Kako postati građevinski inženjer

Put do zvanja građevinskog inženjera vodi preko Građevinskog fakulteta. Kako izgleda taj put možete pogledati na izložbi radova studenata ovog fakulteta iz Subotice. Ti studenti za buduće poslove, u glavnom, ne brinu.

Jedna od studentkinja čiji radovi su izloženi na izložbi arhitektonskog inženjerstva jeste i Milica Nedić, koja je trenutno na trećoj godini studija pomenutog smera. Izložila je kako futurističke projekte, tako i projekte koji se mogu već sada primeniti u praksi.

“Značajno mi je mnogo jer istovremeno dobijam i predmete na kojima mogu da budem slobodna i da pokazujem svoju maštu, a sa druge strane ima i predmeta koji me uče kako to ide po pravilima i kako to treba stvarno da izgleda i mislim da je to dobra kombinacija jer nam daje neku ravnotežu između onog što se stvarno radi u praksi, a sa druge strane nam daje nadu da možemo da budemo maštoviti”, kaže Nedić.

Osim radova nastalih tokom samog školovanja, izloženi su i diplomski radovi studenata. Konkretni projekti koji se već sada mogu koristiti kao polazna osnova za rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih objekata, čime pokazuju znanja i kompetencije koje su stekli tokom studija.

“Trudimo se da izaberemo teme diplomskih radova koje bi mogle biti primenjene u stvarnosti. Međutim, nekada studenti imaju želju da rade nešto slobodno, u smislu da projektuju nešto što ne mora obavezno da bude vezano za neku određenu lokaciju ili određenu situaciju, tako da i u tim slučajevima dozvoljavamo, naravno, da se studenti izraze” ističe šefica katedre za arhitektonsko inženjerstvo prod. dr Viktorija Aladžić.

Znanje studenata ovog fakulteta, koji postoji više od četrdeset i pet godina, primenjuje se u arhitekturi i građevinarstvu kako u zemlji, tako i širom sveta.

“Ja pozivam mlade da dođu i upišu fakultet koji ima tradiciju, koji ima izvanredne kapacitete, izuzetno stručne nastavnike i istraživače. Fakultet se bavi ozbiljnim istraživanjem. Broj radova na “si listama”, gde se bori naš Univerzitet da dođe na nju, u odnosu na ostale fakultete, mi se nalazimo po broju nastavnika i broju zaposlenih između petog i šestog od četrnaest fakulteta”, naglašava dekan prof. Miroslav Bešević.

Ovo je peta po redu izložba studentskih radova, a postavljena je u holu Građevinskog fakulteta i otvorena je za sve građane Subotice.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR