Kasa i Der u borbi za igre u Londonu

Da li će Subotica imati predstavnike na Olimpijskim igrama u Londonu? Ako da, u kom broju i u kojim sportovima? Na ova pitanja ćemo dobiti odgovor u narednom, predolimpijskom ciklusu u kojem će mnogi pokušati da ostvare vizu o kojoj sanja svaki sportista.

 .

Međunarodna biciklistička unija (UCI) obavestila je Olimpijski komitet Srbije da na olimpijskom startu u Londonu 2012. godine Srbija ima pravo na dvojicu vozača. Selektor srpske reprezentacije Radiša Čubrić na raspolaganju ima četvoricu kandidata koja će se boriti za te dve pozicije. Pored Beograđanina Ivan Stević i Novopazaraca Esad Hasanović, na spisku su i dva Subotičanina Gabor Kasa i Žolt Der. Njih četvorica se trenutno nalaze na pripremama u Peskari u Italiji koje finansira Olimpijski komitet Srbije u okviru svog projekta prirema takmičara za igre idućeg leta.

 .

Жолт Дер

Rođen 1983. godine. Oсвојио je титулу сениорског првака Балкана (елита) у дисциплини хронометар, на такмичењу које је одржано 2008. године у Новом Пазару. На трци „Кроз Србију“ у јуну 2009. заузео је друго место у укупном пласману уз два постља – други у четвртој и трећи у седмој етапи. Носио је и жуту мајицу после четврте етапе. У јулу 2009. године је освојио 35. „Геменц куп“ у Мађарској.

. 

 .

Габор Каса

Rođen 1989. godine је тренутно један од најбољих у категорији до 23 године. Био је једини из Србије у историји овог спорта који је добио позив и боравио три месеца у специјалном кампу Светске бициклистичке федерације у Швајцарској. Возећи за тим „Бициклистичког центра УЦИ“ завршио је трку „Велика награда Португала“ за Светски куп нација на трећем месту у генералном пласману брдских возача.
KOMENTARI

 1. biciklista kaže:

  Djomla, konačno da je neko počeo da se bavi sa ovom tematikom!

  Ovo pitanje već sam postavio više puta, ljudima koji bi trebalo da razmišljaju o ovoj temi, a pravog odgovora do danas nisam dobio.

  Uz dužno poštovanje prema našem sugrađaninu Dér Zsoltu, hteo bih da dam još nekoliko važnih informacija o takmičaru Spartaka, Kasza Gáboru.

  1. Kasza Gábor nije proveo tri meseca, nego dve godine u kampu Svetskog biciklističkog centra UCI u Aigle-u. Dve kompletne sezone, kao najperspektivniji mladi takmičar iz Evrope. Kući je dolazio na najvažnija takmičenja: Trka kroz Srbiju, Državno prvenstvo… Prvi i jedini sa teritorije bivše SFRJ! Smatram da to dovoljno govori o kakvom takmičaru se radi.
  2. Kasza Gábor je jedini od pomenute četvorice, koji ni od svog grada, ni od Pokrajine ne dobija nikakva sredstva za pripreme za Olimpijadu. Ivan Stević i Esad Hasanović od grada Beograda dobijaju novčanu pomoć, a naš sugrađanin Dér Zsolt od Kragujevca, pošto brani boje Radničkog. Da nema Olimpijskog komiteta Srbije kao i privatnih donatora, Kasza Gábor sigurno ne bi mogao da se kvalitetno pripremi za Olimpijadu.
  3. Ove godine već na prvim kontrolnim trkama je dokazao, da je trenutno naš najbolji takmičar.
  4. Prvi i do sada jedini biciklista iz Subotice koji se nalazi među 100 najboljih biciklista na rang listi Svetske biciklističke federacije.
  5. Jedini sportista iz Subotice, koji brani boje Subotičkog Sprataka, a učešće na Olimpijadi je izborio u pojedinačnom, a ne ekipnom sportu.
  6. Ni za Zsolta, ni za Gábora nisu navedeni najbolji i najvažniji rezultati. To ovoga trenutka nije ni važno.
  Posle svega postavljam pitanje:
  Ako je Subotica grad sportova – a jeste – da li nam je potreban Olimpijac?
  Da li je potrebno da naš grad na svoj, makar skroman način pomogne mladom takmičaru da ostvari životni san – učešće na Olimpijadi?!
  Tema za razmišljanje : da li je Subotici važno da se pohvali: IMAMO OLIMPIJCA!

  Ako je odgovor DA, onda zašto nema pomoći ???

 2. djomla kaže:

  Sve što ste naveli stoji. Posebno bih Istakao ovo:

  Ivan Stević i Esad Hasanović od grada Beograda dobijaju novčanu pomoć, a naš sugrađanin Dér Zsolt od Kragujevca, pošto brani boje Radničkog.

  Ako bude ovako, a Subotica ne uradi isto i sa Kasom i sa Derom (bez obzira sto ga Kargujevac finansira), ali i sa svim drugim olimpijcima ukoliko ih bude, biće to veliki poraz za grad.

 3. svetac kaže:

  grad je vec priznao poraz,onoga momenta kada je odvojio tuznu cifru za ovaj sport!! mislim da nebi trebali ovi momci da brane boje ovoga grada koji za njih ne cini nista! kao roditelj jednog bicikliste znam koliko kosta ovaj sport,a ne nalazim odakle nekome obraz da stane u kadar sa tim momcima?! bez obzira po kom osnovu u svrhe cije promocije,meni je bitno moje dete i njegov osmeh dok okrece pedale!!

 4. suboticanin kaže:

  Grad vec odavno nema razumevanje za sport uopste,da ima malo razumevanja ni Der ne bi otisao u drugi grad da vozi.Takmicari kao sto su ova dvojica puno kostaju ,ali Kasa ni stipendiju nema kao olimpijski kandidat! Zar je mnogo sta bi trebalo grad da izdvoji!Cemu da se nadaju takmicari slabijeg kvaliteta,cime da se deca privole sportu kada osnovno ne mogu im obezbediti!Svi se znaju kititi tudjim perjem kada se napravi rezultat,Kasa je doneo puno titula Subotici,poklonio je biciklu klubu koja kosta duplo vise nego sto  klub dobija para od grada!Jedna lopta kosta 3000 dinara a jedna bicikla 3000 eura,biciklisti ne koriste terene, hale,bazene njima je drum majka i maceha.Grad je vec tu priznao poraz kada Kasu nije podrzao za odlazak na olimpijadu!!!

OSTAVITE KOMENTAR