Kako životinje dolaze u zoo?

Deca nas često pitaju kako lovimo životinje i donosimo ih u zoo vrt. Zamišljaju to kao pravi safari iz filmova ili emisija na kablovskoj televiziji gde radnici vrta na slonu love tigra u Indiji ili kako se rvu sa divljim aligatorima. S druge strane, neki to zamišljaju kao kupovinu životinja uhvaćenih u divljini od strane lokalnog stanovništva, za neke sitne novce ili zamenu za … vatrenu vodu.

 

Iako postoji veliko svetsko tržište divljih životinja, najveći deo tog prometa je ilegalan i odnosi se na privatna lica koja nabavljaju životinje za svoje kolekcije ne pitajući za cenu. Na ovaj način se uništavaju cele populacije pojedinih vrsta životinja zarad nečije sujete i prestiža. Najveći broj divljih uhvaćenih životinja ne preživi put, a da ne govorimo o lovu ugroženih vrsta radi drevnih načina lečenja, lažnih afrodizijačkih dejstava ili samo pukog ukras – peraja od ajkule, rogovi sajgi, slonovača  i rog nosoroga ili možda najbizarnije od svega – šaka gorile koja služi kao pepeljara.

Pa na koji način onda životinje dolaze u zoo?

 

Vrlo jednostavno: razmnožavanjem jedinki i razmenom ili trgovinom između različitih zoo vrtova. Neke vrste se jednostavno razmnožavaju, poput lavova, dok su druge veoma retke i samim tim dragocenije, poput belih medveda. Naravno, da biste dobili u razmeni neku životinju morate imati adekvatne uslove za smeštaj te vrste. S druge strane, i da imate sve novce ovoga sveta pojedine vrste je gotovo nemoguće dobiti, poput indijskog slona, ukoliko niste uključeni u posebne programe vezane za tu vrstu ili u asocijacije i udruženja zoo vrtova. Razlozi za ovako stroge načine poslovanja su zaštita i opstanak pojedinih vrsta životinja i očuvanje zdravog genetskog fonda.

Zoo vrt Palić najčešće sarađuje sa zoo vrtovima u okruženju: Vadašpark Segedin, Zoo Njiređhaza i Budimpešta, Zoo vrt Osijek i Vrt dobre nade Beograd. Tokom godina u okviru razmene životinja dobili smo foke, lemure, dvogrbe kamile i merkate. U navedene vrtove otišle su jednogrbe kamile, lavovi i poslednja u nizu Julie, mladunče nosatog rakuna. Tokom 2013. Planiramo da u okviru ovog programa nabavimo potpuno nove vrste za zoo vrt te da publici izložimo i vrstu ptice koja je trenutno u karantinu – kukubaru.KOMENTARI

  1. marica kaže:

    😡 pa kako se zovu?
     

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: