„Klime“ – estetski i komunalni problem

Nacrtom zakona o stambenim odnosima (on će obuhvatiti dosadašnja tri zakona: o stanovanju, o održavanju stambenih zgrada i socijalnom stanovanju) koji bi u javnu raspravu trebao da uđe sledećeg meseca, poslovna i javna zdanja na čijim su fasadama klima – uređaji nepropisno postavljeni, imaće rok od dve godine da ih uklone, dok će stanovnici stambenih zgrada taj posao morati da urade u roku od pet godina.

nova opstina subotica

Dosadašnjih propisa se malo ko pridržavao. Takvi radovi ne spadaju u tekuće niti u investiciono održavanje objekta, što ih stavlja van nadležnosti građevinske inspekcije, dok komunalna kontroliše jedino da li se voda sliva na ulicu.

Kada je reč o spomenicima kulture, saglasnost da se na njima postavi bilo koji uređaj mora dati Zavod za zaštitu spomenika kulture. Sve suprotno tome smatra se oštećenjem fasade. Za to bi vlasnik, prema Zakonu o kulturnim dobrima, mogao krivično da odgovora, ali se ne pamti da se to ikada dogodilo.

Prethodnih godina bilo je pokušaja da se uvedu pravila. Predlagano je da se „klime“ ugrade na mestima koja nisu upadljiva, na krovu objekta ili na dvorišnoj fasadi, tamo gde se neće videti, odakle neće curiti ljudima na glavu.KOMENTARI

 1. root kaže:

  Klime se moraju staviti na krov zgrade ili u svoje dvoriste jer prave nenormalnu buku komsijama, pogotovu kada malo ostare! I ko u opste meri nivo buke koji prave i koliko je dozvoljeno?!?
  A ovaj girentoloski me je**e pa rastura sa tim klimama.

 2. MNM kaže:

  Kada će doneti zakon o tome, da se zabranjuje zazidati balkone. doduše ne prave buku, ali neki su neobično ružni, a i te kako kvare spolujni izgled zgrade. Balkoni nisu bili planirani za „stambeni prostor“. Da li iko tražio dozvolu od nadleđžnih za ugradnju?

 3. Usputachni kaže:

  Koliko godina??? Pa vi ste bolesni!!! Dao bi vam ja max jednu sezonu a posle raspaljuj po dzepu. Zato vam i treba goooodiiiinaaaa i goooodiiiinaaa da zavrsite pozoriste,dovedete red u drustvo…

OSTAVITE KOMENTAR