Kamenko: Nije bilo ovako

Kakva su bila „starinska“ leta, ne pamte samo babe. Nije to tako davno bilo kada se za 30 stepeni govorilo da je visoka temperatura. Subotičani srednjih godina se sećaju da su u noćne izlaske pod ruku nosili i nešto deblje za ogrnuti jer je noć uglavnom donosila osveženje.

Ovaj juli je na svom početku po temperaturi i vazduhu podsetio na neke od tih godina kada su leta bila prijatna. A onda opet…

Kamenko Katić godinama je na televiziji čitao vremensku prognozu, dok nisu došle neke manekenke. Ove dane provodi u Sremu, na Dunavu.

kamenko katic

Da li za vašeg novinarskog vremena pamtite ovakve vrućine?

– Nikada dok sam saopštavao prognozu, a bilo je to dugo, nije bilo tako visokih temperatura. Nekada bude 32 ili 33 stepena uvrh glave. I nikad više.

Sada se na asfaltu meri i 60 stepeni.

– Na asfaltu može da bude koliko hoćeš, važno je ono što se izmeri u hladu. Za to su merodavne meteorološke kućice, koje beleže temperaturu na dva metra visine.

Kako se vi lično branite od vrućine?

– Imam jedno plastično bure okačeno dva metra iznad zemlje. Napunim ga sa 200 litara vode. Pustim tuš i posle toga sam kao nov.

 KOMENTARI

  1. bane kaže:

    Kad god imam priliku, tj. ka god me neko za to upita, tvrdim da smo Planetu sami unništili i to: nebrigom, neznanjam i pohlepom. Pogledajte samo, kad duva jači vetar, koliko najlon-kesa leti po gradu, a njih proizvodi neko kome nije stalo da nam okolina bude uredna i čista, već da što više novca, za života stavi u džep. A te pomenute najlon-kese su od polietilena male gustine (LDPE), koji se u prirodi ne razgradi ni za 400 godina. Onda kad naiđu poplave, kao prošle godine, onda bujice nose, od pomenutih najlon-kesa, do plastičnih flaša (PET-ambalaže) itd. To sve uzrokuje začepljenje turbina u hidrocentralama, a povrh toga poplava ih raznese po njivama, gde ih životinje progutaju, ili se u njih zapetljaju i tako uginu.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: