Kako do polovine para za novu stolariju?

Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, naši računi za struju i grejanje su veći.

Koliko nova stolarija može da utiče na manju potrošnju energije? Kako građani mogu, najpovoljnije, da dođu do novih vrata i prozora?

Zoran Lakićević, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike kaže za RTS da će u junu biti formirana i Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se kroz nju 50 posto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama…

Vlada je usvojila predloge četiri zakona – o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije. Sada bi oni trebalo da uđu u Skupštinsku proceduru, a nakon toga bi trebalo da se formira Uprava za energetsku efikasnost.

Zoran Lakićević je rekao gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je Srbija dugo čekala na nove zakone kako bi se potpuno uredila oblast energetike i rudarstva.

“Zakoni su pripremljeni u roku od nekoliko meseci. Poseban fokus zakona je da se uskladi sa regulativom EU. Posebno je važno što su zakoni usmereni prema građanima, da im pomognu, pre svega da mogu da zamene prozore, vrata i spoljnu izolaciju i sisteme grejanja. Oni su pružili i mogućnost građanima da mogu sami da proizvode električnu energiju i smanje račune”, kaže Lakićević.

Prema njegovim rečima, nakon usvajanja zakona u Skupštini biće u junu formirana i Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se kroz nju 50 posto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama…

“Pored zamene stolarije biće omogućeno i da se finansira i zamena energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima”, istakao je Lakićević.

Trošimo dosta više od proseka u EU

Navodi da se u Srbiji troši četiri puta više, nego što je prosek u EU.

“Izolacija i zamena prozora može da doprinese za 40 odsto smanjenja toplotne energije. Trenutno trošimo oko 214 kilovat časova po kvadratu grejne površine, što je duplo više nego u EU. Bacamo dosta energije kroz prozore, a zamenom spoljne stolarije možemo mnogo da utičemo na smanjenje potrošnje energije”, naglasio je Lakićević.

Programima će se u junu definisati način kojima će se ta sredstva dodeliti građanima.

“Vlada je usvojila pravilnik za dodelu sredstava. Procedura će biti takva da će ministarstvo da raspiše javni poziv za lokalne samouprave u toku ovog meseca, pošto će se finansiranje raditi sa lokalnim samoupravama, a one će u junu da raspišu poziv za građane. Pedeset posto će biti obezbeđeno sredstava od strane lokalne samopuprave u Uprave za energetsku efikasnost, a 50 odsto građani”, napominje Lakićević.

Šta je potrebno za prijavu

Nakon poziva u junu, građani će moći da se prijave.

“Trebalo bi da naprave premer i predračun radova koji su potrebni od strane preduzeća koji se bave ugradnjom prozora, termoizolacije itd. Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu, onda se izlazi na teren, u domaćinstva i nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne sa finansiranjem tih radova”, naveo je Lakićević.

Napominje da će moći da se prijave svi građani koji za tim imaju potrebu.

“Ako imamo stan od 50 kvadrata zamena prozora bi koštala recimo 100.000 dinara, od čega bi 50.000 dinara obezbedila država, a pola građani. Ako građani imaju nešto složeniju situaciju, u tom slučaju zamena izolacija na fasadama, krovova, kotlova, grejnih sistema, red veličina je 300.000 dinara, isto ide na pedeset posto građani, pola država”, naveodi Lakićević.

Uredbe donose novine i za ugrožene kupce

U Srbiji postoji oko 70.000 ugroženih kupaca za toplotnu energiju.

“Postoji i veliki broj ugroženih kupaca i za električnu energiju i gas. Novim uredbama građani će moći da se opredele da li će imati smanjenje računa za gas, za eletričnu energiju ili toplotnu energiju. Biće smanjenje rauna za te ugrožene kupce”, kaže Lakićević.

Pored energetske sanacije privatnih kuća, navodi, Uprava će nastaviti da radi i sanaciju objekata javne namene. Oko 38 projekata ima spremnih koji mogu da se rade u julu mesecu.

