Kao Šimi Ciganj

Ovih dana se saznalo za češkog penzionera koji je namaknuo hiljade evra, manipulišući sa osiguranjem. Pred odlazak u inostranstvo osigurao bi se kod nekoliko kompanija i svima po povratku prijavio da je pao i lakše se povredio na ulici. Lekarske potvrde izdavao je sam, na domaćem štampaču i aparatu za kopiranje. Verovatno bi putovao i padao i dalje, da detektiv osiguravajućeg društva nije rutinski išao da proveri slučaj i našao penzionera koji po lekarskom izveštaju ne bi bio u stanju da bilo šta fizički radi, kako veselo seče travu i drva ispred svoje kuće.
Nekog će to setiti na neke davne godine kada je i Subotica imala sličnog inovatora, Imrea Kertija zvanog – Šimi Ciganj. Ko je zalazio u „Virag“, znao ga je kao stalnog gosta, uvek zalizane i podmazane kose i uvek pod blagim gasom. Ciganj je u poslu zaobilazio osiguravajuća društva i odštetu sređivao neposredno. Kod glavne Pošte bi istrčavao pred vozila koja nisu išla prebrzo, odglumio bi povredu a onda se sa isprepadanim vozačem pogađao za razumnu odštetu.

 
Shimi the Cigany
Slika
Ciganj je u Holiwoodu imao dvojnika a da to nije ni znao. Bio je to Samy Davis Junior.
Ko danas liči na nekog slavnog, može na račun toga da namakne koju paru ali ono je bilo drugo vreme. Od čega je živeo, od toga je i umro. Pogrešno je procenio jedan kamion i susret je bio koban, po Ciganja, laka mu zemlja.

 

 

Samy Davis Junior
SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Lansky da napravimo glasanje za izbor najzanimljivije licnosti u gradu. :)

  Kandidati pored Imrea:

  Radomir Belaćević

  Deziderijus Ostrogonac

  Nije bitno da li su pozitivne ili negativne licnosti, bitna je njihova originalnost zivljenja. Potpuno ne standardne osobe ciji se zivoti mogu pretvoriti u legende grada.

 2. Lansky kaže:

  Mafija sakuplja plastične flaše :
  Svako vreme ima svoje originalne tipove. Uzmimo recimo ovog kralja. Ide po kafićima i kojekuda i sakuplja plastičnu ambalažu, mada mi nije jasno šta sa njom radi, valjda mu neko to otkupi. Za razliku od drugih "sekundaraca" on je rešio da u ceo biznis unese malo stila. Ni manje ni više nego mafijaškog – "Mob style". Ne samo u izgledu već i u nastupu. Naravno, sve što sakupi, za njega vuče neki njegov pobro.
  Na kraju krajeva, možda mu je to samo fasada, jer svaka mafija radi neki posao koji mu predstavlja paravan. Možda trguje Mercedesima ? Bio je u New Yorku neki mafijaški bos koji je sve vreme boravio u ludnici. Vodali ga okolo u pidžami, a on mlatio glavom.
  Napomena: Video sam ga sto puta, uvek je full sređen.
  Slika

 3. Kertvaros kaže:

  Gospodin se najverovatnije prestrojava da zauzme pole-pozition u vezi sa buducim EU clanstvom.U vecini EU zemalja je uvedena obavezna kaucija na tzv. PET flase koja iznosi izmedju 0,15 € i 0,25 €. Ovaj biznis je cvrsto u rukama klosarske mafije.Sakuplene flase se ubacuju u automat koji se nalazi u svakoj prodavnici, tamo bivaju samlevene i za broj ubacenih flasa sleduje bon odgovaruce vrednosti koji se onda na kasi zameni za gotov novac.Posao je prilicno unosan narocito za ljude kojima je vreme faktor bez znacaja.Sakuplac sa malo srece moze u jednom milionskom gradu u proseku da nakupi minimum 100 odbacenih PET flasa na dan, sto i nije losa nadnica.

 4. Lansky kaže:

  Upravo sam spazio tipa koji uredno vadi plastične flaše iz zelene rešetke za odlaganje pet ambalaže, presuje ih i pakuje za transport ko zna gde.
  Ovo što veli Kertvaroš, počinje da se obistinjuje. Imaćemo i klošarsku mafiju.

OSTAVITE KOMENTAR