Kako je korona uništila „svadbenu“ industriju

„Svadbena“  industrija, odnosno svi oni  čiji je posao  da ulepšaju i upotpune nečije sudbonosno „da“ i proslavu uplovljavanja u bračne vode,  bili su među najpogođenijima pandemijom. Brojna  ograničenja koja je diktirala korona ostavila su posledice i na njihovo poslovanje.

Venčanica, neizostavni deo sna skoro svake devojčice o savršenom venčanju, ove godine mnogim budućim nevestama ipak nije bila potrebna. Kako ističe Biserka Balaban, vlasnica salona, u martu su krenula odlaganja, mahom za sledeću godinu, a nekoliko venčanja je i održano sa manjim brojem gostiju. Posao je ove godine trpeo u velikoj meri, saglasna je ona.

Ništa bolje nisu prošli ni ugostitelji koji izdaju sale za venčanja. Restoran „Spartak“ je za ovu godinu imao rekordan broj rezervacija, svadba je bila planirana za skoro svaki vikend, nekad i za oba dana. A onda je korona sve poremetila i otkazala.  Živanko Petrušić, vlasnik, dodaje da je bilo nekoliko hrabrih parova koji su sa drastično smanjenim brojem gostiju ipak organizovali veselje. Velika sala ovog restorana u normalnim uslovima može da primi 350 gostiju, a uz sve korona mere sada u nju staje 80 ljudi. Ove godine zjapila je prazna.

Fotograf Andrej Imrić kaže da je od planiranih tridesetak svadbi ovekovečio svega tri-četiri. Ističe da je njegovo poslovanje smanjeno za 300 odsto, a godinu opisuje kao napetu, jer su mladenci do poslednjeg trenutka pratili mere  kriznog štaba i kalkulisali da li će svadbu održati ili otkazati, odnosno odložiti.

Ono što je, osim velikih gubitaka, zajedničko svim sagovornicima, jeste nada u poboljšanje epidemiološke situacije pre početka sledeće sezone venčanja. Ali kako je do tada ostalo dobrih  šest meseci bez posla, isto tako se nadaju i da će država imati sluha da im bar malo olakša prevazilaženje krize.

TV Subotica


KOMENTARI

 1. Mare kaže:

  Zivanko je jedan dobar ugostitelj. Da li plaća porez na sve te pare što uzme u evrima za svadbe? I takođe je Andrej dobar fotograf. Biće bolje kad Korona prođe

 2. Matija kaže:

  Sta se Nikola J. zali? On radi u gradskoj kuci, bio je cak i poslanik u vojvodjanskom parlamentu. Svira svadbe non stop a po pravilu uvek ranije odu sa svatova i nisu uopste korektni. Da li on prijavljuje zaradu od toga sto svira? Treba da se pohvali kako su svirali na jednom jakom slavlju, dobili bakšiš kakav u zivotu nisu videli i onda su neprofesionalni kao i uvek krenuli pre kraja zabave kuci. No sa gazdom nije bilo zezanja, vratili su sav bakšiš što su pokupili brze nego sto su ga dobili.

 3. Anonimni kaže:

  Steta je sigurno i zao mi je svakog postenog preduzetnika kao i zaposlenog, ali se treba setiti setiti koliko je veliki preduzeca i kombinata propalo pre corone i budzasto prodato za vrem stecaja i bankrota, zbog cega je armija radnika ostala bez posla i nikog nije bila briga.

 4. Pomodarstvo kaže:

  Žao mi je ljudi koji ostaju bez posla, ali što se tiče naših svadbi, troši se nemilice. Većina svadbi nije želja mladenaca, već da ugode roditeljima,strinama, tetkama, da komšije vide.Moraju se nakloniti onome ko finansira.

 5. Metuzalem kaže:

  Plati Porez,
  ..pa se klati.

 6. Co21 kaže:

  To me uopste ne zabrinjava po pitanju svadbi. Manje svadbi, manje troska i manje razvoda. Danas od deset sklopljenih brakova gde uglavnom dolazi do eksplozije ljubavi i emocija, pola se okonca razvodom, a mnogi se prekinu i pre nego sto istekne garancija na kucne aparate koje dobiju kao poklone u svadbi

OSTAVITE KOMENTAR

+ 52 = 60