Kako je proteran Krampus

Krampusi i Sveti Nikola u subotičkim izlozima.

U rubrici „Zapazili smo…“ , te 1954. godine nalaze se uglavnom zamerke na nesavesne građane,  rad nekih gradskih službi, uslugu u restoranima…pa se tako tu našla i karikatura na račun staromodnog dekora u izlozima uoči praznika.

1954 god

sveti nikola i krampus

Već sledeće godine 1. januar je proglašen za državni praznik. I ne samo to. Spektakularnost koja je data tom prazniku, prevazišla je i Dan Republike, Praznik rada i Titov rođendan. Nova godina je trebala da postane najradosniji dan. Proslavljala se ona i pre rata ali u kafanama i na žurevima, poput drugih balova koji se organizuju raznim povodima.

Nije poznato da je postojala neka konkretna direktiva ali i bez toga je jasno  da je, ako izuzmemo krampusa, većina detalja ove svetkovine preuzeta od Božića, ne bi li ga stavila u drugi plan. Televizija je svemu tome dala snažan doprinos jer je za tu noć ostavila najbolje od najboljeg. Iznenađenje je bilo kada je stigla kablovska tv i kada smo shvatili da strani kanali uopšte ne registruju da je novogodišnja noć, nego najnormalnije teraju svoju svakodnevnu šemu.

Nekih godina je televizija počela da se direktno uključuje sa mesta gde Novu godinu dočekuje drug Tito i svita. Ako je starijima bilo zanimljivo da vide pripite rukovodioce i toalete njihovih gospođa, deci je to bio najdosadniji mogući scenario u trenucima pred samu ponoć. Ne zaboravimo koliko je tada Tito imao godina. Teško da mu se baš uvek išlo na te bankete. I u tome se vidi njegova doslednost da toj večeri da na značaju.

Na korzou, ispred Meteora, pred novu 1971.

nova-godina-1971

meteor-subotica

Za Tita nije bilo penzije. Radio je do svoje 88. godine. Na  jednom od tih svečanih prijema pred kraj njegovog života, gledaoci direktnog prenosa zapazili su da nije valjano namestio kragnu košulje. To je baš rđavo izgledalo. Nastao je transfer neprijatnosti.

Zašto mu niko ne kaže ?! Zašto mu pobogu niko ne kaže !!

Jasno je bilo svima da se niko ne usuđuje pa je najviše prigovoreno Jovanki, koja je bila uz njega.

 

Subotički restorani – novogodišnja tombola

tombola

subotica 70ih nova godina

Posle Tita su došle restrikcije struje a uz to i smanjenje novogodišnjeg dekora. Nije više bilo one grandioznosti, kada su pravljen spektakli  poput karnevala, kada su učešće uzimala razna preduzeća i organizacije, lepljeni plakati SNG – BUEK,  a trgovine se takmičile u uređenju izloga. Nije više bilo Tita, ali ni krampusa*.

deda mraz 1971

Na trgu

nova godina nekad

nova godina 60ih

U tramvaju

suboticki-tramvaj-41

 

Po predanju preuzetom iz austrijske mitologije, Krampus je pratilac sv. Nikole, u obliku đavola sa motkama i vilama, koji kažnjava neposlušnu decu, dok sv. Nikola dobru nagrađuje.

krampus5

 KOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Prefantastican text, zaista!

    Docek nove godine u SFRJ sedamdesetih i osamdesetih bio je dogadjaj za pamcenje. A kr*mpus nek se nosi u k…..

    Samo mi jedno nije jasno…ja sam ovde zilion puta naveo kako su ozbiljne restrikcije struje bile pocetkom osamdesetih pa ste tvrdili da nije bilo tacno, sad odjednom ovaj text bas navodi istinu o restrikcijama struje, i odjednom se svi slazu sa tim……mutljavine ostaju mutljavine.

OSTAVITE KOMENTAR