Katastar od ponedeljka u štrajku

Predsednik sindikata najavio je štrajk zbog smanjenja plata za 30 odsto nakon primene seta finansijskih zakona koji su usvojeni krajem septembra.

Predsednik sindikata Nedeljko Ćulumović za Radio Suboticu izjavio da zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu, kojem pripada i Služba za katastar nepokretnosti Subotice, u gradovima i opštinama širom Srbije zahteve neće primati, rešavati i izdavati za vreme štrajka.

 

Zaposleni traže isplatu septembarskih primanja na nivou prethodnog meseca, kao i trajno rešavanje položaja i statusa zaposlenih u celini.

 

Primenom seta pomenutih zakona, prosečna zarada radnika sa srednjom stručnom spremom od 40.000, umanjena je za 10.000 dinara.

 

Sindikat komunalaca grada Subotica takođe nije zadovoljan Zakonom o utvrđivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru jer se, kako oni smatraju, zakon kosi sa drugim zakonima i ide u korist samo onima čije su plate u ovim preduzećima i ovako velike, dok će radnicima srednjeg kadra, u zavisnosti od stručne spreme, plate biti smanjene od 20 do 40 odsto.

 

Kako Radio Subotica saznaje, predstavnici subotičkih javnih i javno-komunalnih preduzeća početkom naredne nedelje trebalo bi da se sastanu sa gradonačelnikom Modestom Dulićem, gde će biti formulisani zajednički stavovi u vezi s pomenutim zakonima, a koji će biti prosleđeni Vladi i Skupštini Srbije.

 

Sindikati javnih komunalnih preduzeća zatražili su danas da se ta preduzeća izuzmu od primene Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru upozoravajući da on umanjuje stečena prava radnika u preduzećima koja nisu korisnici budžeta.

 

Prema njihovoj oceni, to je suprotno Ustavu Srbije i Zakonu o budžetskom sistemu.

 

Taj zakon, kako je navedeno, pogađa najniže i najugroženije kategorije zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima, koji nisu korisnici budžeta – spremačice, kurire, kafe kuvarice, vozače, portire, administratine radnike.

 

Njegovom primenom, kako tvrde, zarade tih kategorija radnika umanjuju se i do 40 odsto, a mnogima bi mesečna zarada već u oktobru bila smanjena na 18.444 dinara, što je manje od minimalne zarade garantovane Zakonom o radu.

 

Sindikati javnih komunalnih preduzeća najavili su totalnu obustavu rada u svim komunalnim preduzećima na teritoriji Srbije ukoliko se ne prihvati njihov zahtev.

 

Kako se dodaje u saopštenju, ograničavanje najviših zarada u javnom sektoru je opravdano, ali primena zakona koji umanjuje zarade radnicima koje su i ovako nedovoljne za život nije prihvatljiva.KOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  A gde su ostala javna preduzeca i njihovi sindikati koje vode placenici menadzmenta!!!!A da znam gde su rade na novoj sistematizaciji po novom bodovanju to jest prepustili radnike samima sebi<Sta je sa time da rad mora da se plati>SUTRA OTKAZi NEPOSLUSNIM CLANOVIMA SINDIKATA!!!!!!!!
  STRAJK!!!!Traba poslanicima u skupstini koji imaju srednju skolu takodje smanjiti!!!! 

 2. Pajo kaže:

  КОМУНАЛЦИ СРБИЈЕ КРЕЋУ У РУШЕЊЕ ЗАКОНА КОЈИ НАЈУГРОЖЕНИЈИМ РАДНИЦИМА СМАЊУЈЕ ЗАРАДУ


  САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ


  Синдикати јавних комуналних предузећа су јединствени у ставу да је усвојени „Закон о утврђивању максималне зараде у јавном сектору”, који је ступио на снагу 29. септембра 2012. године, супротан прокламованом циљу ограничавања највиших зарада у јавном сектору и да погађа најниже и најугроженије категорије запослених и у јавним комуналним предузећима која нису корисници буџета (спремачице, курире, кафе куварице, возаче, портире, административне раднике…) и да тим чином убијају последњи остаци радничке класе.

  Применом овог закона умањила би се зарада наведених категорија запослених и до 40%, а многима би месечна зарада већ у октобру била смањена на 18.443,96 динара, што је мање од минималне зараде гарантоване Законом о раду.

  У циљу спречавања примене овог закона у јавним комуналним предузећима синдикати су се већ обратили Влади Р. Србије са захтевом за њихово изузимање од примене упозоравајући да он умањује већ стечена права радника у предузећима који нису корисници буџета, супротно Уставу Р. Србије, Закону о буџетском систему, Закону о раду и колективним уговорима.

  Као први знак упозорења Влади Р. Србије и Министарству финансија и привреде, у свим већим градовима у Србији, 24.10.2012. године у 11.55 часова, на централних градским трговима, синдикати ће се обратити грађанима и локалним самоуправама са петоминутним саопштењем о штетности примене овог закона.

  Уколико се не прихвати захтев синдиката, организоваће се ТОТАЛНА ОБУСТАВА РАДА у свим комуналним предузећима на територији Републике Србије.

  Синдикати сматрају оправданим ограничавање највиших зарада у јавном сектору, али примена закона која умањује зараде радницима које су и овако недовољне за живот, никако није прихватљива.


  Председник
  мр Милан Грујић

 3. gost kaže:

  Zamolio bih sve ove sto rade na drzavnom budzetu i prete strajkom da se oprobaju poslom kod privatnika da vide kako je a da ljudi od privatnika malo se prebace na drzavne jasle. Budite mudonje nemojte strajkovati dajte otkaze i preuzmite zivot u svoje ruke pokrenite neki biznis ili se zaposlite kod privatnika.

 4. stormwatch kaže:

  Ja bih vama u katastru dao plate od 0 dinara, ako smo mi malo obrazovaniji od vas mogli da radimo godinama besplatno zasto ne bi ste i vi malo besplatno rintovali? Inace taj suboticki katastar je GOLO ***, posto da bi uzimali vise novca u katastru JOS UVEK IMAJU UPISANA PRASTARA IMENA ULICA iz 50tih i 60tih godina proslog veka (i milenijuma) pa onda fino svaki gradjanin mora da placa par hiljada da bi mu se izdalo resenje sa NOVIM NAZIVOM ULICE! SRAM VAS BILO LOPOVI!

 5. Mrvica kaže:

  Covek u pravu 100%.Pre neki dan bio sam u katastru da izvadim jedan papir, koji mi treba da bi dokazao da nemam nista na svom imenu.Prvo su me seljakali iz sobe u sobu, naravno neljubaznim tonom.A zatim su me oderali za 1700 dinara za JEDAN obican papir na kojem pise da nemam nista na svom imenu.Pa zaista sramota tolike pare za nista!Samo kad znaju napiciti tolike cene!

OSTAVITE KOMENTAR