Kako naći radno mesto pedesetogodišnjaku

Imati 50 i više godina, biti bez zaposlenja, bez stručne spreme ili sa srednjom školom, i još pri tome biti žena – neke su od tačaka oko kojih se iscrtava lik neazposlene i teško zapošljive osobe u Subotici.

Na tržištu rada je trenutno 4.113 nezaposlenih Subotičana, a Lokalni akcioni plan za zapošljavanje, koji svake godine usvajaju odbornici Skupštine grada trebalo bi da prepozna koje kategorije stanovništva teže dolaze do posla i koji su načini da im se pomogne.

Lokalni akcioni plan za ovu godinu kao najveće probleme vidi opšti odliv svih kadrova, neusklađenost lokalnog tržišta rada i obrazovne upisne politike, nedovoljnu povezanost privrede i obrazovanja, nedostatak praktičnih znanja po završenoj školi, veliki broj lica koja su starija od 50 godina i kod kojih status prelazi u dugoročnu nezaposlenost. Ovi opšti problemi postaju još teži kada se svale na pleća marginalizovanih društvenih grupa, poput osoba sa invaliditetom ili pripadnika romske populacije.

Od okupnog broja od 4.113 nezaposlenih lica u Subotici, žene čine gotovo polovinu, 2.072 osoba, ili 50,38 odsto. Među nezaposlenima čak njih 40,51 odsto starije je od 50 godina i prema proceni autora studije udeo ovih osoba u opštoj slici nezaposlenosti nastavlja da se povećava. Analiza tržišta rada pokazala je da mada postoje mogućnosti za zapošljavanje i rad u poljoprivredi i turizmu, ili u pogonima novih investitora, beleži se snažna migracija mladih kadrova do 35 godina.

Kako bi se pomoglo teže zapošljivim kateogrijama stanovništva, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje grad Subotica je odredila jednokratnu subvenciju u visini od 200 hiljada dinara za privatne preduzetnike koji zaposle mlade do 30 godina, lica starija od 50 godina, žene, osobu sa invaliditetom, pripadnika romske zajednice ili dugoročnu nezaposlenu osobu. Subvencija u visini od 300 hiljada dinara dodeljuje se osobi koja je iz teže zapošljivih kategorija a ova jednokratna pomoć uslovljena je završavanjem obuke iz preduzetništva. Osim toga, grad nudi mogućnost kroz javne radove za angažovanje osoba do najviše četiri meseca, gde se isplaćuje po 25 hiljada dinara za mesec u kojem je lice angažovanu po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Kroz ovakve vidove pomoći poslodavcima i nezaposlenima, prošle godine je na teritoriji grada Subotice 73 osobe zaposleno, od čega 25 kroz subvencije poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, za šta je izdvojeno nešto preko pet miliona dinara, 19 lica je posao pronašlo kroz samozapošljavanje za šta je izdvojeno 4,7 miliona dinara, dok je 29 osoba uposleno kroz javne radove za šta je utrošeno 4,8 miliona dinara. Inače, u 2020. godini zbog epidemije kovida 19 nije bilo podrške zapošljavanju teže zapošljivim i marginalizovanim društvenim grupama.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. X-MEN kaže:

  Samo fizikalisanje na divlje…ili neki sitan šverc, kriminal…!

 2. Da i? kaže:

  Ima nas još van evidencije i sa vise godina.boli k …sve

 3. Tantal kaže:

  Penzija deleko, a star za novi posao. Negde traže radnika, ali ograde se godinama, do 40.ili 50.Teško i degradirajuće za generaciju koja je raspadom naših giganata ostala bez posla. Njima treba pomoći jer i oni moraju jesti, piti, računi stižu,lekovi skupi, kod nekog se deca još školuju ili su stigli unučići a dinara nema u džepu.

 4. Mecca kaže:

  Ako volite vožnju autobusima po zemlji Srbiji, da se hranite sendvičima, da hodate od vrata do vrata skupljajući kapilarne glasove, da lepite plakate, da ostavljate na mrežama promotivne komentare u Žvalovom i Nazadnjacima, onda lako možete naći posao.

 5. Nepravda kaže:

  Znaci istaknete da su zene u tezoj situaciji, a onda kazete da na njih odlazi pedeset posto, znaci drugih pedeset posto nezaposlenih su muskarci, dakle u istoj su situaciji, cemu onda ova diskriminacija u tekstu? Zene od 50 bar zaposle kao prodavacice ili spremice, a gde da ide muskarac preko 50 ako nije snazan i zdrav kao dren da rinta u fabrici i radi fizicke poslove? I onda dodje grad i daje povlastice samo za zaposlavanje zena, gde je tu logika i pravda? U radnjama, skolama, pekarama, trafikama, pijacama vidite samo zene, nigde muskih zaposlenih, a ne moze svako da okopava njivu, nemaju svi zdravlje i snagu ni medju muskarcima.