“Postoje i veliki gubici energije i na mestu potrošnje i prenosa energije u toplovodima. Imamo i program sanacije toplovodnih mreža koji sprovodimo sa nemačkom bankom KFV, partneri su nam u EBRD i CEB. Na taj način menjamo toplovodnu mrežu u nekoliko gradova u Srbiji”, zaključio je Lakićević.


RTSKOMENTARI

 1. Menjam kaže:

  Da u eu to ima dobro da i nasi misle o tome.

 2. Milan kaže:

  Napredak na polju energetike,na tom polju se temeljno radilo sa iskustvenim stručnjacima kroz teoriju i praksu.

 3. Dragan kaže:

  Znaci stolarija je od punog drveta ,Moze!

 4. Ceca kaže:

  @Dragan
  Postoji i PVC stolarija. Ne verujem da će ti iko pokloniti puno drvo.

 5. Trovach kaže:

  Postoji poslovica (ne znam cija) da svaki ustedjen dinar vredi kao dva. Ako imamo energetski efikasnije stanove i kuce, bice nam potrebno manje energenata,, a to znaci i manje zagadjenje. Samo, u ovoj drzavi takve price ne prolaze. Ovde je normalno loziti smece i los ugalj, a okrivljivati automobile stare 10 godina. Naravno, postoje i jako neispravna vozila (najcesce javnih sluzbi) koja ostavljaju itekako vidljiv oblak dima za sobom, ali to bi neki (neefikasan) drzavni organ mozda morao poceti sankcionisati.

 6. Phoebus cartel kaže:

  @Trovach – https://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_emissions_scandal

  Postoji razika između povađenih katalizatora i filtera i automobila koji imaju softver za lažiranje podataka. VW (pored ostalih) je napravio najveću prevaru u istoriji auto industrije. U Subotici svakako ne postoji merenje azotnih oksida (sem ako ne grešim), pa ne možemo tačno da utvrdimo krivca. No, svakako znati ovaj podatak, te da su ti izduvni gasovi kancerogeni pokazuje samo kako je lepo šetati ulicom, voziti biciklu ili držati otvorene prozore dok ispred vas idu automobili koji ispuštaju iste. A većina dizelaša je upravo takva, kako zbog ne održavanja, ne znanja ili ignorisanja istoga svaljivajući problem na nešto drugo.

  Problem u Srbiji je to što je odnos sa prirodom i zaštita iste jednaka skoro nuli, pa su krivci gde god da se okrenete, od loženja uglja, spaljivanja svega i svačega, šlepera pa i dizelaša, bili oni stariji od 10 godina ili ne.

  Koliko samo osoba znam da imaju “BlueMotion” oznaku na svom vozilu, a ne sipaju tečnost u isti. Ali zato znaju da je to čist dizel!

 7. Gligorije kaže:

  Phoebus cartel
  Znate li mozda koja su dva svetska najveca zagadjivaca vazduha??? (Kod nas u drzavi skoro i da ih nema)

 8. CO2 kaže:

  Najveci zagadjivac vazduha je Kina. Na nju otpada preko polovine svih planetarnih co2 zagadjenja planete. Sa odredjenim otstojanjem slede USA, Indija, Rusija, Japan, Nemacka, Iran, Juzna Koreja, Saudijska Arabija, i Kanada. To je top 10 zagadjivaca planete nabrojanih po redosledu obima zagadjivanja.

 9. Verica kaže:

  Kome prijaviti ako neko iz komšiluka konstantno loži otpad i plastiku?
  Potrova ceo komšiluk.

 10. Arh..2 kaže:

  Budu nam uvalili plastične prozore sa kratkoim rokom trajanja sa raznim ‘naduvanim ‘ certifikatima naravno tu se odmah javljalju njihove strane banke koje će pratiti taj program jer su u službi prizvođaća plastičnih prozora i vrata. Ali interesantno da u svojim državama ugrađuju drvenu kvalitetnu stolariju ,dakako repromaterijal za drvenu stolariju nose i iz Srbije i drugih država uništavajući floru i faunu. A nama preko njihovih banaka poput KFV liferuju ekološki nerazgrađive plastične prozore i vrata .Znači novac i zarada ide njma,Krediti i nerazgrađivi otpad nam. A puna su im usta ekologije…

OSTAVITE KOMENTAR