže:

  Kad se samo setimo onih slikanja Dulića, Vučinića, Pajtića… oko jezera, na precistacu… Obećanja… Ma dajte, stavili ste godinu dana 2011/2012 onaj bager da pluta po jezeru bez stida znajući sve vreme da nema smisla i sad dajete primedbe nekome. Kako vas nije sramota.

 13. CH kaže:

  “Precistac” samo je sredstvo za izvlačenje para. U svetu svugde upotrebljavaju sredstva za pranje ali rade i precistaci . Kod nas svako selo ima svoj precistac bez osoblja sve automatski izlazna voda je za piće. Ali to kontrolisu stručnjaci a ne političari nepismeni koji su do juče ziveli u divljini.

 14. Trovach kaže:

  Problem zagadjenja jezera Palic je resiv i to relativno jeftino. Mora se ukloniti mulj i kapacitet precistaca iskoristiti u potpunosti jer je projektovan za duplo veci grad (to je posledica optimizma 70-ih kada se mislilo da ce grad i industrija i dalje rasti).

 15. Taca kaže:

  Mišel, daj ostavku!
  Čovek živi tu godinama i dobija dve plate, a tek pre dve nedelje krenula aktivnost iz nemačkog fonda.

OSTAVITE KOMENTAR