Kamen temeljac za Hrvatsku kuću u Subotici

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je, u ime predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, prisustvovala svečanom polaganju kamena temeljca za izgradlju Hrvatske kuće u Subotici, koja će se nalaziti na placu pored zgrade Hrvatskog nacionalnog veća u Preradovićevoj ulici.

U temelje su simbolično položena tri kamena s područja iz kojih su tri velike skupine Hrvata došle na današnje područje Republike Srbije. Sa reke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne i Republike Hrvatske, a ovom prilikom položena je i vremenska kapsula u kojoj je zapisano ko i kada je položio kamen temeljac i u kojoj će se nalaziti zavet predaka budućim pokolenjima.

U ime domaćina Hrvatskog nacionalnog veća pozdravne reči uputila je predsednica Jasna Vojnić, koja je pozdravljajući prisutne istakla veliki značaj postojanja Hrvatske kuće, koja je posle obnove kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i Šokačke kuće u Bačkom Monoštoru, još jedan u nizu značajnih projekata za Hrvate u Vojvodini, za koju je Vlada Republike Hrvastke 2018. godine izdvojila sredstva.

“Svi ovi projekti su dokaz da se zajedničkim snagama i idejama može doći do cilja”, istakla je Vojnić-Hajduk i dodala da veliku zahvalnost duguju i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, koji daje neizmernu podršku u realizaciji ne samo ovih projekata, već i u očuvanju hrvatskog identiteta u Vojvodini, kroz kulturu, jezik i pismo, kao i informisanje, što navode kao primer dobre saradanje.

Ispred Vlade Repblike Hrvatske obratio se ministar spoljnih i evropskih poslova i predstavnik predsednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Gordan Grlić Radman, ističući da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti sa podrškom projektima Hrvata u Vojvodini, kako bi se nastavila dobra saradnja naša dva naroda.

Ovom prilikom Gordan Grlić Radman još jednom je izrazio zahvalnost predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću na podršci porodicama u Petrinji, kojima je juče isporučen građevinski materijal, koji je obezbedila Pokrajina Vojvodina, za obnovu kuća uništenih u zemljotresu.

Postavljanje kamena temeljca predstavlja simbolični početak radova na budućem objektu u kojem će se nalaziti središte dve hrvatske institucija – Novinsko–izdavačka ustanova “Hrvatska riječ” i Hrvatsko nacionalno veće u Republici Srbiji.

Izgradnja objekta finansirana je sredstvima koja je izdvojila Vlada Republike Hrvatske i u ime Vlade događaju je prisustvovao ministar spoljnih i evropskih poslova i izaslanik predsednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Gordan Grlić Radman, državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić i ambasador Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša i nadbiskup Rimokatoličke crkve u Srbiji Stanisilav Hočevar, koji je nakon polaganja kamena temeljca uputio reči zahvalnosti.

RTVKOMENTARI

 1. Bunjevački Rvat kaže:

  Lipa vest za nas Bunjevačke Hrvate koji smo ostali i opstali tu di jesmo i koji smo po: selima i salašima najvećma zadržali naš divan , kulturu, tradiciju i običaje.
  Nismo se dali nit ćemo se dat asimilirati kako se to stručno kaže. Al nećemo trpit ni ovaj javašluk predstavnika koje imamo na svim pričagama od listava i koji mogu uticati na to da i mi obični mali nikaki Bunjevački Hrvati, kadgod dobijemo štogod. Ko i kad dobija?
  Ne dobija niko osim oni koji imadu i koji se kletu da nemadu. Ako drugima UNHCR mož kupovat kuće po bajmaku i po tavankutu. zašto onda samo političarima i Crkvi podobni netribaši mogu dobiti sve a di ko kruva nema isti. Čitajte piše Vam čovik koji zna šta piše i koji se ne stidi svojeg divana i koji je uvik bijo i crkniće ku Bunjevački Hrvat a nikad od Hrvatske zajednice ništa dobit neće. Nerk ne dobijem ni ja ni ostale golje, al nemojte onda držat pijane popove po plebanijama i ismijavat običan napaćen svit. i dok se po tavankutu i drugi selima svit iseljava dotle kojkaki mazgovi pravu “salaše” za one koji su dubokog džepa i misle da smo svi mi rvati zadovoljni, e pa braćo po viri nismo dokle god otimate od nas i nije ni čudo da vas bajić@co magarči kako oće i TRIBA.

 2. CroatianBunjevac kaže:

  Konacno!

 3. Samo posmatrač kaže:

  Kolko košta ugradnja/izgradnja

 4. Pera Prvi kaže:

  TRI “SKUPINE” “HRVATA”?
  TRI KAMENA TEMELJCA?
  VREMENSKA KAPSULA?

  Kakvog li AGITPROP HOLIVUDSKOG SRANJA! Nadjebaše, kada bi se zajebavali, Stivena Kinga, Artura Klarka, Stenlija Kjubrika, lažnog Stivena Hokinga…

  Ravna zemlja, Reptili, Zvezdane staze, Let na Mesec, Let na Mars… Kovidi, Side, Gripovi, Kanceri…

  Odoste vi svi u sto kuraca i pizdi materinih.

 5. Pera Prvi kaže:

  Ovaj “medij” iz zdravstvenih razloga treba izbegavati.

  Jebote, kakve idiotluke vi prenosite i objavljujete!

 6. Bunjevac kaže:

  @Pera Prvi dečko ajde oladi….

 7. Croat kaže:

  Pretrazujem po netu i ne mogu da nadjem koja ce svrha biti Hrvatske kuce. Ako neko ima neku poveznicu nek je postavi.

 8. Hrvat kaže:

  Bravo! Samo naprijed braćo Hrvati! Subotica je bila i ostala hrvatski grad!

 9. Trovach kaže:

  @Pera Prvi…Jedva cekamo da pocnes sa izbegavanjem. Na sasvim izvesne uvrede necu odgovarati.

 10. Bunjevac,al'pravi kaže:

  Hrvat-Subotica po popisima je imala 0 Hrvata,da ne kazem gujca.Mozete samo lagati sebe.Iako nas prokleti Tito zabranio,opstali su Bunjevci i postave!Evo jezik nam ulazi u sluzbenu upotrebu,bravo.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 78 = 84