„Kauboji“ otputovali u Španiju

Zahvaljujući naporima ZOO vrta Palić, šest makaki majmunčića brzo su se oporavili od traume koje su preživeli prilikom krijumčarenja. 

majmuni

Šest primeraka majmuna berberskih makaka (Macaca sylvanus) oduzetih prilikom pokušaja krijumčarenja na graničnom prelazu Horgoš, uspešno su zbrinuti u specijalizovanom prihvatilištu AAP Primadomus u mestu Viljena u Španiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zbrinuti su krajem prošle nedelje zahvaljujući saradnji Grupe za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine sa organizacijom AAP, španskim upravnim organom za CITES i zoološkim vrtom Palić.


Primerci berberskih makaka (tri mužjaka i tri ženke), oduzeti su prilikom pokušaja krijumčarenja na graničnom prelazu Horgoš 29. oktobra 2012. godine.
Pripadnici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina su detaljnom kontrolom vozila srpskog državljanina iz Lazarevca na ulazu u zemlju iz Madjarske, u gepeku pronašli šest majmuna unutar dve plastične gajbe.
Majmuni su tada oduzeti i privremeno zbrinuti u sklopu zoološkog vrta Palić, gde su boravili sve do 29. januara 2015. godine. Majmuni su povereni Ministarstvu, kao upravnom organu za CITES, na dalju nadležnost, odnosno zbrinjavanje.

Kako se navodi na sajtu organizacije Primadomus, oni se zovu Denis, Goldi, Vudi, Džesi i Bikovo Oko, a poznati su pod nadimkom "kauboji".


Obzirom da zoološki vrtovi u Republici Srbiji ne raspolažu sa odgovarajućim kapacitetima za trajno zbrinjavanje ovih primeraka, Ministarstvo je optimalno rešenje za zbrinjavanje pronašlo u specijalizovanom prihvatilištu AAP Primadomus u Španiji.
Životinje su stigle u prihvatilište 30.januara 2015.godine, i trenutno se nalaze u karantinskoj jedinici prihvatilišta, gde će boraviti odredjeno vreme pre puštanja u poseban prostor namenjen berberskim makakima.
CITES (Konvencija o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore) je međunarodni ugovor koji reguliše prekogranični promet primeraka ugroženih vrsta, uključujući njihove delove i derivate, kako međunarodna trgovina ne bi ugrozila opstanak ugroženih vrsta u prirodi.


Republika Srbija je ratifikovala CITES konvenciju 2001. godine. Sve vrste primata su zaštićene CITES konvencijom.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR