Katica i naci perverznjaci

U kakvoj su vezi nacisti, seksualna pomagala i jedna Subotičanka? Pođimo redom.

Naci ikonografija danas je najinteresantnija perverznjacima iz kategorije S&M. Čak i elegantna nemačka uniforma koju je dizajnirao Hugo Boss, zbog onoga što su činili ljudi obučeni u nju, i danas je sado-mazo fetiš u podžanru dominacija.

Međutim, sa polica sexy shopa ovaj put ćemo uzeti lutku na naduvavanje- toy girl, jer nas njen nastanak vodi do Subotičanke iz naslova, Katice Nađ. Nju je imao na umu onaj koji je osmislio ideju da bi ova instant zabava mogla da zameni čulni rad na bazi elementarnih poriva- seks.

Kata Nađ tada više nije bila makar ko. Devojče iz Subotice stasala je u filmsku divu i lepoticu evropskog formata. Stoga nije neobično da je ona ta po čijem uzoru je trebala da bude kreirana ova lutka.

kathe von nagy 2

Ratna situacija se povoljno razvijala po Hitlera kada je iz okupiranog Pariza stigao izveštaj o problemu koji izazivaju prostitutke šireći sifilis među vojnicima Vermahta. Tada je nastao tajni plan:

PROJEKAT BORGHILD

Ovaj projekat iz neiscrpno maštovite naci kuhinje, trebao je da obezbedi u svakom borbenom kompletu jednu lutku na naduvavanje koja bi bila u rancu, sa kojom bi u slobodno vreme vojnici  provodili najintimnije trenutke.  Prva “Ginoid” ili seks lutka na svetu izrađena je 1941. godine u “Deutsches Higijena-Institut Dresden” , u najstrožoj tajnosti pod rukovodstvom poznatog tehničara plastike i preparatora, Franza Tschakerta. Borghild-lutka je trebala da odgovara idealu lepote tog vremena.

glaserne-frau

Neka  od dilema bila je da li treba da bude plave kose i očiju ili da bude u tamnokosoj varijanti.  Jedna tako ozbiljna ustanova, u skladu sa svojim naučnim renomeom, svakom detalju ove lutke pristupila je sa puno pažnje, analizirajući čak i fantaziju vojnika na frontu. Da li on želi prostitutku ili mu nedostaje njegova izabrnica koju je ostavio kod kuće ?

borghild

Katino NE Hitleru

Naučnici su se složili da uspeh Borghild-lutke poprilično  zavisi od njenog lica. Za razliku od uobičajenog mišljenja da se muškarac uzbuđuje izazvan  sekundarnim ili osnovnim seksualnim karakteristikama, oni su zauzeli stav da upravo lice tokom kopulacije igra “odlučujuću ulogu”.
Izbor je pao na lice popularne glumice Kate Nađ.

Kathe von Nagy 3

Ono što se zna o projektu Borghild jeste da je Kata odbila da bude model za ovu lutku (kada nešto tražiš, rizkuješ da budeš odbijen) stoga je prototip dobio plavu kosu. Ni lična molba  Himlera da „pozajmi“ lice ovoj lutki, nije urodila plodom.

Lutka je posle rata našla svoju publiku, ali taj deo nije tema danas. Nama je važno da Kata nije pomogla Hitlerove ratne napore. Projekat Borghild nikada nije završen i ove lutke do kraja rata nisu stigle do onih kojima su namenjene.

kathe von nagy 1

Kate fon Nađ, Katica Nađ (1904 – 1973), iz knjige Zoltana Šifliša “Filmska lica Subotice”:

Rođena je i odrasla u Subotici, pohađala je privatnu glumačku školu u Budimpešti, zatim je otišla u Berlin, gde je 1926. godine pod imenom Kathe von Nagy otpočela filmsku karijeru jednom epizodnom ulogom u filmu Muškarci pre ženidbe (Manner von der Ehe) reditelja Konstantina Davida, za koga se kasnije i udala. Od 1926. do 1947. godine odigrala je uspešno 57 glavnih i epizodnih uloga u mnogim nemačkim i francuskim nemim i zvučnim filmovima. Pored ostalog zapažene uloge u nemačkom filmu Republika šiparica (Das Republik der Backfische), 1929, režija Konstantin David, za koju su eksterijeri snimani u Dalmaciji i glavnu žensku ulogu u francuskom zvučnom filmu Put za Rio (Le chemin de Rio, 1937) reditelja Roberta Siodmaka. U mnogim izjavama za štampu rado se sećala detinjstva i rane mladosti u Subotici.

 KOMENTARI

 1. amacak kaže:

  još jedno veliko filmsko ime koje ima veze sa suboticom. meni je ipak prvi utisak činjenica da je u nacističkoj nemačkoj jedan himler, komandant svih ss jedinica, “lično zamolio” glumicu da bude model za lutku umesto da to jednostavno naredi uz potpuno kredibilnu pretnju silom.

 2. stormwatch kaže:

  Nista drugo nego obican nacizam i satanizam, i vidi molim te, u Suboticu je usao i 2016 na velika vrata….hmmm…ajd da se ne lazemo, u Subotici je ostao uvek dobrodosao taj sistem zla i holokausta. SRAMOTA!

 3. Lenin kaže:

  @stormwatch
  Šta si sad zabrljao,molim te?Naštimuj se prvo! Ovako ni ocenu ne mogu dati.Odnosno i mogu;ovo ti vredi -GGR-a!

 4. Mister No kaže:

  Svaka čast gospođi Nađ jer je odbila Himlerovu ponudu , umetnost je iznad bolesnih ideologija i politike . Pričao sam pre tri dana sa ekstremnim navijačem velikog fudbalskog tima . Čovek mi je rekao da je holokaust izmišljotina komunističko židovske propagande . Pomislih da se čovek sprda sa mnom . Međutim, saznao sam da su navijači …….tima na jednoj utakmici istakli na vidnom mestu zastavu na kojoj je bio spomenuti slogan i zbog toga su bili novčano kažnjeni . Možda neki zaista veruju da je holokaust izmišljotina . Budi Bog s nama .

OSTAVITE KOMENTAR