 6. Tri tačke kaže:

  Portir, u stvari službenik obezbeđenja. Plate su iste kao i na drugim radnim mestima. Može da se zaradi i više od 40.000 dinara, zavisi od radnog mesta na koje je radnik raspoređen preko agencije. Potrebna je licenca koja košta oko 30.000, nije puno jer kad neko ima licencu ima posao dok je živ. Najveći problem je što je posao jednoličan i puno se sedi. Mogu da rade i ljudi sa invaliditetom. U turnusima se radi 15 dana mesečno po 12 sati, 15 dana slobodno za odmaranje ili dodatni posao. Potražnja za službenicima obezbeđenja je prilična, imam licencu i znam o čemu pričam.

 7. LAla kaže:

  Uclani se u SNS i eto posla pa cak i da je godinu dana pred penzijom.Itekako moze!

 8. Sofi kaže:

  Starije od 50 godina, tehnoloski visak, dugorocno nezaposlene, su dobre samo da plate racune, dazbine i da budu „domacice “ kod zaposlenih u drzavnim sluzbama.

 9. ufffffffffffff kaže:

  Šta mislite sa nama koji smo preživeli ratove? da li i dalje ostajemo ispod svih navedenih i da čekamo da skapamo od gladi? Imate li nas u vidu? Hoćete li nam dati neku nadoknadu? Borački dodatak?Lečenje u banji? Ada da nam date besplatno lečenje i udžbenike za decu?????

 10. Stipan J kaže:

  treba istaći i to da su to osobe koje ne blenu u mobilni telefon non stop (i na radnom mestu) a poseduju ga i dobro barataju njim, koji na posao stižu na vreme, savesni su i odgovorni i imaju radne navike.

 11. urge kaže:

  Netrebaju vam radnici sa srednjom stručnom spremom ,ne trebaju vam oni sa 40 i 50 godina? A da li vam uopšte trebaju oni koji su sposobni ili znaju svoju struku? Ako je tako onda zaposlite one koji su preko turbo fakulete došli do raznih diploma i master znanja plaćajte ih fiktivno do penzionisanja. Vidite oni koji vama ne trebaju već su u inostranstvu gde poslodavcima ne smeta starost i srednja stručna sprema. Naprotiv tamo im odgovaraju jer največi kapital je znanje i samo znanje. A kako vidimo ni u Subotičkom privrednom parku u Malom Bajmoku kod stranih preduzeća ne plaća se samo diploma već i znanje a pogotovo rad.

 12. X-MEN kaže:

  LAla*
  Nije baš tako , takvi nikomne ne trebaju al ajd da napišeš nešto da bi dobio lajk , a čak i ako je tako…šta je tu loše…ako ti treba posao ne biraš sretsva, ili ti se ne radi ?

 13. Subotica kaže:

  Na godine se ne može uticati i starost je sama od sebe teška. Ostaneš bez posla, bio si prijavljen na minimalac, samo si preživljavao i šta sad, a godine za odlazak u penziju se pomeraju. Samo, kakve su penzije nije očekivati veći standard.Vrlo ozbiljan dugogodišnji problem koji utiče na zdravlje. Lečenje skupo, dzaba si izdvajao čitav radni vek.

 14. Tramp kaže:

  Kakve su to osobe ;ima 40-50godina i nema nikakvu kvalifikaciju ili bar neko znanje u nečemu , kvalifikacija
  nije uvek presudni faktor .Pa šta je ta osoba radila proteklih 20-30godina.Evo znam čoveka u mom komšiluku, osnovac, ima 55g. Brate mili tip zida (fantazija), radi keramiku ne verujem da neko sa tom strukom može da se poredi sa njim, moleraj je usavršio do bola .Ima sina i još jednog čoveka kao pomoćnika, ubiše se od posla po gradu.Nevidim zašto neko od 40 ili50 godina treba da se žali ako nije neki teži invalid.Upravo oni (kao iskusni i zreli ljudi) bi trebalo da su na zemlji obema nogama a ne u oblacima i čekaju milostinju. I zašto stalno neko rasistički i nacionalistički apostrofira Rome i proglašava ih marginalni i teže zaposljivim grupama.Tu praksu treba ukinuti pod hitno isto kao i socijalna davanja osobama koje ne prihvate obuku ili posao.

