Kako smanjiti gužve na graničnim prelazima?

U inicijativu za smanjenje gužvi na graničnim prelazima uključili su se i privrednici. Parlament privrede Severnobačkog okruga predlaže da se na granici sa Mađarskom otvore posebne trake isključivo za kamione iz Srbije i Mađarske, kako bi se ubrzao njihov prolazak. Inicijativu je prihvatila Privredna komora Srbije koja je s predlozima privrednika upoznala predstavnike Evropske komisije od koje zahtevaju da se uključe u ovaj proces.

Posebne trake na graničnim prelazima samo za kamione iz Srbije i Mađarske – vape privrednici sa severa Bačke i Potisja. Zadržavanja koja znaju da se mere ne satima, već danima, usporavaju protok robe, povećavaju troškove transporta i time smanjuju konkurentnost. Kako je ocenjeno, s obzirom na dobre odnose Srbije i Mađarske, ovo pitanje treba rešiti na najvišem političkom nivou.

“Nekada teretnjaci čekaju i po dva dana, što je stvarno nedopustivo i što stvara velike gužve, kako u pograničnom delu, tako i na delu prema Kelebiji, i na ostalim graničnim prelazima. Puno nam je pomogla Privredna komora Srbije i sa ovim inicijativama mislim da ćemo nastaviti i u idućoj godini i da se to pitanje konačno reši, kako prema Mađarskoj, tako i prema Hrvatskoj, jer je i tamo značaj deo gužve”, kaže predsednik parlamenta privrede Severnobačkog okruga Mitar Nikolić.

Ovo je jedna u nizu inicijativa koji je Parlament privrede ovog regiona uputio ka vrhu. Privredna komora Srbije je sa njom upoznala i predstavnike organa Evropske unije.

“Tako da smo tražili i njihovu asistenciju u prevazilaženju ovog problema i dostavili konkretne podatke koje smo prikupili od kompanija o periodima zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima, tako da sada imaju i jasne podatke sa terena koliko to zadržavanje ometa izvoz, narušava konkurentnost kompanija koje posluju u Srbiji, a koje takođe ometa i uvoz”, kazala je direktorka Sektora za pružanje podrške u zastupanju PKS Kristina Đurić.

Poslednja sednica Parlamenta privrednika u Subotici bila je prilika da se za ostvarene rezultate nagrade najbolja preduzeća i pojedinci sa severa Bačke i Potisja, uz jubilarne nagrade Privredne komore Srbije.

 

RTVKOMENTARI

 1. ludilo kaže:

  Ima nacina, treba prvo uci u EU pa onda dobiti šengen sporazum ali trebace jedno 20 godina….ima vremena

 2. ludilo kaže:

  da bi uopste i mogli da udjemo u EU prvo cemo trebati da ukinemo mini-šengen koji je ce naš genije potpisati sa albanijom i makedonijom. Dno dna.

 3. Brane kaže:

  Treba da na jugu i jugoistoku stavimo zid, kao što su Mađari prema nama. I tek kada nam granice prema jugu i istoku ne bi bile porozne. Mađari bi imali manje rigoroznu kontrolu kamiona.
  Ovima garavima što nam se bez dokumenata smucaju po gradu bez da ih iko zaustavlja i kontroliše se najlepše zahvalite što kamioni čekaju na Kelebiji i Horgošu.
  Ozbiljna država kao što je Mađarska ne želi da u nju nekontrolisano ulaze kako im se prohte veterani ratova na bliskom istoku i severne Afrike, vojnosposobni muškarci iz islamskih zemalja, potencijalni prenosioci zaraznih bolesti iz Azije i slične kategorije migranata. Ne zvuči lepo kada se ovako kaže, ali jeste tako i to svi znaju. Ako neće Srbija da kontroliše svoje granice prema Makedoniji, Bugarskoj, administrativnu liniju sa Kosovom, kontrolisaće Mađari svoju prema Srbiji. Svaki kamion lepo natenane da se pregleda. Pa neka bude čekanje, troškovi i šteta.

 4. hugo grocijus kaže:

  Posebne trake za kamione? Gde i odakle počev? Kolona doseže od Kelebijskog prelaza do same Subotice !

 5. Monka kaže:

  Naptaviti zaobilaznicu eto kako

 6. Metropolista kaže:

  Sa stvaranjem guzve i cekanjem potspesuju migrante da upadaju u kamione.Dok su u koloni i cekaju ovi upadaju a ne moze vozac samo da seta oko kamiona.Parodija svega je da se kolone stvaraju zbog pregleda zbog imigranata.

 7. Tirke kaže:

  Pa smanjile bi se guzve i kad bi mozda ubacili jos jednog carinika da radi na 3 saltera kad bi radili bilo bi znatno brze …. ovako rade na 1 salter ili 2 pa im treba po 15 min (mozda sam i malo rekao ) za jednog vozaca . Kad dodje vozac sa lupam 15 ex papira pisi propalo narednih 1h ….

 8. Barikader kaže:

  Lepo blokirati sve prelaze dok se nesto ne promeni.Kada bi na granici zaista radili svoj posao kako treba pa covek i da razume da se ceka po 10-15 min po autu,ali nazalost namerno rade sporo pogotovo sa Madjarske strane zato sto nezadovoljni svojim zaradama.

 9. Kuzma kaže:

  @barikader, ih al’ ti je rešenje, pa već su odavno blokirani svi prelazi gužvama i kolonama.

OSTAVITE KOMENTAR