 15. Ugao posmatranja stvari kaže:

  Idealna osoba za zaposljavanje iz ugla poslodavca nije starija od 20 godina i nema manje radnog iskustva od barem 10 godina. 😉
  Svojevremeno je u Nemackoj izazvao veliku paznju oglas jednog zubara. Trazio je personal za svoju zubarsku ordinaciju i napisao u oglas ga je za posao potrebna odgovarajuca medicinaska kvalifikaija, a uslov svih uslova da osobe koje se kandiduju ne budu mladje od 45 – 50 godina. Novinari su se kod oglasivaca raspitali sta je pozadina jednog ovako neuobicajenog oglasa i dobili sledeci odgovor – Ja sam zubar i ovo je moja prva privatna ordinacija. Nemam nikakvog iskustva sa time, narocito oko administrativnih i slicnih poslova koji uz sve to idu. Sa mladim i neiskusnim personalom mogu samo da propadnem. U starijem i iskusnom personalau vidim dobru sansu za opstanak.
  Treba pitati poslodavce da li bi radje hteli da ih zastupa na sudu jedan mlad samouveren i dinamican advokat ili neki stari sudski pacov koji je premazan svim mascama i ima visedecenijsko pravno iskustvo.
  Da li bi jedan poslodavac radje operisao sebe ili svoje dete od jednog mladog hirurga pocetnika, ili nekog hirurga starog 50 + godina?

 16. hugo grocijus kaže:

  Tramp, puna podrska za komentar.

 17. 024 kaže:

  Ugao posmatranja stvari, ne bih pravio razliku u godinama. Svako može doprineti poslu shodno godinama. I onaj 20+…i onaj 50+. Ja kad sam bio mlad govorili su poštuj starije njegove godine, a sada na mladima svet ostaje. Treba zapošljavati stručne ljude, koji hoće da rade, koji su vredni i pošteni. Starijima organizivati obuke i prekvalifikaciju ako buduće radno mesto zahteva.Pomozimo im.

 18. X-MEN kaže:

  Tramp*
  Koliko “ roma “ hoće da radi ? Onako procentualno….malo…više vole neka trgovina kolima, starim gvožđem, a od države da skupljaju dečiji dodatak za 10 dece, socijalnu pomoć i pomoć u hrani i ogrevu koju odmah prodaju , znaju sva svoja prava ali neće svoje obaveze.

 19. Tramp kaže:

  X-men a ko odredjuje pravila ?Ko je omogućio takvo ponašanje i raizmisljanje pojedinaca ? Ko je omogućio rupe u zakonu , ko? Ja nisam nisi ni ti .To je uradio neko ko je na, vlasti ili teži ka tome.njemu treba takva glasačka mašina.

 20. Ugao posmatranja stvari kaže:

  @ 024
  Mladja osoba je pocetnik i na osnovu toga je i manje placen, ujedno je i zdraviji i manje ide na bolovanje. Stariji je iskusniji i sleduje mu i veca plata. Osim toga sto je stariji tim je veca verovatnoca cesceg bolovanja. Postovanje starijih je izvuceno iz Biblije i to iz jedne od 10 Bozjih zapovesti, „Postuj oca i majku… “ posto u to vreme nije bilo nikakve penzije od dece se je ocekivalo da ispomognu stare roditelje. Kasnije se to malo prosirilo na sveopste respektovanje starih ljudi. Na mladima svet ostaje i tome se nema sta dodati ili oduzeti. Oni su perspektiva drustva, ali i krajnji domet njihove perspektive je neminovna starost, fizicka nemoc, bolesti i finansijski trosak tog istog drustva u kome su nekada bili mladi i cijem napretku i egzistenciji su doprinosili. (Nigde niko i nikada se nije rodio star.) Svi smo mi bili mladi, svi cemo mi biti stari. Oni izmedju toga na svojim plecima iznose sav teret drustva i oni su kicma i okosnica nase egzistencije. To je ujedno veciti kruzni tok zivota na ovoj planeti. Socijalni planovi zbrinjavanje starijih posloprimaca su za svaku pohvalu. Nazalost veliko je pitanje koliko su ti planovi realni i u kojoj meri ih moguce realizovati. Koliko su stariji fleksibilni i spremni na ucenje neceg novog je jedna cisto individualna stvar koja obuhvata ne samo necije afinitete nego i intelektualne kapacitete. Mi zivimo u jednom prelaznom periodu ali trend i tandencija idu prema automatizaciji i robotizaciji, ne samo industrijske i poljoprivredne produkcije nego i ostatalih segmenata drustva. Automatizacija ce doneti resenja i promene u oblasti demografije i u buducnosti ce biti sve manje potrebe za humanom (ljudskom) radnom snagom. Onaj visak radne snage koji proizilazi iz toga ce recimo biti finasiran iz poreza na automate i robote i pitanje penzija i vremenskog odlaska u penziju se nece u buducnosti vise postavljati. Dok se to sve ne desi proci ce jos dosta vremena ali pojedine drzave i vlade imaju vec u fijokama planove za deljene tzv temeljnih prinadleznosti, neku vrstu isplate ze temeljne zivotne potrebe onima koji ne rade ili nisu ustanju da rade. Ujedno se planira bezuslovna isplata svim punoletnim gradjanima odredjene pausalne sume novca za zivotne potrebe. Radi se o transferu novcanih prinadleznosti od drzave prema stanovnistvu. ( U Sbiji su poceli sa nekim isplatama 10 € odnosno 100 €) Time se vec sasvim ozbiljno bavi vise zemalja u svetu, Kanada, USA. Nemacka, Svajcarska, Finska i mnoge druge drzave. Za sve one mlade koji idu trenutno u zabaviste, postoji zrela mogucnost da jednog dana profitiraju od svega ovoga sto donosi buducnost.

 21. LACIKA kaže:

  Bumeri nikome ne trebaju jer su neradnici. I tu Jugoslaviju su uspeli rasturili i sada trebaju da unište ovo malo privrede što nam je ostalo? Ne hvala.

 22. Staro zakeralo kaže:

  A šta su ti bumeri?

 23. бездельник kaže:

  Bumeri nisu nista. Postoji Nemacki izraz BUMMLER i znaci zabusant odnosno neradnik. Takvi nisu vezani za odredjena godista ili drustvena uredjenja. Postoje u svakom uzrastu i u svakoj drzavi. Bummler – to je u stvari dijagnoza.

 24. amacak kaže:

  bumer (boomer) dolazi iz engleskog jezika, to bi bili ljudi rođeni posle 2. sv. rata do početka šezdesetih prošlog veka kada je bio znatno povećan natalitet.

 25. бездельник kaže:

  @ amacak

  Meni je izraz Baby-boomer dobro poznat i znam da je trajao od kraja WW 2 pa sve dok mu anti – baby pilula nije zavrnula slavinu. Baby – boom je kao klasicna posleratna pojava.Opste poznata i smatra se se necim pozitivnim ,ne samo u smislu demografije, nego i u smislu privrednog potencijala tj. jegovog rasta. Vise stanovnistva, veca potrosnja, veca potrosnja, veca proizvodnja itd. Baby – boom je zabelezen u svim zemaljama sirom Evrope. Danas je vrlo brojna baby-boom generacija pred penzijom ili je vec u penziji i predstavlja prilican problem za penzijske fodove u mnogim Evropskim zemljama.
  Sto se mene licno tice, nemam dovoljno siroku fantaziju da bih baby – boom generaciju upotrebio kao objasnjenje za destrukciju Jugo – ekonomije. Citave generacije rodjene izmedju 1945 i 1965 proglasiti za neradnike, lenjivce i privredne sabotere meni nekako ne ide u glavu. Tim pre jer su upravo te generacije znacajno doprinele privrednom rastu i podizanju zivotnog standarda svuda po Evropi. Zasto bi tu SFRJ bila jedan negativni izuzetak. Meni se cini da je Autor komentara negde nesto nacuo, nigde nista shvatio niti razumeo, ali izneo svoje misljenje koje bi mozda, ako je mislio na Nemacku rec Bummler onda i imalo nekakvog smisla

 26. amacak kaže:

  „Sto se mene licno tice, nemam dovoljno siroku fantaziju da bih baby – boom generaciju upotrebio kao objasnjenje za destrukciju Jugo – ekonomije.“

  taj stav o krivici (bejbi) bumera za sve postoji uglavnom kod dela mlađe populacije i na anglofonom zapadu i, mnogo manje, kod nas. za ostali deo sveta ne znam jer ne mogu da čitam. sa wikipedije: „“OK boomer“ is a catchphrase and Internet meme often used by teenagers and young adults to dismiss or mock attitudes typically associated with baby boomers“. naravno da je to jedna priglupa generalizacija ali kao pojava je potpuno realna i široko raširena.

  e sad, da li je „lacika“ ozbiljan sa tim stavom ili je trol nemoguće je reći.

OSTAVITE KOMENTAR

87 + = 95

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: